Verrassend: postnatale depressie treft ook vaders

Verrassend: postnatale depressie treft ook vaders

Dat helaas ruim één op de tien vrouwen te maken krijgt met een postnatale depressie, weten we inmiddels. Maar dat ook vaders - waar door de komst van een baby hormonaal gezien niet zoveel mee gebeurt - hiermee te maken kunnen krijgen, was voor ons nieuwe informatie. En het meest schokkende: vaders krijgen zelfs bijna even vaak een postnatale depressie als moeders!

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Massachusetts blijkt dat tussen de 4 en 25% (!!!) van de nieuwe vaders in de eerste drie tot zes maanden na de geboorte van hun nageslacht last kunnen krijgen van een postnatale depressie.

Symptomen

De symptomen hiervan zijn meestal gelijk aan die van moeders: ze kunnen zich hopeloos, angstig, slapeloos en/of schuldig voelen. Ook hebben ze soms geen interesse meer in hun normale dagelijkse activiteiten en - in iets mindere mate - last van suïcidale gedachten.

Gewelddadig

Maar daar blijft het niet bij, zo blijkt uit het onderzoek. Vaders kunnen ook met andere klachten te maken krijgen: ze zijn sneller dan anders geïrriteerd, prikkelbaar, vermijden de thuissituatie en kunnen zelfs gewelddadig worden.

Therapeut en mede-oprichter van Pregnancy and Postpartum Support Minnesota beschrijft het als volgt: “Een postnatale depressie bij mannen wordt vaak niet herkend, aangezien ze niet openlijk toegeven moeite te hebben met hun nieuwe leven. Ze lopen niet verdrietig rond en huilen niet. Wel zijn ze sneller boos en trekken ze zich terug van hun partner en hun nieuwe gezin.”

Hulp zoeken

We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat het verstandig is dat er hulp gezocht gaat worden, als de vader last heeft van een postnatale depressie. Niet alleen omdat het kan leiden tot hele verdrietige situaties binnen een gezin op de korte termijn, maar ook omdat uit studies blijkt dat kinderen van vaders met een postnatale depressie later meer kans hebben op gedragsproblemen.

Heb je dus het idee dat je vriend, man, broer of collega op z’n zachtst gezegd niet lekker in zijn vel zit na de komst van een nieuw gezinslid, ga het gesprek dan gerust aan. Er is hulp (de huisarts kan hier meer over vertellen) en door er zo snel mogelijk op in te springen, is de kans het grootst dat ook de nieuwe vader snel van zijn gezin kan genieten.

Heeft jouw vriend of man last gehad van een postnatale depressie?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50