Open rug bij baby’s: dit is wat je als ouder wilt weten

Open rug bij baby’s: dit is wat je als ouder wilt weten
  • in Baby
  • 0
  • 648
  • 24/01/2024

Een zeldzame aangeboren aandoening die tijdens de zwangerschap kan ontstaan, is een open rug, ook wel bekend als spina bifida (SB). Wat is een open rug precies en wat is goed om te weten?

Wat is een open rug?

Een open rug, of spina bifida, is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij de wervels in de rug van een baby niet goed sluiten. Dit gebeurt in de derde week van de zwangerschap, wanneer het centrale zenuwstelsel van het kind wordt gevormd.

De derde week

In de derde week wordt het zenuwstelstel van je kindje aangelegd. Dit omvat de grote hersenen, de kleine hersenen, de hersenstam en het ruggenmerg. Normaal gesproken vormen de wervels en wervelbogen een buis, de neuraalbuis, die het zenuwstelsel beschermt en gesloten houdt. Bij spina bifida sluiten deze wervels niet goed, waardoor het zenuwstelsel onbeschermd blijft

Vormen

Voor ouders het van groot belang om te weten dat spina bifida verschillende vormen kan aannemen en op verschillende manieren zichtbaar kan zijn.

  • Spina bifida occulta (verborgen open rug): bij deze vorm zijn meerdere ruggenwervels niet goed gevormd, maar het defect is bedekt met huid. Het kan onopgemerkt blijven bij echo's of geboorte en soms pas op latere leeftijd worden vastgesteld.
  • Spina bifida aperta: deze vorm is direct na de geboorte zichtbaar, waarbij de rug daadwerkelijk open is. Soms is er een vlies gevuld met vocht (meningocèle) aanwezig, en in sommige gevallen bevindt zich zenuwweefsel in de verdikking, bekend als meningomyelocèle.

Bij echo's wordt niet altijd iets ontdekt en soms manifesteert het zich pas op latere leeftijd. Een direct zichtbare open rug na de geboorte kan aanzienlijke medische aandacht vereisen. Als ouder is het goed om openlijk met je verloskundige te communiceren en eventuele zorgen te bespreken. Moderne medische technologie biedt tegenwoordig mogelijkheden voor diagnose en behandeling. Samen met je zorgverleners kun je de best mogelijke zorg plannen voor jou en je kleintje.

Heeft jouw kindje een open rug?

Lees ook

Wijnvlek: is deze roze vlek gevaarlijk voor mijn baby?
Advies Gezondheidsraad: gratis screening voor iedereen met kinderwens

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50