Samen aan tafel met je gezin: waarom het belangrijk is en hoe je het gezellig maakt
- Mama-Roos-Kookt
- in Voeding
- 0
- 528
- 28/08/2024
Na een hectische dag zit je eindelijk samen met je gezin aan tafel. Voedingscoach Roos legt uit wat de voordelen zijn van gezinsmaaltijden en geeft tips over hoe je het gezellig kunt maken aan tafel, want dat is niet altijd even makkelijk!
Gezinsmaaltijden zijn vaak een belangrijk moment van de dag. Het is een gelegenheid voor iedereen om samen te komen, even los van de drukte van werk, school en andere verplichtingen. Voor kinderen, vooral baby's en peuters, biedt samen eten met het gezin echter nog veel meer voordelen. Het draagt bij aan de sociale ontwikkeling, helpt hen gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en versterkt onderlinge relaties. Dit klinkt natuurlijk heel mooi en positief, maar helaas is het bij veel gezinnen niet zo makkelijk om het gezellig te maken aan tafel! Dus, hoe maak je deze maaltijden leuk en gezellig, vooral voor de jongste gezinsleden?
Waarom is samen eten belangrijk?
Onderzoek toont aan dat regelmatige gezinsmaaltijden tal van voordelen bieden voor kinderen. Ze bevorderen gezonde eetgewoonten, zoals het eten van meer groenten en fruit. Dit komt deels doordat ouders tijdens deze maaltijden het goede voorbeeld geven. Ze laten hun kinderen zien hoe een gezonde maaltijd eruitziet en hoe belangrijk het is om verschillende voedingsmiddelen te proberen. Doordat kinderen de producten al bij hun ouders zien, wordt het bekender en minder eng om te proeven.
Maar de voordelen gaan verder dan alleen voeding. Gezinsmaaltijden zorgen ook voor sociale interactie. Aan tafel leren kinderen hoe ze moeten communiceren, luisteren en deelnemen aan gesprekken. Ze ontwikkelen hun woordenschat en leren over tafelmanieren en sociale normen.
Uitdagingen aan tafel
Ondanks de voordelen is het in de praktijk niet altijd eenvoudig om dagelijks samen te eten als gezin. Veel ouders hebben te maken met volle agenda's, onregelmatige werktijden, en kinderen die verschillende activiteiten buiten school hebben. Hierdoor kan het moeilijk zijn om iedereen op hetzelfde moment aan tafel te krijgen. Daarnaast kan het gedrag van jonge kinderen tijdens maaltijden – zoals kieskeurig eten of niet stil kunnen zitten – het lastig maken om van het avondeten een gezellig en ontspannen moment te maken.
Toch zijn er manieren om deze uitdagingen te overwinnen en gezinsmaaltijden weer leuk en gezellig te maken, zelfs voor de allerkleinsten.
Tips om de gezinsmaaltijd (weer) gezellig te maken
- Maak van de maaltijd een ritueel: Kinderen houden van voorspelbaarheid. Door een vaste routine te creëren rond maaltijden. Dit kan zo simpel zijn als elke avond dezelfde tijd aan tafel gaan, een liedje zingen voordat je gaat eten of een vast beginritueel zoals het samen de tafel dekken.
- Betrek kinderen bij de voorbereiding: Laat je kinderen meehelpen bij het voorbereiden van de maaltijd. Zelfs peuters kunnen eenvoudige taken uitvoeren, zoals het wassen van groenten of het roeren in een kom. Dit maakt hen niet alleen enthousiast over het eten dat ze helpen bereiden, maar vergroot ook hun interesse in wat er op hun bord ligt.
- Laat het er leuk uitzien: Een maaltijd ziet er aantrekkelijker uit wanneer hij leuk wordt gepresenteerd. Maak bijvoorbeeld grappige gezichtjes van groenten, of snijd fruit in interessante vormen, uitsteekvormpjes zijn hier ideaal voor. Een aantrekkelijke presentatie kan kinderen stimuleren om te eten, zelfs als ze normaal gesproken kieskeurig zijn.
Gratis masterclass: van strijd naar gezelligheid aan tafel
In mijn masterclass voor ouders van peuters deel ik nog veel meer tips en strategieën met je, waarmee jullie aan tafel van strijd naar gezelligheid gaan. Je kunt je hier gratis inschrijven.
Lees ook:
Heerlijk! Recepten voor gezonde smoothies voor je kindje
Gebruik deze groente niet voor de eerste hapjes
Beeld: Canva
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)