Postpartum-deskundige Tilda: ‘Positief denken is een keuze’

Postpartum-deskundige Tilda: ‘Positief denken is een keuze’
  • in Moeder
  • 0
  • 639
  • 29/05/2023

Tijdens haar postpartum depressie zat BabyBytes-deskundige Tilda allesbehalve op een roze wolk, totdat ze kennismaakte met mindfulness en leerde dat positief denken een keuze is. Ze vertelt je er graag meer over in haar nieuwe blog! 

Er zijn van die dingen die terug blijven komen in je leven. Terugkerende thema’s, zoals bijvoorbeeld loslaten, maar ook terugkerende situaties, mensen, omstandigheden, etc. Dingen die je keer op keer tegen blijft komen in je leven en waar je iets mee moet. Ik noem ze levenslessen. Tekenen aan de wand dat er dingen anders moeten in mijn leven. Sommige mensen gaan hier heel goed mee om en hebben een positieve mindset. Anderen hebben dat niet en ervaren het leven als zwaar, somber en soms zelfs niet de moeite waard. Toen ik in mijn postpartum depressie zat, voelde ik me ook zo. Ik werd overspoeld door negatieve gedachten en emoties en ik ervaarde het moederschap als heel zwaar. De roze wolk was nergens te bekennen en ik dacht dat ik hier nooit meer uit zou komen 

Mindfulness oefeningen  

Toen ik in therapie ging, leerde mijn therapeut mij kennismaken met mindfulness en gaf ze mij verschillende mindfulness oefeningen mee. Deze hebben ervoor gezorgd dat ik heel anders naar het leven ging kijken. Ik kwam erachter dat dit niet de eerste keer was dat ik een depressie doormaakte. Een heftige realisatie, maar tegelijkertijd voor mij een duidelijk signaal dat ik mijn leven en ook mijn denkwijze aan moest gaan passen. Een depressie gaat niet zomaar voorbij. Door mindfulness leerde ik mezelf te accepteren zoals ik ben en dat mijn gedachten niks zeggen over mij. Ik leerde ook dat ik ervoor kon kiezen om niks met die negatieve gedachtes te doen. Ze ‘gewoon’ te aanvaarden en weer te laten gaan. Was dit makkelijk? Nee! Maar, het hielp me beter dan wat dan ook. Ik leerde dat positief denken een bewuste keuze is die je elke dag weer opnieuw maakt. 

Het glas is halfvol

Sinds ik mindfulness toe ben gaan toepassen in mijn leven zit ik veel beter in mijn vel. Het glas is halfvol in plaats van halfleeg. Ik kijk naar de dingen met een frisse en open blik, zonder oordeel. Positief denken is echt een bewuste keuze voor mij. Het doom denken en de beren op de weg loslaten, horen daar ook bij. En dit leer ik mama’s zonder roze wolk in mijn praktijk ook. Gelukkige of positieve mensen zijn niet de mensen die nooit vervelende dingen meemaken in hun leven. Het zijn de mensen die ondanks alle zware en moeizame momenten, er toch voor kiezen om hier op een positieve manier mee om te gaan. Om toch te blijven zoeken naar de dingen die wel goed gaan in hun leven. Ik ben daar zelf het lichtende voorbeeld van. Ik kom uit een vrij zwartkijkerige familie, dus genetisch was ik al een tikkeltje benadeeld. Door mindfulness en een positieve mindset te ontwikkelen, ben ik nu weerbaarder en gelukkiger dan ooit. Dit alles kwam me niet aanwaaien, het was keihard werken. 

Focus on the good 

Door te focussen op de toegevoegde waarde in je leven en te kijken waarom je bijvoorbeeld wel een goede moeder bent in plaats van te kijken naar wat niet lukt, vorm je positieve denkpatronen. Als je die dagelijks blijft oefenen, wordt dit uiteindelijk een gewoonte en kan je negativiteit vaarwel zeggen. 

Waarschijnlijk zal je nog wel eens iets moeilijks meemaken, maar door het positief denken en de nieuwe happy mindset, merk je dat je weerbaarder wordt. Dat je de moeilijke dingen in het leven beter aan kan, doordat je de juiste tools in handen hebt. Je hoeft je niet zo somber te voelen, je hoeft die angsten niet voor lief te nemen. Je kan er op constructieve wijze mee om leren gaan. Zodat je het leven weer aan kan, vol goede moed en met zelfvertrouwen. 

Geloof me: als ik het kan, dan kan jij dit ook! 

Wil je hulp? 

Lees je bovenstaande en denk je: ik heb dit ook nodig en kan dit niet zelf? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen en je laten zien dat positief denken ook voor jou is weggelegd!

Lees ook:

Waarom mindfulness goed is voor je zwangerschap
Tilda: 'Moeders met slaapproblemen: er is een oplossing!'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50