Pas op: kinderartsen waarschuwen voor knoopbatterijen

Pas op: kinderartsen waarschuwen voor knoopbatterijen

Kinderartsen slaan alarm en waarschuwen ouders om knoopbatterijen niet in huis te laten slingeren. De kleine platte batterijen zijn levensgevaarlijk voor kleine kinderen.

Maar liefst 16 kinderen zijn de afgelopen jaren ernstig gewond geraakt nadat ze een batterij hadden ingeslikt. Twee zijn er zelfs aan overleden. Kinderarts Lissy de Ridder van het Ersamus MC zegt tegen het AD: “Het zuur van de batterij vreet zich in mum van tijd door de slokdarm en kan zo in de halsslagader, luchtpijp of in de aorta terechtkomen.”

Lees ook:
Wat je moet doen als je baby zich verslikt

Zwaargewond

Afgelopen week waren er zelfs drie kinderen die een batterij hadden ingeslikt en zwaargewond naar het ziekenhuis werden gebracht.

De eerste symptomen van het inslikken van een batterij is niet willen eten. “Als het kind bloed begint te spugen, dan is de schade al groot”, zegt De Ridder.

Oproep

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft alle kinderartsen in Nederland opgeroepen om elk incident met batterijen te melden. Zij vermoeden dat er meer incidenten zijn dan nu bekend is.

De NVK vermoedt dat kinderen steeds vaker spelen met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes. Deze apparaten hebben geen kindveilige sluitingen, waardoor de knoopbatterijen er makkelijk kunnen uitvallen.

Bron: AD

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50