Oproep: tot wanneer heb jij je baby op jouw kamer laten slapen?

Oproep: tot wanneer heb jij je baby op jouw kamer laten slapen?

Uit onderzoek blijkt dat het heel goed voor een baby is om het eerste half jaar bij de ouders op de slaapkamer te laten slapen. Hoe lang heb jij je baby op jouw kamer laten slapen?

Het onderzoek werd gedaan om te kijken of het slapen op de kamer van de ouders op langer termijn invloed zou hebben op het slaapgedrag en ontwikkeling van het kind. Nu blijkt het slapen bij de ouders juist een positief effect te hebben op bovengenoemde.

Lees ook:
Beter slapen? Weg met de babykamer!

Onderzoek

Onderzoeker Roseriet Beijers, ontwikkelingspsycholoog aan de Radboud Universiteit onderzocht langdurig bijna 200 baby’s en hun ouders. De kinderen werden gevolgd tot ze zes tot acht jaar waren. “De resultaten tonen aan dat ‘room-sharing’ niet leidt tot slaap- of gedragsproblemen als de kinderen zes tot acht jaar oud zijn. Wij zagen zelfs positieve effecten als betere slaapkwaliteit en meer ‘pro-sociaal gedrag’. Zo waren kinderen bijvoorbeeld behulpzamer: laat iemand wat vallen, dan rapen zij het op”, meldt RTLnieuws.nl.

Afhankelijk

Vaak wordt aangenomen dat het kind alleen maar afhankelijker van de ouders wordt als het zo lang in de kamer van de ouders slaapt. Hierdoor wordt vaak gedacht dat dat juist voor gedrags- en ontwikkelingsproblemen kan zorgen.

In Nederland en een aantal andere Westerse landen worden ouders juist aangemoedigd om hun kind het eerste half jaar op de slaapkamer van de ouders te laten slapen, omdat zo de kans op wiegendood met maar liefst 50 procent kan worden verminderd.

Hoe lang heb jij je baby op de slaapkamer laten slapen of ben je van plan om dat te doen? Of sliep je kind vrij snel op de eigen kamer? En waarom? Wij willen het weten! Mail naar chantal@babybytes.nl, of laat je reactie hieronder of op Facebook achter.

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (18) Stuur een bedankje


 • Florien84

  Ze is nu 4 maanden en slaapt nog bij ons op de kamer. Ik denk dat dat ook nog wel even zo blijft.

 • NYVM

  Ons dochtertje sliep tot ongeveer 7 maanden bij ons in bed en daarna in haar eigen bedje bij ons in de slaapkamer. Ze is nu bijna 1 en slaapt nog steeds bij ons in de kamer. Ze vindt het vertrouwd bij ons. Ik vind het ook makkelijker met borstvoeding geven 's nachts. Ik hoef dan niet uit bed.

 • Moederkloek.

  Mijn zoontje is nu 17maanden en slaapt nog steeds bij ons op de kamer en dat zal nog wel een hele tijd zo blijven denk ik ;)

 • mamasaurus

  Die van 5 en bijna 4 slapen nog steeds bij ons. Alleen de baby slaapt sinds kort alleen, nu wordt ze minder vaak wakker. Maar die zal ook wel bij ons willen slapen als ze wat groter is.

 • Floortjetd

  Al een jaar lekker bij ons op de kamer, ze komt nog elke nacht minstens 1 a 2 keer dus is het voor mij ook veel makkelijker om haar even snel aan te leggen en dan heerlijk in haar eigen bedje naast mama te laten slapen. Als ze doorslaapt gaan we kijken of ze op haar eigen kamer kan slapen.

 • Assiral

  Tot 3,5 maand. Toen paste ze niet meer in haar wieg, dus sliep ze in haar ledikant op haar eigen kamer, ik heb de deuren open dus hoor alsnog alles en ben snel bij haar als er wat is.

 • Tissie

  Hier 11 maanden samen geslapen, toen kreeg meneer behoefte aan zijn eigen ruimte en bed. Dus zonder problemen naar zijn eigen kamer gegaan. Nu 21 maanden en nu slaapt hij sinds kort weer regelmatig een halve nacht bij mij omdat hij halverwege de nacht wakker word.

  We hebben tussendoor ook wel een periode gehad dat hij in de nacht wakker werd, even bij mij kwam liggen maar na een half uur weer naar zijn eigen bed vertrok omdat hij niet kon slapen bij ons in bed😂 Dus tja, hij komt en hij gaat en ik vind het prima. Ik ga geen strijd maken van het slapen, veel te vermoeiend 😉

 • Panini

  Ruim 8 maanden. Vond het heel makkelijk met de borstvoeding en ook gewoon heerlijk om hem zo dicht bij me te hebben. Middagdutjes deed hij overigens wel vanaf 6 maanden op zijn eigen kamertje, zodat hij ook aan die plek zou wennen Toen de borstvoedingsperiode afliep, vond ik het ook wel weer prettig om de ouderslaapkamer weer voor ons zelf te hebben.

