Wat kan je van een kind verwachten?

Wat kan je van een kind verwachten?
  • in Opvoeding
  • 0
  • 499
  • 16/04/2024

Opvoedcoach Annelies staat voor realistisch ouderschap. Want hoe prachtig en logisch de theorie ook klinkt, in de praktijk is het vaak toch heel anders. Daarom probeer ze je juist te laten zien wat wel realistisch is. Wat kun je wel en wat kun je niet van je kind verwachten? En wat kan je van jezelf verwachten?

Hoe graag we het soms ook willen dat de situatie thuis verandert en ons kind zich ‘normaler’ gedraagt, we moeten eerlijk en realistisch blijven.

Net zoals je niet verwacht dat een baby van vier maanden al kan fietsen, kun je ook niet verwachten dat een 4-jarige altijd doet wat je vraagt. Of dat een 7-jarige geen boze bui krijgt als hij zijn zin niet krijgt. Of dat een 2-jarige niet altijd ‘nee’ zegt.

Je zou willen dat het anders was, maar het is gewoon niet altijd mogelijk.

Wat is de oplossing?

Ik hoor vaak terug dat het fijn is om de realiteit te horen. Maar toch krijg ik ook altijd vragen als: “Ja, dat begrijp ik wel, dat het misschien te moeilijk voor hem is, maar wat is dan de oplossing? Hoe zorg ik er dan toch voor dat hij niet meer zus, of niet meer zo doet…?”

Het eerlijke antwoord? Soms kan dat gewoon niet. Je kind is geen marionet, die je kunt kneden naar jouw ideale beeld. We moeten af van de gedachtegang dat alles maakbaar is (#OudWijf - maar toch is het waar).

Tegenwoordig lijkt het normaal dat alles gaat zoals wij willen, maar de realiteit is dat niet alles maakbaar is, zeker je kind niet. Zelfs als je heel erg je best doet en van alles probeert, is niet voor alles een oplossing. Soms is je kind er gewoon nog niet klaar voor. De oplossing ligt niet bij je kind, maar bij jou. In jouw verwachtingspatroon richting je kind.

Gevoel en impulsen

In het kort komt het hierop neer:

  • Een kind tot 2,5 jaar denkt nog helemaal niet na over zijn eigen gedrag. Hij handelt puur vanuit gevoel en impulsen.
  • Een kind van 2,5 tot 9 jaar, DOET vóórdat hij DENKT. Dat betekent dat hij soms best wel weet dat iets niet mag, maar in the heat of the moment zal zijn gevoel sterker zijn dan zijn geweten.
  • Vanaf 9 jaar mag je (langzamerhand) gaan verwachten dat je kind DENKT vóór hij DOET.

Lastig gedrag hoort nu eenmaal, tot op zekere hoogte, bij de ontwikkeling van kinderen. En ja, dat is niet altijd makkelijk, dat is niet altijd leuk, maar het is wel passend bij zijn leeftijd en de mate waarop zijn brein ontwikkeld is.

Jouw reactie

Hoe zo'n lastige situatie verloopt, ligt in jouw handen. De manier waarop jij reageert op dat lastige gedrag, bepaalt of de situatie escaleert of kalmeert. Want jouw brein is al wél ver genoeg ontwikkeld om dat voor elkaar te krijgen.

Vind je het lastig om die lastige situaties met je kind om te buigen? En merk je dat je veel moppert en baalt van het gedrag van je kind? Doe dan mee met de cursus ‘In 5 dagen naar een positievere sfeer in huis’. In deze 5 dagen leer jij hoe je de strijd in huis kan verminderen en de sfeer in jouw gezin verbetert.

Via deze link kan je alle info vinden, ik help je er graag bij.

Lees ook:

Waarom ben je (te) vaak boos op je kind?
Ruzie tussen je kinderen: waarom dit de nummer 1 frustratie van ouders is

Beeld: Andriyko Podilnyk via Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Mijn naam is Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching en ik leer ouders van jonge kinderen hoe ze Realistisch kunnen Opvoeden.

Want je kunt liefdevol opvoeden, zónder te pamperen. En je kunt duidelijk zijn, zónder autoritair te zijn.

Misschien heb je mijn naam wel eens voorbij zien komen in de krant, want ik word regelmatig geïnterviewd door diverse landelijke media, zoals bijvoorbeeld NU.nl, het RTL Nieuws en dagblad Trouw. Inmiddels heb ik al meer dan 10.000 ouders geholpen met mijn methode Realistisch Opvoeden.

Naast opvoedcoach ben ik zelf moeder van 4 jongens (11, 9, 6 en 3) en ik weet dus als geen ander dat de theorie iets heel anders is dan de praktijk.

Volg mij op Instagram (@wow_opvoedcoaching), want daar deel ik iedere dag tips om het opvoeden leuker en makkelijker te maken of neem een kijkje op mijn website www.wowopvoedcoaching.nl

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50