Moeders met slaapproblemen: er is een oplossing!

Moeders met slaapproblemen: er is een oplossing!

Slaapgebrek, wie kent het niet als (nieuwbakken) moeder? Het begint al in de kraamweek. Je doet geen oog dicht en op dag drie tot en met vijf van de eerste week na de bevalling, loop je er als een ware ‘mombie’ bij. Een mombie, dat is een combinatie tussen een zombie en een moeder, die paarse kringen onder haar ogen heeft en non-stop - heel gek - haar mond wagenwijd open heeft. Juist omdat ze alleen maar gaapt door het slaapgebrek. Heel scary allemaal… 

Hoe dan ook, daarna volgen de maanden zich in rap tempo op en bij de ene baby slapen ouders beter dan bij het andere gezin. Omdat ieder kindje nou eenmaal anders is. Er zijn echter ook ouders die nog steeds slecht slapen als hun kindje naar de basisschool gaat. En daarna komt de middelbare schoolperiode en wordt er ook bar weinig geslapen door de zorgen om hun puberende zoon of dochter. Kortom: slaapgebrek en het moederschap gaan hand in hand, toch?

Lees ook:
Deze geweldige column van Sanne illustreert het slaapgebrek van moeders heel mooi! 

Nachtdienst verdelen

Of niet? Misschien is er een oplossing voor je slaapgebrek! Je kunt namelijk eens - als je er echt doorheen zit - je partner vragen de nachtdienst op zich te nemen. Als hij (of zij!) er ’s nachts uit gaat als jullie kind dat eventueel nodig heeft, scheelt dat al een hoop en kun jij een paar uurtjes bijtanken!

Melatonine

Hoor je je baby alsnog en lig je dan toch wakker? Denk dan eens na over een nachtje met oordoppen in slapen en neem zo nodig wat melatonine. Dat is een lichaamseigen stof die je natuurlijke slaapritme bevordert. Hierdoor slaap je dus beter door, als je partner er ‘s nachts uit gaat om jullie kind te sussen of te voeden. Ik raad het cliënten vaak aan en zie dat zij hier veel baat bij hebben. Hierdoor vermindert hun slaapgebrek al enorm. Dat is dus stap één om slaapgebrek tegen te gaan.

Piekeren

Ben je een enorme piekeraar en lig je daardoor veel wakker? Dat is niet per se nodig! Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van anti-piekertraining? Soms is dit in de vorm van mindfulness gegoten, wat mijns inziens dé oplossing is voor moeders met slaapproblemen.

Het is een te complex verhaal om hier helemaal uit de doeken te doen, maar het komt op het volgende neer: als je je bewust wordt van je gedachten en de gevoelens die daarop volgen, kun je deze maalstroom aan piekergedachten stoppen. Als je de maalstroom kan stoppen, zal je dus ook veel makkelijker weer in slaap vallen ’s nachts. Hierdoor lig je niet urenlang te piekeren over je rol als moeder, of je het allemaal wel goed doet en of je wel of niet morgen naar je werk gaat. 

Mindfulness

Het stoppen van de draaikolk aan gedachten is essentieel als je goed wil slapen. Geloof me, ik heb veel moeders gezien die hier heel veel last van hebben en ook ik zelf lag vroeger nachten wakker. Tot dat ik mindfulness ontdekte en leerde hoe ik mezelf kon bedaren en de gedachten kon laten gaan. Zowel overdag, als ’s nachts en dat is een enorme verrijking van mijn leven. 

Zoals je ziet hoef je je slaapgebrek dus niet voor lief te nemen, het kan echt anders! 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda (35) is getrouwd met chirurg Tim en moeder van Livia (3 jaar) en Emmi (0). Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50