PCOS en zwanger raken: pas je voeding aan!
- Redactie
- in Kinderwens
- 0
- 29967
- 06/10/2020
Wellicht heb jij dit ook (gehad): je stopte met de anticonceptiepil in verband met een kinderwens en je werd maar niet ongesteld. Je deed een test en je was niet zwanger. Je wachtte weken, maanden, misschien zelfs wel een jaar, maar je menstruatie kwam maar niet op gang. Wat is er aan de hand?
Grote kans dat je PCOS hebt, zonder dit al die jaren geweten te hebben. Althans, als je ook een of meer andere symptomen hebt. Misschien is bijvoorbeeld je acné teruggekomen na het stoppen met de pil. Of heb je last van overbeharing. Misschien heb je overgewicht. Allemaal symptomen dat jij bij die 10 procent van de vrouwen behoort met een hormoonstoornis: PolyCysteus Ovarium Syndroom. Maar ook depressieve gevoelens, energietekort, en vet rondom de buik duiden erop dat je hormonen niet in evenwicht zijn.
Symptomen
Zelf ben ik er ook achtergekomen dat mijn hormonen totaal uit balans zijn, nadat ik stopte met de pil. Ik werd niet ongesteld, kreeg ineens weer acné alsof ik in de puberteit zat en had weinig energie. Na veel googelen kwam ik erachter dat ik waarschijnlijk PCOS heb, al moet de diagnose nog officieel vastgesteld worden. (Maar mijn dokter wil pas actie ondernemen als ik een halfjaar niet ongesteld ben geworden.) De officiële diagnose PCOS kan echter alleen vastgesteld worden door een arts. Er is sprake van PCOS, wanneer er klachten voorkomen in twee van de drie onderstaande categorieën:
- Een onregelmatige eisprong (oftewel: een onregelmatige of geen menstruatie)
- Een overproductie van mannelijke hormonen (haaruitval, acne, overbeharing in een mannelijk patroon)
- Cystes (vochtblaasjes) in de eierstokken
Als je PCOS hebt, betekent dat je verminderd of niet vruchtbaar bent. Schrik niet, want er zijn verschillende gradaties en behandelingen om te zorgen dat je weer vruchtbaar wordt of de kans op een kindje zo groot mogelijk wordt. Als je naar de dokter gaat kan hij de diagnose voor je vaststellen. Indien je dan een kinderwens hebt kun je allerlei medische oplossingen voorgeschoteld krijgen zoals tabletten en hormooninjecties. Ook als jij op jonge leeftijd bij de arts komt vanwege hormoonklachten als acne en overbeharing krijg je ‘oplossingen’ zoals de pil voorgeschreven die niet alleen slechts de symptomen bestrijden, maar ook de klachten uiteindelijk alleen nog maar verergeren door je eigen cyclus helemaal plat te leggen!
Voeding
Tuurlijk, ik raad ook zeker aan om een arts te bezoeken! Maar waar artsen veel te weinig mee bezig zijn, is dat de oorzaak van PCOS vaak in de westerse voeding ligt. De meest voorkomende oorzaak van PCOS is namelijk insuline resistentie: een overgevoeligheid voor het hormoon insuline. Je lichaam kan ongevoelig worden voor dit hormoon door het teveel binnenkrijgen van suikers en koolhydraten. Ook zit er in ons vlees, brood, voorverpakte eten en zuivelproducten vaak veel hormonen en andere troep waardoor je eigen hormoonhuishouding uit balans raakt. Als je dus het probleem goed wilt aanpakken, moet je zorgen dat je niet de symptomen (acné, overbeharing, eisprong) aanpakt, maar de kern van het probleem: een gezond lichaam met een goede hormoonbalans krijgen.
Wat dit specifiek betekent? Zo gezond mogelijk eten en leven. En dat is best pittig in het begin, maar goed te doen. Ban snelle koolhydraten uit je eetpatroon (witte rijst en pasta), gluten, voorverpakte zakjes en pakjes met toegevoegde suikers, zout en E-nummers en probeer zoveel mogelijk vers, biologisch en clean te eten. Naast dit gezonde eten kun je aan de slag met eventuele voedingssupplementen én is het belangrijk om aan krachttraining te doen. Bijkomend voordeel: je valt er ook nog eens van af en je voelt je veel energieker. Bij veel vrouwen komt de cyclus na een periode van gezond eten weer op gang. Wel is het belangrijk om met een voedingsexpert die verstand heeft van de hormoonhuishouding uit te vinden wat je wel en niet mag eten en welke voedingssupplementen je nog nodig hebt.
Farmaceutische industrie
Mocht dit niet genoeg baten kun je altijd nog langs de dokter gaan om te kijken wat de vervolgstappen zijn. Maar het is jammer dat doctoren zo weinig weten van de gevolgen van gezonde (of juist slechte) voeding en direct naar de medicatie grijpen van de farmaceutische industrie. Want let wel, de farmaceutische industrie heeft er geen baat bij dat jij gezond bent. Want dan verdienen zij geen geld. Zij zijn er bij gebaat om alleen de symptomen op te lossen van wat jou mankeert, en niet de kern. Terwijl het juist zo belangrijk is om de kern aan te pakken.
Denk jij dat je PCOS hebt of andere hormonale problemen? Er is online heel veel informatie over te vinden. Mensen die jou wellicht kunnen helpen en veel verstand hebben van hormonale problemen zijn Ralph Moorman en Jesse van der Velde. Lees bijvoorbeeld eens het boek Hormoonbalans of De Hormoonfactor of kijk eens op PCOS-solutions. Of herinner je je nog het interview met Melany, die na tal van IVF-pogingen pas zwanger raakte toen ze gezond ging eten? Verplicht leesvoer als je PCOS hebt!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)