Oproep: heb jij gekozen voor kinderopvang op de boerderij? 

Oproep: heb jij gekozen voor kinderopvang op de boerderij? 

Kinderopvang op de boerderij is razend populair geworden. De wachtlijsten voor deze vorm van opvang lopen inmiddels behoorlijk op. Wij zijn benieuwd waarom jij voor een boerderij hebt gekozen om je kleine op te vangen. 

Kinderopvang op een boerderij heeft de laatste jaren qua populariteit een vogelvlucht genomen. Niet zo gek, want er zijn heel veel factoren die deze vorm van opvang zo aantrekkelijk maken, zoals: 

 • Leren omgaan met dieren, 
 • Het is kleinschalig,
 • Je kind kan zien hoe voedsel wordt geproduceerd,
 • Je kind is lekker veel buiten en kan vrijuit bewegen,
 • Je kind kan spelen met natuurlijke materialen.

Te veel regels voor kinderdagverblijf op boerderij

Ook voor boeren is het een fijne vorm van inkomsten. Het lastige is dat er heel veel regels voor boeren zijn om een kinderopvang op de 'boerderie’ te beginnen of uit te breiden. Dat is jammer, want de vraag naar deze vorm van opvang is inmiddels zo groot dat de wachttijden zijn opgelopen naar soms wel twee jaar! Minister Adema van Landbouw vindt dat dat anders moet en gaat met gemeenten praten. 

“Ik hoop dat gemeenten flexibeler met regels willen omgaan, en boeren ook ruimte willen geven om te ondernemen.”

Winst

Ook minister Van Gennip van Sociale Zaken hoopt dat gemeenten kijken hoe boeren gestimuleerd kunnen worden om een kinderopvang te starten. Volgens haar is dat niet alleen winst voor boeren, maar ook “winst voor de kinderen die kunnen buitenspelen én winst voor de ouders.” 

Heb jij bewust gekozen voor een opvang van je kleine op een boerderij?

Lees ook:

Is je kind wegbrengen naar de opvang slecht?
Zo maak je geen vrienden op de opvang

Bron: Nos.nl, foto: wes lewis via Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • xPantoffeldiertje

  Ja! Nog iedere dag blij met onze keuze.

 • Zininzon

  Ja! Wat was het geweldig voor mijn kinderen om op een agrarische opvang te zitten. Inmiddels zijn ze al 13 en 11, maar ze hebben het er nog steeds wel eens over. Ze hadden zoveel ruimte om te spelen, buiten bedjes om te slapen, de natuur verkennen, met z'n allen in het gras liggen om naar de wolken te kijken, kijken hoe de koeien gemolken werden en zelfs kijken hoe lammetjes geboren werden, kuikentjes uit het ei zien komen en bewonderen hoe ze groter groeiden, een groenten tuintje waar ze aardbeitjes gingen snoepen. Alle kindjes liepen daar in overalletjes en laarsjes, zo'n geerlijk gezicht! Mijn kinderen vroegen wel een aans de kassa in de supermarkt of ze zelf de boontjes hadden geplukt of de koe hadden gemolken voor de melk, ze wisten al zo jong zoveel van de natuur en waar ons eten vandaan kwam. Echt nooit spijt gehad ze daar gebracht te hebben en ik heb me ook nooit schuldig gevoeld ze weg te moeten brengen want ze hebben het zo leuk gehad al die jaren!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50