Omgaan met de pijn tijdens de bevalling: tips!

Omgaan met de pijn tijdens de bevalling: tips!

Dat je gruwelijke pijn gaat krijgen tijdens de bevalling staat vast; daar verander je niks aan. Maar hoe je met die pijn omgaat wel. Wij geven je wat tips & tricks om de bevalling zo dragelijk mogelijk te maken. (Voor zover dat kan inderdaad.)

Probeer verschillende houdingen uit

Ga op zoek voor jezelf wat de fijnste houding is om de weeën in op te vangen. Zoek een houding waarin je je het beste kunt ontspannen en waar je je het fijnst bij voelt. Dit kan liggend zijn, maar ook staand, lopend, terwijl je op een tafel of stoel leunt, zittend: noem maar op. Belangrijk is in ieder geval dat je goed door blijft ademen.

Afleiding

Als je eigenlijk alleen maar een beetje in bed ligt te wachten op de weeën (aka de pijn), leg je de focus heel erg op de pijn die komen gaat. Probeer dus afleiding te zoeken. Zoals deze beautyblogger, die ging make-uppen tijdens haar bevalling. Of deze vrouw, die ging masturberen (!) tijdens de geboorte van haar kind. Euh... ja, dat zijn inderdaad nogal extreme gevallen. Maar ook dingen als een potje zingen, een spannende film kijken op de tablet kijken en een gek dansje doen lijkt misschien raar, maar zorgt wel voor afleiding.

Warmte

Zorg dat de temperatuur van de ruimte waarin je bent aangenaam is. Ook een douche of warm bad is erg fijn tijdens de weeën. Of wat dacht je van een lekkere warme kruik?

Massage

Sommige vrouwen willen niet dat er aan ze gezeten wordt tijdens de weeën, zeg dit dan gewoon. Maar voor sommige dames is het juist prettig om een massage te krijgen bij de onderrug, benen of heupen. En voor je man is het misschien ook fijn om iets voor je te kunnen betekenen. 

Focus op je ademhaling

Als je je focust op het ritme van je ademhaling, focus je je dus automatisch minder op de pijn. Adem rustig in en uit. Adem in en adem langzaam in vier tellen weer uit. *Zenmodus aan*

Hoe heftiger de wee, hoe dichterbij de geboorte van je kind

Besef bij elke wee die je krijgt dat je dichter bij het einde bent. Hoe pijnlijker de wee, hoe verder je in het proces dus al bent en hoe minder weeën je nog te gaan hebt. Houd die gedachte vast; positief denken is heel belangrijk!

Sluit je af voor horrorverhalen

Zodra je zwanger bent komen andere vrouwen als bijen op honing op je af om jou hun ervaringen te vertellen. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Sluit je af voor horrorbevallingsverhalen. Je hebt hier niks aan en dit maakt je alleen maar angstig. Zeg gewoon dat je het niet wilt horen. Ga juist op zoek naar mooie en fijne bevallingsverhalen want die zijn er ook genoeg!

Verzet je niet tegen de pijn

Probeer de pijn tijdens je bevalling te ‘omarmen’ in plaats van je ertegen te verzetten. Gevolg van het verzetten tegen de pijn is namelijk dat je geen of minder endorfine aanmaakt, een soort natuurlijke morfine. En die wil je juist wél aanmaken want dit verlicht de pijn weer een beetje. Probeer geen controle over je lichaam te hebben, maar laat het los.

Steun

Zorg dat je de juiste mensen om je heen hebt die je kunnen steunen. Bedenk dus van tevoren wie je bij je bevalling wilt hebben en schrijf dit in je bevallingsplan. Geef tijdens de weeën ook aan hoe ze jou kunnen steunen. Dit kan zijn door met je mee te puffen, je te masseren of juist jou met rust te laten maar er wel te zijn.

Trek je het echt niet? Dan kun je om pijnbestrijding vragen.

Wat deed jij om de pijn enigszins de baas te zijn tijdens de bevalling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (16) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50