Pregnancyglow? Nee hoor, pigment en acne!

Pregnancyglow? Nee hoor, pigment en acne!

Een ding waar veel aanstaande moeders tijdens de zwangerschap naar uitkijken, is de komst van de zogenaamde 'pregnancyglow'. Een frisse, gezonde huid waardoor je er letterlijk uitziet alsof er zonnestralen uit je gezicht komen, maar dit is niet altijd de realiteit. 

Mythe 

Het is helaas een beetje een mythe. "Sommige vrouwen merken dat hun huid beter is tijdens de zwangerschap", vertelt dokter Emma Wedgeworth, een dermatoloog en woordvoerder van de British Skin Foundation, aan de Britse nieuwsbron HuffPost. "Dit komt doordat de bloedcirculatie naar de huid toeneemt tijdens de zwangerschap, wat waarschijnlijk de enige duidelijke verklaring is voor een ware 'pregnancyglow'.'' 

Niet elke vrouw 

Niet elke vrouw krijgt deze gloed tijdens haar zwangerschap. In tegendeel: er zijn juist veel vrouwen bij wie de huid grauw, dof en vermoeid wordt. Dit komt doordat de zwangerschap zijn tol van een vrouw eist. Denk maar aan slapeloosheid, veranderingen in de voeding en niet te vergeten: de grote hoeveelheid hormonen. Wat voor effect kan zwangerschap nou hebben op je huid? 

Pigment 

Veel zwangere vrouwen merken tijdens de zwangerschap kleurveranderingen van hun huid. Een goed voorbeeld van deze pigmentverschijningen, is de donkere lijn van je navel naar je kruis, ook wel 'Linea Nigra' genoemd. ''Dit gebeurt, omdat het lichaam tijdens de zwangerschap meer melanine-stimulerend hormoon aanmaakt'', zegt dr. Wedgeworth. Ze vervolgt met: ''Dit kan zelfs dingen in het uiterlijk veranderen, bijvoorbeeld moedervlekken.'' Een goede oplossing om dit te voorkomen is om elke dag zonnebrand dragen! 

Acne 

Je huid kan er een beetje bobbelig uit zien en er is een grote kans dat dit acne is. Als je zwangerschapsacne hebt, zal je huid bedekt zijn met rode of roze puistjes. De dermatoloog raadt aan om poriën blokkerende ingrediënten, zoals oliën en boters, te vermijden en je huid goed te reinigen! 

Striae 

Striae kennen we allemaal wel, want dit kan zelfs gebeuren als je niet zwanger bent. Het wordt geassocieerd met snelle gewichtsveranderingen en is daarom tijdens een zwangerschap ontzettend normaal! Tijdens de zwangerschap kunnen een groeiende buik en borsten uiteindelijk leiden tot kleine lijntjes of strepen op de huid die roze, paars of wit van kleur kunnen zijn, afhankelijk van hoe oud ze zijn. Ze komen voor wanneer er een scheur in de dermis (oftewel het middelste laagje van je huid) is, die samenkomt met verlies van elasticiteit.  

Wanneer wordt mijn huid weer normaal? 

Helaas is er geen standaardtijd waarop je huid weer wordt zoals voor de zwangerschap, maar dermatologen zijn het erover eens dat je huid binnen een jaartje weer als vanouds kan zijn. Houd er wel rekening mee dat er kans is dat sommige huidveranderingen, zoals striae, nooit volledig herstellen! 

Welke huideffecten merk(te) jij tijdens je zwangerschap?

Lees ook

Een zwangerschapsneus: is dat iets waar elke zwangere last van heeft?
Het normaliseren van een na-de-zwangerschapsbuik: dit model doet het!

Bron: Huffpost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50