Operatie van je ongeboren kind: hoe werkt dat?

Operatie van je ongeboren kind: hoe werkt dat?

Onlangs werd bekend waarom Blink-182 zanger Travis Barker de tour van de band plotseling moest onderbreken. Zijn zwangere vrouw Kourtney Kardashian moest onder het mes, of eigenlijk: hun ongeboren kind werd geopereerd. Hoe gaat zo'n operatie precies in zijn werking?

Op Instagram liet ze weten dat ze de artsen enorm dankbaar was omdat ze het leven van haar ongeboren kindje hadden gered. Kourtney en Travis verwachten binnenkort hun eerste kindje na een ivf-traject. Ze heeft al drie kinderen waarbij ze een probleemloze zwangerschap had. Deze keer was het dus kantje boord. Gelukkig de operatie erger voorkomen. Maar hoe gaat zo'n operatie bij een ongeboren kind in werking? Want het klinkt heel bijzonder.

Behandeling ongeboren kind niet uitzonderlijk

Volgens professor Jan Deprest, gynaecoloog in het Universitair Ziekenhuis Leuven is een baby behandelen vóór de geboorte niet uitzonderlijk. Zo zijn er ingrepen waarbij je de moeder medicatie kunt geven om bijvoorbeeld een infectie bij het ongeboren kindje te genezen. De medicijnen worden dan via de moederkoek aan de foetus doorgegeven.

Operatie ongeboren kind

Het wordt een ander verhaal als het gaat om een operatieve ingreep. Dan moet je door de buik- en baarmoederwand heen. “Soms gebeurt de ingreep met een naaldprik, maar het kan ook via een kijkbuis waardoor je via een camera kijkt en chirurgische instrumenten gebruikt. In bepaalde gevallen moeten we de buik van de moeder openmaken, door de baarmoeder gaan en soms zelfs in de baby zelf snijden.”

Risico's

Volgens de arts is het verstandigst om een baby te opereren na de geboorte. “Want zo vermijd je bepaalde risico's voor de baby en de moeder.” Een risico waar je bijvoorbeeld aan kunt denken is dat het kindje te vroeg wordt geboren. Als er met een operatie kan worden gewacht, gaat daar natuurlijk de voorkeur naar uit. Maar soms is dat niet mogelijk en moet er worden ingegrepen als de baby nog in de buik zit.

Een kleine ingreep zoals bijvoorbeeld een bloedtransfusie kan met een naald worden gedaan. Het wordt wat complexer als er een gat of een snede in de baarmoeder moet worden gemaakt. “We willen ook zo weinig mogelijk schade toebrengen aan de vruchtzak. Dat betekent dat we heel kleine instrumenten gebruiken: daarmee leren werken vraagt veel training. Ter vergelijking: onze instrumenten zijn twee tot drie keer kleiner dan degene die gebruikt worden bij een kijkoperatie op een kind met een ontstoken blindedarm.”

Waaraan de ongeboren baby van Kourtney en Travis is geopereerd, is niet helemaal duidelijk, maar de opluchting dat de operatie is geslaagd, is groot.

Oproep 

Heeft jouw baby een ingreep ondergaan terwijl hij nog in je baarmoeder zat? Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw verhaal. Stuur jouw ervaring op naar de BabyBytes-redactie via dit formulier.

Lees ook:

Bizar: je ongeboren baby laten swingen door muziektampon
5 redenen om het geslacht van je ongeboren kind niet te weten

Bron: UZLeuven.be

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50