Waarom mindfulness goed is voor je zwangerschap

Waarom mindfulness goed is voor je zwangerschap

Het is al wetenschappelijk bewezen dat mindfulness helpt bij angst, spanningen, stress, depressie en slaapproblemen, maar nu is ook onderzocht wat het kan doen voor een zwangerschap.

Uit onderzoek aan de Tilburg University blijkt dat je met mindfulness jezelf een positieve zwangerschap kunt bezorgen door je gedachten te sturen. Hierdoor kun je een depressie vanwege stress of de kans erop verminderen. 

Stress

Volgens onderzoeker Lianne Hulsbosch kan stress nadelige gevolgen hebben voor je baby. Het kan namelijk zorgen voor allerlei verschillende ontwikkelingsproblemen. Ook is de kans op een postnatale depressie groter als stress een grote rol in je leven speelt. 

Onderzoek

Uit haar onderzoek blijkt dat mindfulness voor de deelnemende vrouwen voor minder stress en depressieklachten heeft gezorgd. Ook kijken ze positiever terug op de bevalling. En heb je een spoedkeizersnede of een bevalling waarbij gebruik is gemaakt van een vacuümpomp of een verlostang? Ook dan hebben vrouwen baat bij mindfulness. 

Borstvoeding 

Verder kwam naar voren dat er langer borstvoeding werd gegeven. ‘Borstvoeding wordt opgewekt door het hormoon oxytocine. Stresshormonen kunnen daar invloed op hebben en dat kan dus weer het opstarten van borstvoeding bemoeilijken', vertelt ze aan RTLnieuws.nl

Wat houdt mindfulness precies in? 

Wat is mindfulness precies? Het Centrum voor Mindfulness omschrijft het als het ‘volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord mindfulness vertalen met opmerkzaamheid en aandachtigheid. Opmerken is hierbij een sleutelwoord: je merkt op wat er gebeurt in je lichaam en in je omgeving en staat open voor de ervaring van het moment zelf. Hierbij verschilt mindfulness van concentratie, wat voornamelijk te maken heeft met focus. Belangrijk is dat je er wel voor openstaat. Als je al van tevoren zegt dat het niks is voor jou, dan gaat het waarschijnlijk niet werken.

Fan van mindfulness

Tilda Timmers, BabyBytes-deskundige en postpartum specialist voor moeders die tijdens hun zwangerschap en erna niet op een roze wolk zitten, is absoluut fan van mindfulness. 

‘Toen ik me begon te verdiepen in mindfulness, ging er een wereld voor me open. Ik had altijd een enorme behoefte om van alles te controleren in mijn leven. Ik lag vroeger nachten wakker toen ik in een postnatale depressie zat. Tot ik mindfulness ontdekte en leerde hoe ik mezelf kon bedaren en de gedachten kon laten gaan. Zowel overdag, als ’s nachts en dat werd tot op de dag van vandaag een enorme verrijking van mijn leven.’ 

Heb jij al ervaring met mindfulness? Wat heeft het jou gebracht tijdens jouw zwangerschap en erna?

Lees ook:

Waarom je slaapgebrek als mama niet voor lief hoeft te nemen
Moeders let op: acceptatie is het nieuwe zwart!
 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50