Op deze leeftijd zou je kind déze dingen zelfstandig moeten kunnen doen

Op deze leeftijd zou je kind déze dingen zelfstandig moeten kunnen doen
 • in Kinderen
 • 1
 • 1021
 • 22/09/2023

Soms kunnen je kinderen meer dan je denkt. Maar op welke leeftijd kun je verwachten dat ze bepaalde dingen zelfstandig kunnen doen, zoals bijvoorbeeld alleen spelen of zelf kunnen aankleden?

0 tot 2 jaar

Allereerst: wees niet meteen bezorgd als je kleine de volgende dingen op deze leeftijd nog niet zelfstandig kan, maar het zijn wel dingen die je kunt proberen te leren:

Eten en zelfstandig aankleden 

Als je je kind op deze leeftijd leert om voedingsproducten, die voor deze leeftijd geschikt zijn, zelfstandig te eten of als je je kind zelf een beetje laat aanmodderen met aankleden, dan kan dat volgens deskundigen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Gebarentaal

Dit is zeker geen moetje, maar het is zó handig als je je baby gebarentaal kunt leren. Want ook al kunnen ze nog niet praten, ze willen je wel heel graag iets duidelijk maken. Dus als je je baby basisgebaren als ‘eten', 'meer’ en ‘melk’ kunt leren, hoe fijn is dat! Het is goed voor hun zelfvertrouwen, maar ook voor dat van jou, omdat je zo je baby kunt geven wat het nodig heeft.

2 tot 4 jaar 

Op deze leeftijd willen kinderen juist veel leren. Zo zijn ze klaar om bepaalde dingen te leren als ze net doen alsof. Dus pak je kans!

Huishoudelijke taakjes

Geef ze een schoonmaakdoekje of een veger en laat ze helpen om de keuken schoon te maken. Je zult verbaasd zijn hoeveel kinderen van deze leeftijd bereid zijn om helpen schoon te maken. Andere huishoudelijke taken die je kind een beetje kunt leren:

 • Helpen hun rugzakje in te pakken voor de opvang
 • De hond borstelen
 • Het bed opmaken
 • Vieze was in de wasmachine doen en op de knopjes drukken

Alleen spelen

Moest je eerst constant meespelen, nu zijn ze op een leeftijd gekomen dat ze gerust een half uurtje tot drie kwartier zelfstandig kunnen spelen. Zorg voor een veilige speelplek en je hebt heerlijk even je handen vrij!

Lezen

Ik had ooit een buurmeisje die al op haar vierde (!) kon lezen, maar dat is écht een uitzondering! Je kind kan zich ook vermaken door alleen maar naar plaatjes te kijken in boeken. Dus pak een stapel mooie prentenboeken en je kind leert het zichzelf aan om even rustig te 'lezen'.

Kleding uitkiezen

Misschien vind jij het leuk om je kind helemaal hip aan te kleden met matching kleuren, maar juist op deze leeftijd beginnen ze steeds meer interesse te hebben in wat ze aantrekken. Dus laat je kind zelf zijn kleding kiezen: ook al is dat een rode broek, met een paars shirt...

Wat kon jouw kind al zelfstandig op jonge leeftijd wat jou verbaasde?

Lees ook:

Zó leer je je kind zelfstandig te spelen
Waarom spelen met eten juist goed is

Bron: TinyBeans.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


 • M1518

  Relax! Alles moet steeds meer volgens protocollen en checklists, zucht.

  Het is zeker goed om je kind te betrekken, maar stop met ouders (en kinderen) aan te praten dat zij afwijken van een norm

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50