Oproep: hoe is het om stiefmoeder te zijn?

Oproep: hoe is het om stiefmoeder te zijn?
 • in Moeder
 • 3
 • 916
 • 18/10/2023

Stiefmoeder zijn kan een behoorlijk uitdagende rol zijn. Maar het is wel een rol die steeds vaker voorkomt in onze moderne samenleving. Daarom zijn we erg benieuwd naar jullie ervaringen.

Je bent stapelgek om je nieuwe partner en dat is andersom ook zo, maar als er kinderen in het spel zijn die moeten wennen aan een nieuw belangrijk persoon in het leven van een ouder, kan de relatie vaak wat ingewikkelder maken. Het hoeft natuurlijk niet. Soms is er meteen een klik, maar het kan ook een grote uitdaging zijn om stiefmoeder te zijn.

Gwyneth Paltrow over het stiefmoederschap

Actrice en eigenaar van het online platform Goop, Gwyneth Paltrow, liet onlangs in een interview weten dat zij het in het begin erg lastig vond om stiefmoeder. “Niemand vertelt je hoe je dit moet aanpakken en eigenlijk hangt er alleen maar een negatieve sfeer rondom de term stiefmoeder.”

Paltrow kreeg in haar nieuwe relatie te maken met zijn kinderen van 17 en 19 jaar, net zo oud als haar eigen kinderen, Moses en Apple. “Het is net alsof je rondom landmijnen moet manoeuvreren. Je komt in een gezin terecht waar als een bestaande dynamiek is, maar er zijn ook allerlei angsten voor verlies en voor ‘wat gaat deze nieuwe persoon betekenen voor mijn leven?’.

Uiteindelijk kwam het helemaal goed. Volgens de actrice kwam dat vooral vanaf het moment dat ze haar stiefkinderen als haar eigen kinderen ging beschouwen. “Op het moment dat ik dat besloot en ik net zo veel van ze hield als van mijn eigen kinderen en ik ze dezelfde grenzen gaf en regels oplegde, en ik er vol voor ging, hoe makkelijker alles werd. En nu is het gewoon heel goed.”

Tips voor stiefmoeders

 Dat het een heel traject kan zijn om jouw rol als stiefmoeder in een 'nieuw’ gezin te vinden, blijkt wel uit het verhaal van Gwyneth. Heel veel geduld hebben is dan ook een van de gouden tips. Het kost nu eenmaal tijd om een band op te bouwen en dat gaat zeker niet zonder slag of stoot.

Andere tips voor stiefmoeders zijn:

 • Blijf met elkaar communiceren, zowel met je partner als de kinderen. Wat zijn jullie verwachtingen, bij welke regels voelt iedereen zich prettig? Luister naar elkaar en geef elkaar het gevoel dat je gehoord wordt.
 • Kom in contact met andere stiefmoeders. Ook op het BabyBytes-forum kun je heel veel topics vinden over het stiefmoederschap. Lees bijvoorbeeld dit blog.
 • Toon begrip voor je stiefkinderen en hun situatie. Zij hebben hier niet om gevraagd en moeten natuurlijk wennen aan deze nieuwe situatie.
 • Wees duidelijk over jouw grenzen, maar heb ook respect voor die van je stiefkinderen.
 • Laad jezelf af en toe op door leuke dingen voor jezelf te doen.

Hoe vind jij het om stiefmoeder te zijn?

Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen als stiefmoeder. Laat hieronder je reactie achter, dat kan natuurlijk ook op onze socials. Wil je er wat uitgebreider over vertellen? Stuur jouw verhaal via dit formulier naar onze redactie. Dan kun je eventueel ook aangeven of je je verhaal anoniem wilt doen.

Lees ook:

7 tips voor daten als single moeder
'Zo ga je om met de stiefmoeder van je kind

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Dame68

  Het lijkt me SUPER ingewikkeld. Respect voor als het goed gaat en iedereen gelukkig is

 • Baby323

  Nog een zeer belangrijk advies: wat je ook van de moeder vd kids vindt, benoem dit nooit in bijzijn van de kinderen of publiekelijk online. Ik vind het (ook soms op dit forum) ongepast tegenover de kinderen om publiekelijk hun moeder af te vallen en tegelijkertijd jezelf te prijzen. 馃

 • Sharon

  Dit dus!

  Of sowieso de rol op te eisen!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50