6 redenen om het geslacht van je ongeboren kindje niet te weten

6 redenen om het geslacht van je ongeboren kindje niet te weten

"En, weet je al wat het wordt?" Het is een veelgestelde vraag aan zwangeren. De meeste aanstaande ouders beantwoorden die vraag op zijn minst met 'ja'. Je kunt er alleen ook voor kiezen het geslacht tot de geboorte een raadsel te laten. Waarom je dit zou doen? Zes heel goede redenen.

"Ik heb geen idee!", antwoordde een zwangere kennis van me toen ik vroeg of ze een jongen of meisje zou krijgen. Dit zei ze niet omdat ze nog geen twintig-weken-echo had gehad, maar omdat ze het niet wílde weten. Eerst kon ik dat moeilijk begrijpen, maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik het me kon voorstellen. Aan het niet weten van het geslacht zitten serieus voordelen. Namelijk...

1. Het is de leukste en grootste verrassing van je leven
Het kost misschien even wat tijd om je nieuwsgierigheid te bedwingen, maar je krijgt er het grootste verrassingsgevoel van de wereld voor terug. Eerst mag je negen maanden lang fantaseren over of het een jongetje of meisje wordt en als het zover is, volgt na die ene, laatste pers, die pers waarin je alles geeft... de ontknoping. Bezorgt je nu al een kippenvelmoment, of niet?

2. Het vermindert de kans op genderteleurstelling
Er wordt niet veel over gesproken, maar het komt meer voor dan je denkt: gendervoorkeur. In 2010 deed tijdschrift Flair er een onderzoek naar. Van de ruim 300 vrouwen die meededen, had bijna 40% de voorkeur voor een meisje. Van de 172 dames die een kindje van een ander geslacht dan gewenst kregen, waren er 8 nog steeds verdrietig over.

Een voorkeur hebben voor het geslacht van je baby kan leiden tot genderteleurstelling, wat je ook meer vatbaar voor depressie maakt. Door tijdens de zwangerschap het geslacht een verrassing te laten, verklein je de kans hierdoor teleurgesteld te raken. Op het moment dat je kindje op je borst gelegd wordt en je hem ziet, is het namelijk heel moeilijk stevig te balen.3. Je zit niet opgescheept met die stereotype-praatjes
“Krijg je een meisje? Dan wordt het vast zo’n prinsesje!” “Wat, een jongen? Dat wordt voetballen met papa.” En zo kunnen we nog tal van bevooroordelende opmerkingen verzinnen. Heb je dus helemaal geen last van als je het geslacht niet weet. Het enige wat kan gebeuren, is dat mensen weer commentaar hebben op dat je geen idee hebt wat het wordt. Maar stiekem is het ook wel weer hilarisch te zien dat je omgeving zo slecht tegen dit grote raadsel kan.

4. Je kunt verder kijken dan roze of blauwe spulletjes
Weet je of je een jongen of meisje krijgt, dan zul je misschien ongemerkt toch gaan kijken naar blauwe of roze spulletjes. Heb je nog geen idee van het geslacht, dan beperk je jezelf waarschijnlijk veel minder tijdens het babyshoppen.

5. Je raakt zwaar gemotiveerd om door te persen
Veel vrouwen komen tijdens hun bevalling op het punt waarop ze niet.meer.kunnen. Heel logisch, maar het niet weten van het geslacht, kan je helpen toch door te persen. Je barst immers van nieuwsgierigheid: wordt er straks een jongen of een meisje op je borst gelegd? Argh, je wilt het nú weten!

6. Je hoeft nooit bang te zijn dat je je verspreekt
Weet jij het geslacht van je kindje, maar wil je je omgeving nog even in spanning houden? Dan zul je continu moeten opletten dat je je niet verspreekt. Weet je zelf niet of je een jongetje of meisje krijgt, dan is dat probleem zonder meer opgelost. Lekker makkelijk.

Wil(de) jij tijdens je zwangerschap het geslacht van je baby weten? Waarom wel/niet?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (24) Stuur een bedankje


 • DoubleVee

  Vierde zwangerschap, en voor de vierde keer weten we het geslacht niet. Weinig mensen lijken het te begrijpen... Maar voor mij is het echt leuk en spannend op deze manier!

 • MamaJL

  Hier ook. Zou 't best wel willen weten, maar mijn vriend echt niet. Voor mijn gevoel is het wel echt van we weten het allebei, of allebei niet.

 • Moon88

  Nu zwanger van de derde en willen het geslacht voor de derde keer niet weten. Wat is het toch bijzonder om het na de bevalling te weten te komen.

  En ja ik vind het juist wel praktisch. Ik koop veel minder en wie zegt er dat een meisje van roze houdt en een jongen van blauw. Zodra je het geslacht weet en verteld, worden de aankopen hierdoor toch beinvloed.

