Vaders met een postnatale depressie

Vaders met een postnatale depressie
  • in Lifestyle
  • 3
  • 2362
  • 09/04/2018

In mijn praktijk zie ik vooral moeders, die na de bevalling in een postnatale depressie zitten. Echter, zitten niet alleen moeders soms op een grijze wolk, ook vaders kunnen hier last van hebben.

Uit onderzoek is gebleken dat een op de tien vaders, hier last van heeft in mindere tot soms ernstige mate. In mijn praktijk komen ook vaders, die na de bevalling erg moeten wennen aan hun nieuwe rol. Ook mannen hebben hier vaak moeite mee en komen bij mij voor advies als ze in een postnatale depressie zijn beland.

Lees ook de vorige blog van Tilda:
Mag mijn hoofd alsjeblieft uit?

Aandacht voor deze vaders

Ik vind het enorm belangrijk om aandacht voor postnatale depressies onder vaders te vragen. Omdat er van deze papa’s vaak wordt verwacht, dat ze het allemaal maar aankunnen. Terwijl het voor nieuwbakken vaders, ook heel moeilijk is om aan hun nieuwe vaderrol te wennen. Vaders vertellen mij: "Vroeger gingen we samen naar festivals en zakten we avonden door in de kroeg. Nu liggen we elke avond om 21.00 uur in bed."

Dat is even omschakelen voor veel mannen. Ook het veranderen van hun vrouw, vinden veel vaders lastig. Draaide het vroeger nog om hen tweeën en werd er uitgebreid getafeld, tegenwoordig bepaalt de baby alles en is er weinig ruimte meer voor hun tweeën, laat staan voor spontaniteit. Ik vertel deze uitgebluste papa’s dan ook, dat dit allemaal weer gaat komen. Dat het eerste jaar met een baby nu eenmaal heftig is. Dat het wennen is, om samen voor een kindje te zorgen en dat jullie elkaar hierin weer moeten vinden.

Symptomen

Het is heel begrijpelijk, dat je als net 'bevallen' vader, ook in een postnatale depressie kan belanden. De symptomen variëren, maar zijn vaak:

  • Slecht slapen
  • Weinig eetlust
  • Veel piekeren en stress ervaren
  • Angstige gevoelens of gedachten
  • Negatieve emoties met betrekking tot het vaderschap
  • Redelijke tot extreme mate van onzekerheid

Accepteer van jezelf, dat je als vader in een postnatale depressie terecht bent gekomen. Het is niet niks, een kindje krijgen. Het is een hele verandering, op alle vlakken.

Weinig seks

Ook het seksleven wordt vaak besproken in mijn praktijk: "Vroeger hadden we een paar keer per week seks. Tegenwoordig mag ik blij zijn, als we een keer per maand halen." Mannen raken hier eerder door gefrustreerd, dan vrouwen. Ik leg deze vaders dan ook uit, dat er heel veel gebeurd is met hun vrouw. Dat hun lijf een tijd lang niet van henzelf is geweest en dat ze haar lichaam gedeeld heeft met hun kindje. Daarnaast is er tijdens de bevalling behoorlijk wat natuurgeweld losgelaten op de 'kritieke zones', zullen we maar zeggen. Logisch, dat een nieuwbakken mama, dan niet meteen staat te springen om seks. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk. Dat komt wel weer. Sommige vaders hebben juist door het enorme slaapgebrek en de stress, helemaal geen seksdrive. Beiden is heel begrijpelijk en hoort ook bij de signalen van een postnatale depressie bij mannen.

Weg met het taboe

Waar het om gaat is, dat ook vaders in een postnatale depressie terecht kunnen komen. Ook zij worstelen met extreme vermoeidheid en psychische stress. Soms neemt de behoefte om sociaal contact te hebben af, gaan vaders steeds minder de deur uit en staat dit alles het dagelijkse functioneren van de kersverse papa in de weg. Hier moet meer begrip voor komen. Naast het feit dat vaders vanaf het komende jaar na de bevalling langer thuis mogen blijven, pleit ik voor meer openheid onder vaders. Het is niet niks wat deze mannen te verduren krijgen. In de hedendaagse tijdsgeest, draait het toch vaak om moeder en kind. Logisch, maar daarmee wordt de rolverandering en alle daarbij komende klachten van de jonge vader vaak onderkend.

Dus ken je of ben je een vader die niet op een roze, maar op een grijze wolk zit? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen werken we aan je herstel!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50