Puistjes op je kin: heb je last van zwangerschapsacne?

Puistjes op je kin: heb je last van zwangerschapsacne?

Puistjes op je gezicht en lichaam tijdens de zwangerschap? Dan heb je waarschijnlijk last van zwangerschapsacne. Deze kwaal komt bij veel zwangere vrouwen voor en natuurlijk zijn ook nu weer je hormonen de boosdoener. Maar wat kan je tegen deze irritante pukkels doen?

Wat is zwangerschapsacne?

Zwangerschapsacne zijn puistjes die tevoorschijn komen op de huid tijdens de zwangerschap. Als je in verwachting bent, is de kans groter dat er puistjes ontstaan omdat je talgklieren meer talg aanmaken. Dit komt doordat je hormoonhuishouding uit balans is. Het hormoon progesteron is de boosdoener en stimuleert de aanmaak van talg. Zwangerschapsacne kan bij elke vrouw voorkomen. Ook als je normaal gesproken geen last van puistjes hebt.

Wanneer kan je last krijgen van zwangerschapsacne?

Je kan last hebben van zwangerschapsacne tijdens je gehele zwangerschap. De meeste vrouwen krijgen last van acne in het eerste trimester van de zwangerschap. Zwangerschapsacne kan aanblijven tot na de bevalling, maar meestal wordt de acne minder naarmate je het einde van de zwangerschap nadert.

Het behandelen van zwangerschapsacne

Zwangerschapsacne is niet heel goed te behandelen. Er zijn wel trucjes om de ontstekingen te verminderen en de huid rustig te houden:

  • Zorg dat je de huid goed schoonhoudt door in de ochtend en avond te reinigen met water en/of zeepvrij reinigingsproducten.
  • Let op welke reinigingsproducten je gebruikt, milde producten zijn fijner voor je huid. Gebruikt daarom ook geen scrubproducten. Dit is te heftig voor zwangerschapsacne en dit kan je huid kapot maken.
  • Probeer zo min mogelijk aan je puistjes te zitten. Dit maakt de huid alleen maar vies en de ontsteking blijft of verergert. Als je veel aan je huid krabt kunnen er ook littekens ontstaan.
  • Let op dat je niet zomaar acnegeneesmiddelen gebruikt zonder te controleren of dit toegestaan is voor zwangere vrouwen. Sommige geneesmiddelen kunnen namelijk geboorteafwijkingen veroorzaken. Raadpleeg een arts als je toch geneesmiddelen wilt gebruiken.

Heeft voeding invloed op zwangerschapsacne?

Voeding kan invloed hebben op je zwangerschapsacne. Vooral ongezonde voeding veroorzaakt vaak meer acne. Ongezonde voeding bevat namelijk een hoge glycemische index. De glycemische index staat voor de opname van glucose en de vertering van koolhydraten in het lichaam. Als de glycemische index hoog is in de voeding die je binnenkrijgt, heb je sneller last van zwangerschapsacne. Water, groente, peulvruchten, pasta en fruit bevat een lage glycemische index.

Het genezen van zwangerschapsacne

Zwangerschapsacne geneest meestal al na het eerste trimester van de zwangerschap. Ook als je de hele zwangerschap last hebt van acne verdwijnen de puistjes vanzelf weer. Heb je veel gekrabd aan de ontstekingen, dan kunnen er wel blijvende littekens ontstaan.

Heb jij last van zwangerschapsacne?

Lees ook:

Pregnancyglow? Nee hoor, pigment en acne! 
6 niet zo charmante lichamelijke zwangerschapsverassingen

 

Bron: gezondheid.be & zwangerenportaal 
Beeld: pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50