Oproep: lukte het jou om meteen te stoppen met roken toen je zwanger was?

Oproep: lukte het jou om meteen te stoppen met roken toen je zwanger was?

We weten het inmiddels: roken tijdens je zwangerschap moet je gewoon niet doen. Maar wat als je het ontzettend moeilijk vindt om te stoppen? Dan zijn wij op zoek naar jouw verhaal (mag ook anoniem!)

Het is eigenlijk not done: roken tijdens je zwangerschap. Want zwangere vrouwen die roken hebben maar liefst 43 procent meer kans op een miskraam en 80 procent meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook is de kans groter dat de vliezen van je vruchtwaterzak vroegtijdig kan breken. Maar roken kan ook voor allerlei afwijkingen zorgen. Zo heb je als roker meer kans op een voorliggende placenta, het te vroeg loslaten van placenta en nicotine kan ervoor zorgen dat de bloedvaten van de placenta vernauwen, waardoor je ongeboren kind minder bouw- en voedselstoffen krijgt.

Ook is de kans groot dat je kindje 150 tot 200 gram bij de geboorte minder weegt, omdat het minder zuurstof naar binnen heeft gekregen. Verder heeft je kind meer kans om sneller verslaafd te raken. Nicotine kan namelijk receptoren in de hersenen van de foetus stimuleren. Het kindje is dus al gewend aan de stof. Verder kan roken van invloed zijn op de hersenontwikkeling, de longfunctie van je kindje en is de kans op andere gezondheidsproblemen ook vele groter dan bij kinderen van een niet rokende moeder tijdens de zwangerschap.

Lees ook
43% van de vrouwen begint weer met roken na de bevalling

Oproep

Reden genoeg om niet te roken als je zwanger bent. Maar als je eigenlijk niet zonder een sigaret kan, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. BabyBytes is op zoek naar vrouwen die tijdens hun zwangerschap grote moeite hadden om te stoppen met roken. Waarom vond je het zo moeilijk? Heb je toch nog gerookt tijdens je zwangerschap. Is het uiteindelijk gelukt om te stoppen? Ben je na de bevalling weer begonnen? Laat je reactie hieronder of op Facebook achter of als je liever anoniem wilt blijven: mail je verhaal naar info@babybytes.nl o.v.v.. ‘Roken’.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • Jill8i

  Ja! Per direct rookte 20 jaar maar mijn kind vraagt er niet om dus de keuze was snel gemaakt. Gestopt tussen de 4de en 5de week van m'n zwangerschap

 • Ashleyjessy

  Wat knap! Applaus voor jou!

  Zoveel rokers die het goed praten; “wij zijn er ook groot mee geworden.”

  Een vrouw hier in de speeltuin vertelde over dr kids, ze heeft een zoon en 2 dochters. Helaas is dr zoon overleden aan een zware astma aanval. Zij zelf heeft ook astma. Later in het verhaal vertelde ze dat ze al vanaf dr 14de non stop rookte . Dus ook tijdens dr zwangerschappen , en ja dr moeder ook maar zij is toch ook volwassen geworden?!

  Dan denk ik van alles maar zeg weinig , om ruzies daar te voorkomen.. op dat moment gaat er ZOVEEL door me heen 😩🤢🤭

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50