Over deze 'babykwaaltjes' hoef je je niet al te druk te maken

Over deze
  • in Baby
  • 0
  • 503
  • 27/03/2024

Als nieuwe moeder maak je je misschien zorgen over kleine kwalen van je baby. Maar is dat echt nodig? In elk geval niet bij deze kleine ongemakken.

Darmkrampjes

Wanneer een (pasgeboren) babymelk krijgt, lukt het verteren van de melk niet direct. Dit komt bij bijna 20% van baby’s tussen de twee weken en drie tot vier maanden voor. Er worden verschillende trucjes aangeraden, zoals: een tepelhoedje bij de borstvoeding, of een overstap naar andere kunstvoeding. Uiteindelijk is tijd het enige wat echt helpt. Als je baby melk drinkt die je zelf hebt gekozen, wacht dan ongeveer drie weken af. Vaak gaan de krampen vanzelf over.

Reflux

Pasgeboren baby’s moeten vaak nog wennen aan alle nieuwe dingen, inclusief het drinken van melk. De overgang van slokdarm naar de maag ontwikkelt zich nog, naarmate je kleintje ouder wordt. Maar ook een overvolle maag en een liggende houding zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat je baby spuugt na het voeden. Dit is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, zolang je baby gewoon goed groeit.

Aparte ademhaling

Na de eerste maand kan de ademhaling van je baby nogal onregelmatig zijn. Dit is normaal, en ook echt geen teken dat je kleintje ademtekort heeft. Maar wanneer je baby hard pompt met zijn buik en je zijn ribbetjes ziet bewegen bij het in- en uitademen, is het slim om even een bezoek te brengen aan de arts.

Ook een reutelende ademhaling is geen reden tot paniek. Het gaat dan vaak gewoon om een verstopte neus. Baby’s ademen vaak alleen uit de neus. Wanneer die verstopt zit, hebben ze nog niet de gewoonte om hiervoor hun mond te gebruiken. Iets wat je kunt doen om dat te verhelpen, is de neus van je baby regelmatig spoelen met fysiologisch water of neusspray gebruiken als je gereutel hoort. De kleur van het snot is ook geen reden tot bezorgdheid.

Oogjes met etter

Als je baby wakker wordt met etterende ogen, is het niet nodig om in de stress te schieten. Onze ogen zijn via een traankanaal verbonden met de neus. Vaak gaat huilen dan ook gepaard met een loopneus. Bij baby’s zijn die traankanalen vaak nog niet helemaal geopend. Dit kan leiden tot het ophopen van korsten, slijm en etter in de ogen omdat de tranen niet kunnen doorstromen. Je kunt het prima schoonmaken met fysiologisch water. Wanneer het ooglid en/of het oogvlies vuurrood ziet, is het handig om je (huis)arts in te schakelen.

Onzuivere huid

Enkele weken na de geboorte krijgen baby’s vaak vlekjes die lijken op puistjes. Vaak wordt er sneller gedacht aan uitslag, maar het is toch echt acne. In de baarmoeder komt de baby in aanraking met verschillende hormonen, die na de geboorte wegvallen. Dit kan leiden tot babyacne, zowel in het gezicht als op de romp. Je baby heeft hier geen last van. Je hoeft er niets aan te doen, verander dan ook niets aan de routine van je kleintje.

Wanneer je baby last heeft van zijn huid, heeft hij hoogstwaarschijnlijk eczeem. Dan is de huid erg droog en schilferig. Bij baby's kan eczeem op het hele lichaam voorkomen, in tegenstelling tot volwassenen, waar het vaak in huidplooien optreedt. Als je merkt dat je kleintje te veel last heeft, is het een goed idee om advies te vragen aan je huisarts. Zo kan hij een (vette) zalf adviseren die geschikt is voor jouw baby.

Vertrouw op je eigen instinct

Deze tips kunnen je helpen te bepalen of je je zorgen moet maken. Maar het allerbelangrijkste is dat je moet luisteren naar je eigen instinct. Vertrouw je het toch niet? Ga dan naar de dokter. Liever een keer te veel dan te weinig.

Heeft jouw baby ook weleens iets gehad waar je je aanvankelijk zorgen over maakte, maar uiteindelijk bleek het niets ernstigs te zijn?

Lees ook: 

Lezeressen vertellen: ‘Kind ziek: wie o wie blijft er thuis?’
Als je kindje heel ziek blijkt te zijn

Beeld: Pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50