  Voor ons dus nog een grote verrassing over enkele maanden. Ook al is de nieuwsgierigheid erg groot.

 • Lovely_me

  Plus, als de kleine dan eindelijk geboren is weet iedereen dat je nog geen jurkjes/tuinbroeken etc hebt, die blauwe kleding was bij ons binnen een week ook in de kast door alle kadotjes. (Bij de eerste dan he haha)

 • johannesen

  Hier ook steeds tot de bevalling een verrassing,zo leuk juist ! en ja de meeste mensen vinden t raar dat je t niet van te voren wilt weten of denken dat je t wel weet maar niet wil zeggen....gelukkig trek ik me maar bar weinig aan van wat anderen doen of vinden en trek ik gewoon mijn eigen plan.

 • Barbamammie79

  Hier ook 3 van de 5 een verrassing. Maar er valt voor allebei wat te zeggen hoor. Bij de jongste wilde ik het echt weten.... geen spijt van gehad

 • liley

  wij willen het wel weten... en om heel eerlijk te zijn.. na twee jongens hopen we toch op een meisje... maar als het (weer) een jongen is, zal ik daar zeker ook niet om treuren hoor!

 • Dromenvanger1987

  Ik zie er echt de romantiek niet van in. Wij hadden het zogenoemde kippenvel moment ook. Maar maar dan simpelweg iets eerder. Tot die tijd was het toch net zo goed een verrassing? Maar ach. Ik ben gewoon niet zo'n romanticus denk ik. Ik ben vooral praktisch ingesteld dus daarom was het super om het vast te weten.

 • MamaJL

  Ik ben ook echt praktisch ingesteld. Daarom vond ik het juist fijn om het niet te weren. Alles was lekker neutraal in huis, kon jij de tweede zó hergebruikt worden.

 • FloortjeTD

  Ik snap waarom mensen het willen weten, maar wij willen het niet weten, blijkbaar is dit ook heel speciaal in Griekenland. Mensen gaan er ook altijd van uit dat we het wel weten maar niet zeggen. Ik krijg dan ook altijd de vraag wat mijn voorkeur is. Dat vindt ik zooooo raar...... Ik krijg dan altijd het gevoel dat ik mezelf moet verdedigen omdat ik echt heel erg blij ben met allebei....

 • yvette191

  Nee een verassing voor ons, wordt ook steeds spannender! We zijn nu 37 weken zwanger en de kleine mag nu wel komen haha. Veel mensen kunnen het niet hebben dat wij het niet vertellen want ze denken dat wij het wel weten, maar dat is dus niet zo.

 • mell1976

  Bij mijn eerste zwangerschap wilde ik het niet weten,want ik dacht het wordt toch een jongen,maar nee een mooi meisje. Bij mijn tweede zwangerschap wilde ik het wel weten,omdat ik gewoon niet kon geloven dat ik zwanger was,en om het gevoel te krijgen,hebben we een pretecho laten maken en dat was een jongen.

 • Krummeltje-

  Ik wilde het ook graag weten deze zwangerschap. Bij de eerste wist ik het niet. Toen mijn dochter net geboren was, was het tussen neus en lippen door dat het een meisje was. Niet zo een bijzondere moment om het geslacht pas dan te weten als ik dacht. Verder natuurlijk wel een bijzonder moment. Ik geniet nu heel erg van het weten wat het is. Eigenlijk gelden al die punten van hierboven niet voor mij.

 • Shrimp

  Die teleurstelling is iets heel teers. Alsof vrouwen daar trots op zijn. Je denkt alleen naar mens! Hoe kun je. Net zoiets als mensen die opbiechten dat ze van het ene kind meer houden als het andere. Daar kan ik met mn pet niet bij. Maar ze zijn er en ze voelen zich er vreselijk over. Fijn dat hier dan altijd een stel perfecte mensen rondlopen. Iedereen heeft beschamende gevoelens. Als mensen heel open zijn over een voorkeur en openlijk teleurgesteld en zouden hun kind ook minder goed behandelen is iets heeeeel anders. Ik ben erg blij met mn 3 kinderen, dolgelukkig de zwangerschappen doorlopen en ik had er even aan moeten wennen als de derde een meid had geweest. Had ze minder welkom of geliefd geweest absoluut niet!

 • mijn~meisje

  Ik wilde het zelf ook heel graag weten. Ik vond 20 weken wachten al erg lang! Laat staan 40 weken. Daarnaast vond ik gerichte kleertjes kopen ook wel heel erg makkelijk! En leuker als uni seks

 • My-Pride-and-Joy

  Ik vond het juist heel fijn om te weten wat we zouden krijgen. Ik vond het namelijk veel persoonlijker om over 'hem' te praten en met mijn partner noemde we hem zelfs al bij zijn naam. Ons maakte het geen bal uit wat we zouden krijgen, we waren er even blij mee en dus konden we ook niet teleurgesteld zijn gelukkig. Ik vind van beide trouwens wel wat hebben. Ik kan begrijpen dat mensen het een verrassing laten maar zelf wilde ik het gewoon heel graag weten.