  En toch, vind ik het nog steeds heerlijk om op zondag ochtend lekker lui met het hele gezin in bed de dag te beginnen.

 • Mama-van-meisje

  Mijn dochter mag zolang ze zelf wil bij ons op de kamer slapen. Ik kan haar direct troosten als er wat is en dat scheelt in het wakker worden. Ook is het makkelijk overhevelen naar ons bed als we in t weekend ietsje langer willen blijven liggen. Ik mis het echt als ik in de nacht haar ademhaling niet hoor. Ik weet dan ook precies wanneer manlief dr mee naar beneden neemt. Ik word dan wakker. Ook dat stelt me enorm gerust. We worden beide alleen wakker van geluidjes of het gebrek aan wanneer er wat aan de hand is. Als ze ziek is of als ze honger heeft. Alle andere geluiden slaap ik doorheen. Jammer dat ik al een bed had aangeschaft voordat de kleine meid er was anders had ik zo n enorm familie bed best een gaaf idee gevonden. Ik ben stiekum toch wel een beetje een kleffe plak mama geworden. Maar ja...... kan zo moeilijk anders met zo n schatje.

 • Ces~

  1,5 jaar bij ons in bed.

  Daarna naar eigen kamer met nog regelmatig wakker snachts.

  Vanaf 2.5 slaapt ie hele nachten door.

  Nu alleen in de weekenden bij ons in bed

  (Hij is 5) héérlijk :-)

 • LiebsteJHP

  Mijn 3 kinderen sliepen/slapen allemaal het eerste jaar bij ons op de kamer. De oudste in zijn eigen bed, maar dat vind ik zo'n gedoe. Bij de tweede een co-sleeper gekocht, maar de lag de eerste maanden meer gewoon bij mij dan in dat bedje (makkelijk met de borstvoeding), daarna meer en meer stukken in de co-sleeper en vanaf 9 maanden in een eigen gesloten bedje regen ons bed, rond 11 maanden schoven we dat bed wat meer in een hoek van onze kamer en rond 12 maanden ging ze dan op haar eigen kamer. Nu met de derde wil ik dat weer zo doen, voorlopig slaapt ze (nu 5 maanden) gewoon meestal naast mij, soms een stukje in haar co-sleeper.

 • Jojo91

  De oudste tot 10 maanden, hij werd vaak wakker van ons. De jongste is nu 5 maanden en zoals het nu gaat hoop ik dat ze sowieso tot een jaar bij ons kan liggen.

 • Liefdedatbenjij

  Mijn beide kindjes hebben nooit bij ons op de kamer geslapen.

 • Vayenn

  Nooit.

  Meteen vanaf nacht 1 op hun eigen kamertje.

  Ik slaap zo licht dat ik van elk zuchtje/kuchje/kreuntje al wakker word.

  Dus nee, hier meteen op hun eigen kamertje.

  Maar ik heb diep respect voor de ouders die hun kindje wel de eerste tijd op hun kamer kunnen hebben, of zelfs jaren tussenin.

 • nog-even!

  de oudste twee sliepen tot 8 weken bij ons, daarna op hun eigen kamertje: de wieg werd te klein en we merkten dat zowel zij als wij slechter sliepen: ze werden wakker van onze geluidjes en wij werden onnodig wakker van hun bewegingen.... Resultaat: zodra ze op hun eigen kamertrje sliepen in het ledikantje, sliepen ze de nacht door..... Bij onze dochter werkte het anders... zij ging met 14 weken naar haar eigen kamertje, maar doorslapen deed ze pas toen ze bijna 2 was.... Alles heeft zijn voor en nadelen: een kind dat leert in zijn eigen bedje te slapen en niet voortdurend mama hoeft te voelen, krijgt zelfvertrouwen en het is voor de ouders gemakkelijk. Een kind dat meer behoefte heeft aan voortdurende nabijheid, zou dat ook moeten krijgen, maar mag óók zelfvertrouwen leren... Ik denk dat ieder zijn/haar eigen keuzes hierin maakt en dat lijkt me prima: jij kent je kind het beste. Tegelijkertijd denk ik dat je géén keuzes moet maken die alleen op angst gebaseerd zijn, zoals bijv de angst voor wiegedood... daar wordt wel overdreven angst voor gekweekt door sommige instanties... Dat ondermijnt het zelfvertrouwen van jonge ouders!!

 • paprikaplantje

  8 maanden, en toen sliepen zowel papa en mama en dochterlief beter😁 maar het was zeker een fijne tijd.

 • Sharon

  Het gehele eerste babyjaar hebben beiden kids bij/tussen ons in gelegen mijn oudste ging over met 3.5 jaar en de jongste is net over..dus die heeft 7 jaar tussen ons in gelegen (met de kanttekening dat deze beste jongen wel wat problemen in de nacht kent)

 • tuhalmodjipen

  onze jonge van 4 slaapt nog steeds tussen papa en mama in . hij is er zelf nog niet klaar voor om in zijn eigen kamer te slapen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50