Gebruik deze groenten niet voor de eerste hapjes

Gebruik deze groenten niet voor de eerste hapjes
  • in Voeding
  • 0
  • 489
  • 24/05/2024

Het moment waarop je je baby voor het eerst oefenhapjes geeft kan zowel fantastisch als een beetje spannend zijn. Groenten zijn perfect voor de eerste hapjes en omdat ze zo gezond zijn, zijn ze ook belangrijk in het dieet van een opgroeiende baby. Maar niet alle groenten zijn geschikt voor de eerste hapjes. Sommige groenten, zoals prei, knoflook en ui, kunnen beter nog even wachten. Voedingscoach Roos legt uit waarom de lookgroenten nog niet geschikt zijn voor de eerste hapjes en welke groenten wel perfect zijn om mee te beginnen.

De lookgroenten

Prei, knoflook en ui zijn smaakvolle toevoegingen aan veel gerechten, maar ze kunnen voor een jonge baby erg intens zijn. Deze groenten hebben een sterke en soms scherpe smaak die vaak nog niet goed valt bij een baby die net begint met vast voedsel. Bovendien kunnen ze gasvorming en een ongemakkelijk gevoel in de buik veroorzaken bij sommige baby's.

Knoflook en ui behoren ook tot de familie van lookgroenten, die zwavelverbindingen bevatten die verantwoordelijk zijn voor hun kenmerkende geur en smaak. Hoewel deze verbindingen gezondheidsvoordelen hebben voor volwassenen, kunnen ze voor kleine baby’s te heftig zijn.

De smaak van groenten

Hoewel de lookgroenten beter geschikt zijn om pas wat later te introduceren, is het aanwennen van de smaak van groenten vanaf een jonge leeftijd heel belangrijk voor een gezond voedingspatroon op latere leeftijd. Groenten zijn vaak wat bitter, en baby’s hebben tijd nodig om aan de bittere smaak van groenten te wennen. Elke keer dat je kleintje bittere groenten proeft, wordt het een beetje bekender, en daarmee ook lekkerder.

Als een baby zijn eerste hapjes gaat eten, zijn zoete smaken vaak favoriet. Dat is zeker ook fijn, want veel fruitsoorten en sommige groenten kunnen ook zoet zijn. Deze groenten – en fruitsoorten zullen dan waarschijnlijk vaak ook snel in de smaak vallen. Maar daarnaast zijn veel groenten en fruitsoorten ook wat bitter en zuur, en dit zijn smaken waar je baby aan mag leren wennen. Elke keer dat je baby het proeft, zal het een beetje lekkerder voor hem worden. Het herhaald aanbieden van pure smaken is dus ook belangrijk om het lekker te gaan vinden. Bij de oefenhapjes raad ik daarom altijd aan de smaak van een pure groente- of fruitsoort minstens 3-10 keer aan te bieden.

Geschikte groenten voor de eerste hapjes

Als prei, knoflook en ui beter kunnen worden vermeden bij de eerste hapjes, welke groenten zijn dan wel geschikt?

  • Wortels: wortels zijn zacht van textuur en hebben een milde, zoete smaak die veel baby's lekker vinden. Belangrijk bij een wortelhapje is wel dat je de wortel goed gaarkookt of stoomt, anders krijg je hem niet glad gepureerd.
  • Zoete aardappels: net als worteltjes zijn zoete aardappels zacht en hebben ze een natuurlijke zoetheid die aantrekkelijk is voor baby's.
  • Avocado: avocado is een geweldige keuze vanwege de romige textuur en de gezonde vetten die het bevat. Het is ook erg makkelijk te maken, alleen even met een staafmixer glad pureren en klaar is je hapje!
  • Pompoen: pompoen heeft een zachte textuur en een milde smaak die veel baby's lekker vinden.

Gratis challenge

Verse hapjes maken voor je baby? Op 28 mei start ik met een challenge waarin je in 4 dagen leert hoe je voor jouw baby verse hapjes maakt, zonder dat het je veel tijd kost. De challenge is helemaal gratis, schrijf je hier in!

Lees ook:

Dít is de kracht van zelfgemaakte babyvoeding
Leren proeven: zó doe je dat volgens voedingsdeskundige Roos

Beeld: Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Hi! Ik ben Mama Roos, mama van drie meiden, voedingsexpert én oprichter van: www.mamarooskookt.nl. Een online platform, waar je alles vindt over gezond eten voor jouw baby of peuter. Van gezonde snoep inspiratie tot recepten waar het hele gezin van smult. En van uitgewerkte eetschema’s tot een praktische cursus, waarmee jouw kind van groenten gaat houden. Een methode die zelfs met een drukke agenda te volgen is ;-). Leuk weetje: mijn dochter haar lievelingsgroente is pastinaak!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50