Obstipatie tijdens de zwangerschap: hoe ga je ermee om?

Obstipatie tijdens de zwangerschap: hoe ga je ermee om?

Tijdens de zwangerschap heb je ineens allemaal gekke kwaaltjes erbij. Zo kan je tijdens de zwangerschap ook moeite krijgen met naar het toilet gaan, ofwel obstipatie. Hoe je van deze irritante en soms pijnlijke kwaal afkomt lees je hier.

Wat is obstipatie tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap in het tweede en derde trimester, kan je last krijgen van obstipatie. Obstipatie is ook wel een ander woord voor verstoppingen in de darmen. Dit houdt in dat je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Andere symptomen van obstipatie zijn buikpijn, pijn bij het toiletteren en harde of droge ontlasting.

Hoezo meer last van obstipatie tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap zorgt je hormonale huishouding ervoor dat je darmen wat trager werken dan normaal gesproken. Het gevolg is dat je ontlasting ook trager op gang komt wat tot obstipatie kan leiden. Daarbij groeit er een kindje in je buik waardoor je baarmoeder meer drukt uitoefent op je darmen. Dit zorgt voor een verdrukking in de buik wat resulteert in een verstopping of harde ontlasting.

Wat kun je doen bij obstipatie?

Obstipatie kan erg onprettig zijn voor een zwangere vrouw. Gelukkig zijn er een aantal tip die kunnen helpen bij het verminderen van obstipatie:

  • Drink voldoende water op een dag. Er wordt aangeraden om zeker 1,5 tot 2 liter water te drinken. Tijdens de zwangerschap heb je veel vocht nodig dus blijf drinken.
  • Beweeg genoeg. Elke dag een rondje wandelen helpt de darmen op gang te komen.
  • Eet genoeg vezels. Een gezond voedingspatroon helpt bij de stoelgang. Er zitten veel vezels is volkorenbrood, zilvervliesrijst, roggebrood, noten, groente en fruit.
  • Ga gelijk naar het toilet als je moet. Probeer zo min mogelijk het toiletbezoek uit te stellen, anders wordt je ontlasting eerder droog of hard.
  • Mocht het niet lukken op het toilet, probeer het dan de volgende keer weer. Persen helpt niet en doet alleen maar pijn. De ontlasting moet vanzelf komen.

Laxeermiddelen tegen obstipatie

Als je langdurig last hebt van obstipatie is het verstandig om contact op t nemen met de huisarts, die kan je het beste adviseren. Huisartsen kunnen laxeermiddelen voorschrijven om de stoelgang op gang te krijgen. Je hebt verschillende soorten laxeermiddelen. De huisarts kan ze bijvoorbeeld voorschrijven in de vorm van een drankje of oplospoeder, dit hang af van hoeveel last je ervan hebt en wat fijner voor jou is.

Extra toilet-tips voor obstipatie

  • Bij pijn rondom de anus en harde ontlasting kan er wat vaseline gesmeerd worden om het proces soepeler te laten verlopen.
  • Als je op het toilet zit kan je een krukje onder je voeten zetten om de spieren bij de darmen te laten ontspannen en zwaartekracht zijn werk te laten doen.
  • Zorg dat je rechtop op het toilet zit met je schouders boven je heupen en een iets wat gebogen rug. Dit helpt ook voor de zwaartekracht van de ontlasting.
  • Bij aandrang is het belangrijk dat je je billen altijd blijft ontspannen, je kan lichtjes mee persen en rustig uit blijven ademen. Forceer het niet.

Heb/Had jij veel last van obstipatie tijdens de zwangerschap?

 

Lees ook:

Darmklachten tijdens de zwangerschap? Dít kun je eraan doen 
Waarom poepen tijdens de bevalling geen taboe mag zijn

Bron: Zwangerenportaal & Deverloskundige

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50