 • Shrimp

  2x wist ik het niet. Dat was zeker speciaal maar dat ik het de derde keer wel wist vond ik geweldig. Ik wist wie ik eruit perste dat vond ik veel motiverender. Gender teleurstelling is juist meer denk ik als je het niet weet. Ik hou sowieso van mn kinderen maar hoopte ergens dat de derde een jongen was ( was ook). Als het een meisje was zou ik blij zijn dat ik mij kan " voorbereiden" tegen de tijd dat ze dan komt heb ik helemaal zin in een meid! Anders had ik bij de geboorte waarschijnlijk wel even een...oh een meisje moment gehad. Dat wil ik niet. Zou mij mega schuldig voelen als ik dr al in mn armen heb en denk...oh je bent een meisje. Verspreken is wel een puntje..maar als het een jongen is praat je sowieso over hij

 • MamaJL

  Als je kindje in je armen ligt is de kans echt extreem klein dat je niet blij met je kindje bent. Normaliter zijn er allerlei hormoonprocessen in je lichaam die daarvoor zorgen.

 • lispeltuut

  Ik wist het wel maar van alles geen last gehad. 1: kan ik niet vergelijken want ik wist het beide keren. Maar ik vond het sowieso een enorme verrassing dat ze er was. Ik ken er een paar die het niet wisten en die vroegen pas een uur na de geboorte wat het geslacht eigenlijk was. Ik denk dat wanneer je kindje er uiteindelijk echt is, dat de grootste verrassing is. Punt 2: ik vond het juist fijn om mij te kunnen voorbereiden op een meisje, ik had mezelf altijd ingeschat als jongensmoeder. Punt 3: die stereotype-praatjes krijg je anders wel na de bevalling. Hoewel ik met 2 meiden nooit die stereotype praatjes heb gehad. Ze gingen er toch wel vanuit dat wij onze dochters gingen leren vissen. Punt 4: tja, het is roze, blauw, of beige. In veel gevallen. Ik vond het juist fijn dat ik toch nog kon kiezen voor iets stoerdere babykleren. 5: ik was sowieso gemotiveerd om de bevalling achter de rug te hebben. 6: iedereen mocht het geslacht weten dus geen probleem.

 • Bees83

  Ik wilde het juist wel weten. Makkelijk voor aanschaf van kleertjes enz, wilde liever geen witte en gele kleertjes. En eerlijk gezegd een bevalling is al een wonder opzich ook en dat alles goed gaat in ons geval dus niet geheel 2x Bovendien bij onze derde kon je als leek er echt niet omheen. Prachtige shot van onder de billen en benen! Daar konden ze dan ook niks aan doen. Verder hebben we het nooit geheim gehouden voor de buitenwereld, dus verspreken doen we niet we zijn er open in. Wel bij de vorige 2 ook een jongens naam gehad en voor deze kleine een meisjes naam voor het geval dat. Geslacht staat hier niet zo voorop, hopen enkel op een goede bevalling/keizersnede en een gelukkig kindje.

 • rlyblue

  Ja wij wilden het weten. Voor mij was het voornamelijk nieuwschierigheid, voor mijn man praktische redenen. Maar we hadden ook beide een lichte voorkeur voor een ander geslacht. Eén van ons zou dus wat tijd nodig hebben om te wennen aan het idee en doordat we het geslacht al halverwege de zwangerschap wisten, hadden we daar genoeg tijd voor. Die voorkeur vind ik dus juist een reden om het wél te weten. Dan kun je een eventuele teleurstelling alvast verwerkt hebben en de omslag in je hoofd alvast gemaakt hebben voordat het kind geboren is, zodat je volledig tevreden het ouderschap in kan gaan.

 • Soccer-Mom

  Klopt helemaal (nou ja, behalve dan het teleurgesteld zijn in het geslacht, daarvan was bij ons in ieder geval geen sprake. Het is voor ons absoluut geen reden geweest om om die reden het geslacht nog even een verrassing te laten), wij wisten het bij beiden ook niet. De bekende kers op de taart bij de bevalling en inderdaad, het is een extra motivatie bij de bevalling want dan spookt echt door je hoofd dat je straks ook het geslacht van je kindje weet. Maar als iemand mij vraagt wat het 'wordt', krijgen ze klappen. Men dient namelijk te vragen wat het geslacht 'is'. Wordt is toekomende tijd en het geslacht van de baby staat vanaf het begin al vast en zal echt niet veranderen.

 • lispeltuut

  Goede reden om te slaan wel

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50