Zó kun je rugpijn tijdens je zwangerschap verlichten

Zó kun je rugpijn tijdens je zwangerschap verlichten

Nooit heb je last van rugpijn, totdat je zwanger bent. Het is niet zo gek, want je draagt ineens wat extra gewicht met je mee en in je lichaam wordt er natuurlijk ook het een en ander verschoven. Dus het is niet zo gek dat je rug niet fijn aanvoelt. Hoe kun je de pijn een beetje verlichten?

Tijdens de eerste zwangerschap had ik aan het einde behoorlijk last van mijn rug. Ik kon de laatste werkdag van mijn verlof bijna niet uit mijn stoel komen en toen ik er eenmaal uit was, lukt het me bijna niet om rechtop te staan, poeh! Gelukkig, had ik bij mijn laatste zwangerschap geen last van, maar goed, toen had ik weer last van andere kwalen…

Naarmate de buik groeit en zwaarder wordt, heb je het idee dat je voorovervalt als je niet naar achteren leunt. Maar door die corrigerende beweging wordt je onderrug juist belast en kun je pijn in je lage rug krijgen.

Lees ook:
De opvallende zwangerschapskwalen van Jessica Simpson

Tips voor verlichting

Maar wat kun je nu doen om die vervelende rugpijn tijdens een zwangerschap te verlichten?

Houding

Let op je houding, kantel je heupen iets naar voren en ga rechtop staan door je schouders naar achteren en iets naar beneden te trekken. Haal je knieën van het slot.

Niet te lang staan

Blijf niet te lang staan en probeer te zitten als het vervelend aanvoelt in je rug. De ideale zitpositie is met en steun onder je voeten waardoor je benen wat hoger zitten dan normaal. Zorg dat je rug goed wordt ondersteund en plaats een kleine kussen in je rug als dat prettig voelt.

Slapen

Slaap op je zij met een of beide knieën gebogen. Het voelt ook erg prettig om een kussen tussen je knieën te plaatsen. Dat was mijn favoriete houding!

Beweging

Ook al had ik weinig zin in beweging het laatste trimester, het voelde wel goed om dat toch te doen. Ik merkte dat de spanning in mijn rug minder werd als ik wandelde, dus dat probeerde ik zoveel mogelijk te doen. Ben je niet zo’n fan van wandelen: er zijn op YouTube genoeg video’s te vinden voor (ontspannings) oefeningen tijdens je zwangerschap.

Meer tips kun je lezen in de BabyBytes-encyclopedie.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50