6 redenen om het geslacht van je ongeboren kindje niet te weten

6 redenen om het geslacht van je ongeboren kindje niet te weten

"En, weet je al wat het wordt?" Het is een veelgestelde vraag aan zwangeren. De meeste aanstaande ouders beantwoorden die vraag op zijn minst met 'ja'. Je kunt er alleen ook voor kiezen het geslacht tot de geboorte een raadsel te laten. Waarom je dit zou doen? Zes heel goede redenen.

"Ik heb geen idee!", antwoordde een zwangere kennis van me toen ik vroeg of ze een jongen of meisje zou krijgen. Dit zei ze niet omdat ze nog geen twintig-weken-echo had gehad, maar omdat ze het niet wílde weten. Eerst kon ik dat moeilijk begrijpen, maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik het me kon voorstellen. Aan het niet weten van het geslacht zitten serieus voordelen. Namelijk...

1. Het is de leukste en grootste verrassing van je leven
Het kost misschien even wat tijd om je nieuwsgierigheid te bedwingen, maar je krijgt er het grootste verrassingsgevoel van de wereld voor terug. Eerst mag je negen maanden lang fantaseren over of het een jongetje of meisje wordt en als het zover is, volgt na die ene, laatste pers, die pers waarin je alles geeft... de ontknoping. Bezorgt je nu al een kippenvelmoment, of niet?

2. Het vermindert de kans op genderteleurstelling
Er wordt niet veel over gesproken, maar het komt meer voor dan je denkt: gendervoorkeur. In 2010 deed tijdschrift Flair er een onderzoek naar. Van de ruim 300 vrouwen die meededen, had bijna 40% de voorkeur voor een meisje. Van de 172 dames die een kindje van een ander geslacht dan gewenst kregen, waren er 8 nog steeds verdrietig over.

Een voorkeur hebben voor het geslacht van je baby kan leiden tot genderteleurstelling, wat je ook meer vatbaar voor depressie maakt. Door tijdens de zwangerschap het geslacht een verrassing te laten, verklein je de kans hierdoor teleurgesteld te raken. Op het moment dat je kindje op je borst gelegd wordt en je hem ziet, is het namelijk heel moeilijk stevig te balen.3. Je zit niet opgescheept met die stereotype-praatjes
“Krijg je een meisje? Dan wordt het vast zo’n prinsesje!” “Wat, een jongen? Dat wordt voetballen met papa.” En zo kunnen we nog tal van bevooroordelende opmerkingen verzinnen. Heb je dus helemaal geen last van als je het geslacht niet weet. Het enige wat kan gebeuren, is dat mensen weer commentaar hebben op dat je geen idee hebt wat het wordt. Maar stiekem is het ook wel weer hilarisch te zien dat je omgeving zo slecht tegen dit grote raadsel kan.

4. Je kunt verder kijken dan roze of blauwe spulletjes
Weet je of je een jongen of meisje krijgt, dan zul je misschien ongemerkt toch gaan kijken naar blauwe of roze spulletjes. Heb je nog geen idee van het geslacht, dan beperk je jezelf waarschijnlijk veel minder tijdens het babyshoppen.

5. Je raakt zwaar gemotiveerd om door te persen
Veel vrouwen komen tijdens hun bevalling op het punt waarop ze niet.meer.kunnen. Heel logisch, maar het niet weten van het geslacht, kan je helpen toch door te persen. Je barst immers van nieuwsgierigheid: wordt er straks een jongen of een meisje op je borst gelegd? Argh, je wilt het nú weten!

6. Je hoeft nooit bang te zijn dat je je verspreekt
Weet jij het geslacht van je kindje, maar wil je je omgeving nog even in spanning houden? Dan zul je continu moeten opletten dat je je niet verspreekt. Weet je zelf niet of je een jongetje of meisje krijgt, dan is dat probleem zonder meer opgelost. Lekker makkelijk.

Wil(de) jij tijdens je zwangerschap het geslacht van je baby weten? Waarom wel/niet?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • Grace84

  Wij willen het geslacht (weer) niet weten voor de geboorte.

  Ik vind geslacht niet zoveel zeggen over een mens / kind, dus het maakt me ook niet uit of het een jongen of meisje is.

  Het enige nadeel vind ik dat we twee namen moeten bedenken.

 • Manon3

  Owh, namen bedenken is zo inderdaad wel lastig. Daar zijn wij nog niet mee begonnen, maar 1 naam kiezen is al moeilijk genoeg.

 • Grace84

  Wij willen het geslacht (weer) niet weten voor de geboorte.

  Ik vind geslacht niet zoveel zeggen over een mens / kind, dus het maakt me ook niet uit of het een jongen of meisje is.

  Het enige nadeel vind ik dat we twee namen moeten bedenken.

 • Manon3

  Wij weten het ook niet, vind het een mooi idee om het een verrassing te laten zijn tot de geboorte en het maakt toch niet uit. Ik heb misschien een lichte voorkeur, maar als we nu eindelijk een gezond kindje mogen krijgen ben ik al zo ontzettend gelukkig dat het geslacht er echt geheel niet meer toe doet.

  Vindt het trouwens wel een enorme beperking met shoppen. Je kan juist alleen voor neutralere dingen kiezen.

 • GJAF

  We wisten het ook steeds niet maar dat wilde niet zeggen dat ik me minder beperkte in het shoppen. Ik voelde het juist als meer beperkt omdat de typisch meiden kleren verboden waren te kopen en de typisch jongens ook eigenlijk wel...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden