Zo ga je om met de stiefmoeder van je kind

Zo ga je om met de stiefmoeder van je kind

Uit elkaar gaan, terwijl je kinderen hebt, was waarschijnlijk niet wat je voor ogen had, toen jullie een relatie kregen en een gezin begonnen. Het is soms een hele opgave om weer een nieuwe balans met elkaar te vinden. En als er een nieuwe partner in beeld komt waar je kind dus ook mee te maken krijgt, kan dat heel lastig zijn.

Het kan een bittere pil zijn als je ex een nieuwe partner krijgt met wie het behoorlijk serieus is. Diegene krijgt ook te maken met jullie kinderen en hoe ga je daar nu mee om? Op SheKnows.com kwam ik wat tips tegen van een ervaringsdeskundige.

Lees ook:
Een scheiding voorkomen? Het kan!

Wees beleefd

Dit is een van de gouden regels, niet alleen voor stiefmoeders maar ook voor bijvoorbeeld slechte chauffeurs, telemarketeers.

Duidelijkheid: wij zijn de ouders

Jij en je ex zijn de ouders en niemand anders. Dus beleefdheid is belangrijk, maar dat betekent niet dat je over je heen moet laten lopen. Jij hebt je kinderen gedragen en ter wereld gebracht, dus je hebt het recht om je te bemoeien met doktersafspraken of dat je dochter haar haar roze mag verven of niet. Maar het is ook zo dat als de kinderen bij hem zijn dat hij over de alledaagse beslissingen gaat zonder dat je hem ondermijnt. Dat kan al lastig zijn als je met z’n tweeën bent dus laat staan als er een derde bij komt. Dus blijf op je strepen staan.

Neem het niet te persoonlijk

Alle ouders doen hun best en hebben het beste voor de kinderen, dus ook stiefouders, althans: laten we daarvan uit gaan. We doen ons best en bedoelen het goed, dus trek het je niet persoonlijk aan als het niet jouw keuze zou zijn. Maak het bespreekbaar en als je je ervan uit gaat dat het goed bedoeld is, is er altijd wel een gulden middenweg te vinden.

Kies geen kant

Heb je meerdere kinderen en de ene klaagt over zijn stiefmoeder en de ander is haar juist aan het verdedigen, kies dan geen kant, maar blij neutraal. Ook al is het misschien een gelegenheid om kwaad over haar te spreken. Doe dat niet, houd je in en blijf neutraal door te zeggen dat het vast goed komt of iets als “Jullie hebben het zo te horen verschillend ervaren en dat is ook oké.”

Wees eerlijk

Soms is dit héél moeilijk, maar als je kinderen enthousiast vertellen over iets ‘cools’ wat zij heeft gedaan voor je kinderen, houd je dan in, probeer enthousiast te reageren en lach (als een bier met kiespijn weliswaar). Verwen jezelf met iets waar je weer blij van wordt!

Hoe ga jij om met de stiefmoeder van je kind(eren)?

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • Mijn-diamantjes

  De stiefmoeder van mijn dochter is een fijne voor mn dochter. Het contact tussen haar en mij verliep eerder wat stroef . Wisten nooit wat we tegen elkaar moesten zeggen, maar ze is echt onwijs goed voor mijn dochter en mijn dochter is gek met haar. En daar draait het om . Ik geef haar met een gerust hart mee .

 • Jurkje

  wellicht betere bronnen zoeken? en dan met een echt goed artikel komen.

 • Soccer-Mom

  Inderdaad. Genoeg Nederlandse artikelen te vinden maar nee, we plukken het gewoon van een Amerikaanse site #fail

 • Momiji

  Inderdaad, en met wat minder spelfouten. Een bier met kiespijn....

 • Momiji

  Inderdaad, en met wat minder spelfouten. Een bier met kiespijn....

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50