Op vakantie met je kind: wat te doen bij wagenziekte?

Op vakantie met je kind: wat te doen bij wagenziekte?

Morgen begint de zomervakantie voor iedereen uit regio Noord, wat inhoudt dat heel schoolgaand Nederland van een aantal welverdiende weken vrije tijd kan genieten. Veel gezinnen gaan met de auto op vakantie. Een prettige manier om te reizen, tenzij je last hebt van reisziekte. Maar wat houdt dat nu precies in en beter nog: wat valt ertegen te doen?

We spreken van reisziekte als iemand last krijgt van het reizen per auto, boot of vliegtuig. Maar wist je dat je er bijvoorbeeld ook last van kan krijgen op een luchtbedje dobberend in de zee? Als je met de auto reist, is er sprake van wagenziekte. 

Lees ook:
Ga je met het vliegtuig op vakantie? Dan heb je vást iets aan de tips van deze stewardess! 

Waarom?

Wagenziekte heeft te maken met de evenwichtsorganen in je binnenoor in combinatie met je hersenen en ogen. Als je lichaam beweegt (tijdens het reizen dus) komen die bewegingen niet overeen met wat je ogen zien. Door deze tegenstrijdige informatie kunnen je hersenen van slag raken. Voilá: wagenziekte. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de andere, maar wel is bekend dat kinderen tussen de twee en tien jaar oud het vaakst last hebben van welke vorm van reisziekte dan ook. Hun evenwichtsorgaan is namelijk nog niet zo goed ontwikkeld als die van een volwassene. 

Wat voel je?

Van wagenziekte kun je je allereerst erg misselijk gaan voelen, met overgeven tot gevolg. Ook kan je slaperig worden, hoofdpijn krijgen, veel zweten.

Wat kun je doen?

- Door in de auto druk bezig te zijn met een boek lezen of een filmpje kijken, wordt het gedesoriënteerde gevoel alleen maar erger. De beste tip tegen reisziekte is dan ook om zoveel mogelijk uit het raam te kijken en dan bij voorkeur door de voor- of achterruit (omdat je dan niet de wereld van opzij ziet). 

- Zorg voor voldoende frisse lucht in de auto! 

- Vermijd vet, zuur en suikerrijk voedsel. Geef je kind liever stukjes komkommer, rijstwafel, appel, biscuitjes of iets anders lichts. Zorg dat je kindje geen honger krijgt, dit maakt namelijk extra misselijk. Geef je kleintje ook liever geen drinken met koolzuur. 

- Pauzeer regelmatig en laat je kind dan even wandelen. 

- Pas je rijstijl zoveel mogelijk aan: trek langzaam en soepel op en rem niet abrupt. Rijd rustig en probeer zoveel mogelijk op de snelweg te rijden. Die bevat namelijk voornamelijk rechte stukken en dat is fijner dan een weg met veel bochten, drempels en waar veel opgetrokken en geremd moet worden. 

Grof geschud

Werken deze algemene tips niet afdoende? Neem dan eens contact op met je huisarts. Die kan je informeren over welke medicatie er is om reisziekte zoveel mogelijk tegen te gaan. Er zijn namelijk pillen verkrijgbaar, maar ook speciale armbandjes die de klachten tegen zouden gaan. 

Ik heb wel eens gehoord over moeders die watten in de oren van hun kinderen doen. Je evenwichtsorgaan wordt hierdoor wat 'afgeleid' waardoor de misselijkheid uit zou blijven. Het gaat om één watje in één oor. Is je kind rechtshandig, doe het watje dan in de linkeroor. En als je niet weet wat de voorkeurshand van je kind is? Hmm, dan maar gewoon iets proberen?

Als niets werkt...

Heb je echt alles geprobeerd? Zorg dan dat je voldoende schone kleding meeneemt, snoetepoetsers om je kind mee op te frissen en een plastic zak, Heel veel sterkte! En... fijne reis! 

Heeft jouw kindje last van reisziekte?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50