Pleidooi door specialisten voor een draagmoederbank

Pleidooi door specialisten voor een draagmoederbank

Er bestaat een zaaddonorbank. Ook eiceldonoren worden geregistreerd, maar het vinden van een draagmoeder is wat ingewikkelder. Daarom pleiten specialisten voor een draagmoederbank om wensouders tegemoet te komen.

Op dit moment is het alleen mogelijk om in eigen kring op zoek te gaan naar een draagmoeder. Dat moet anders vinden een specialist voortplantingsgeneeskunde en de stichting FIOM, meldt de Volkskrant.

Lees ook:
Alles wat je wilt weten over draagmoeders

Hoogtechnologisch draagmoederschap

Het VU Medisch centrum in Amsterdam is op dit moment het enige ziekenhuis dat ‘hoogtechnologisch draagmoederschap’ biedt, maar alleen aan heterostellen omdat dit gebeurt op medische indicatie. Zo kan via ivf bij de draagmoeder een embryo worden geplaatst dat genetisch niet aan haar verwant is.

Vaker zoeken wensouders hun toevlucht in het buitenland. “Als je de mogelijkheden van draagmoederschap in Nederland versterkt, voorkom je avonturen in landen waar draagmoeders worden uitgebuit”, zegt FIOM-beleidsmedewerker Hans van Hooff tegen de krant.

Meer belangstelling voor draagmoederschap

Volgens het FIOM is er steeds meer belangstelling voor het draagmoederschap. Niet alleen homostellen vinden deze manier om ouders te worden interessant, ook heterostellen van wie de vrouwen om medische reden geen kind kunnen dragen, hebben steeds meer interesse.

Wat doet een draagmoederbank?

Hoe zien de specialisten het dan voor zich zo’n draagmoederbank? Ze pleiten vooral voor een ‘Engels’ model. Dit wordt dan een bemiddelingsorganisatie zonder winstoogmerk. Wensouders en draagmoeders worden gescreend, begeleid en uiteindelijk aan elkaar gekoppeld.

Wetgeving

Qua wetgeving moet er in Nederland wel wat worden veranderd. Zo moeten de regels worden versoepeld en moet er meer mogelijk zijn voor homostellen die zelf een draagmoeder en een donoreicel hebben gevonden. Vaak durven ivf-klinieken het niet aan om in dit geval tot behandeling over te gaan, omdat het juridisch nog niet goed is geregeld.

Vind jij een draagmoederbank een goed idee?

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50