Postnatale depressie bij mannen wordt niet herkend

Postnatale depressie bij mannen wordt niet herkend

We hebben er vaker over geschreven: ook vaders kunnen last hebben van een postnatale depressie. Alleen is nu uit onderzoek gebleken dat een postnatale depressie bij een man nauwelijks tot niet wordt herkend.

Onderzoekers lieten 400 volwassen tussen de 18 en 70 jaar een aantal cases zien van mannen en vrouwen die symptomen van een postnatale depressie vertonen. Zowel de deelnemende mannen als vrouwen waren minder geneigd om te zeggen dat er iets met de mannen mankeerde (76%) dan met de vrouwen (97%). En van degenen die dachten dat er wat mis zou zijn, waren eerder geneigd te zeggen dat vrouwen een postnatale depressie hebben dan mannen. Maar dan 90 procent van de deelnemers aan het onderzoek waren in staat om de cases van de vrouwen te omschrijven als een postnatale depressie, maar bij de cases van de mannen was slechts 46 procent van de deelnemers in staat om een postnatale depressie te herkennen. Vaak werd bij de mannen gedacht dat ze last hadden van stress en vermoeidheid.

Lees ook:
Vaders met een postnatale depressie

Meer voorlichting nodig

Volgens hoofdonderzoeker Viren Swami, professor sociale psychologie aan de Anglia Ruskin Univeristeit in Cambridge dat er meer voorlichting moet worden gegeven oven een postnatale depressie bij ouders, zodat het niet wordt afgewimpeld met vermoeidheid en stress. “Dit is heel belangrijk, zodat mannen die met die symptomen rondlopen na de geboorte van hun kind niet bang zijn om hulp te vragen, maar ook dat door deskundigen de symptomen niet worden gemist.”

Bron: TheBump.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden