Niet heel sociaal: Ik deed niet mee aan Moeders voor Moeders

Niet heel sociaal: Ik deed niet mee aan Moeders voor Moeders

Ben je zwanger? Dan wil je dat blije gevoel natuurlijk delen met vrouwen die niet zo vanzelfsprekend zwanger kunnen worden! Dat was ik in ieder geval wel van plan. Het leek me een zeer kleine moeite, met een heel groot gewin voor een ander. Toch liep het allemaal anders, toen ik eenmaal echt zwanger bleek te zijn. 

Moeders voor Moeders

In 1927 werd aangetoond dat de urine van zwangere vrouwen hormonen (hCG) bevatten die de vruchtbaarheid kunnen bevorderen. Vrouwen die zomaar zwanger kunnen worden, kunnen veel baat hebben bij dit hormoon. In 1931 werd Urine Inzameling Organon opgericht, wat we sinds 1966 als Moeders voor Moeders kennen.

Uit urine van vrouwen die tussen de zes en zestien weken zwanger zijn kan het hormoon hCG gewonnen worden. Van dit hormoon wordt in fabrieken middelen gemaakt die andere vrouwen kunnen gebruiken om de vruchtbaarheid (en de kans op een zwangerschap) te vergroten.

Hoe werkt het dan?

Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je je bij Moeders voor Moeders aanmelden. Er wordt een afspraak gemaakt waarin je wordt bezocht door één van de medewerksters. Zij geeft je nogmaals een zwangerschapstest en als die wederom positief is, kan je officieel beginnen met het verzamelen van je urine. Als dank voor je deelname krijg je ook nog een aardigheidje, al hoef je het daar natuurlijk niet voor te doen.

Van Moeders voor Moeders krijg je elke week een krat met lege flessen, waar je je urine in kunt bewaren. Ook krijg je eenmalig een groter witte kan (soort maatbeker) om je urine in op te vangen. Elke dag gebruik je een nieuwe fles, ongeacht of de fles vol is of niet. Daarna wordt de krat omgewisseld op een afgesproken tijdstip. Je hoeft niet thuis te blijven om de krat zelf aan een chauffeur te overhandigen, tijdens je eerste afspraak kan je bespreken waar je de krat achterlaat en waar de chauffeur een nieuwe krat neer kan zetten.

Waarom niet?

Ik zou mezelf wel als sociaal en maatschappelijk betrokken willen classificeren. Dat ik ooit mee zou doen aan Moeders voor Moeders, daar twijfelde ik niet aan. Totdat ik eenmaal echt zwanger was en in mijn omgeving voorzichtig probeerde te peilen naar de ervaringen van anderen. Ik hoorde voornamelijk veel praktische problemen van vrouwen die erg misselijk waren en het best wel als een gedoe hadden ervaren om de hele dag in een beker te plassen. De enige ervaring die ik had met in bekers plassen, was de keer dat ik een zwangerschapstest deed en ik inderdaad de wc en mijn handen vies maakte. Hmm. Opeens zag ik mijn deelname aan Moeders voor Moeders helemaal niet zo zitten.

De misselijkheid heeft ook bij  mij een grote rol gespeeld in het feit dat ik me niet heb aangemeld bij Moeders voor Moeders. Ik moest iedere ochtend al zo vechten tegen de misselijkheid, dat het me niet heel prettig leek om ook nog met een maatbeker urine in de weer te gaan. 

Is het echt?

Daarbij kwam dat ik me gek genoeg überhaupt niet kon voorstellen dat ik écht zwanger was, ondanks dat ondergeplaste stokje met twee streepjes. Uiteindelijk nam ik me steeds om me na de eerste echo - als zou blijken dat er écht iets in mijn buik zat - aan te melden. Maar toen die eerste echo eenmaal geweest was, voelde ik alsnog weerstand tegen een aanmelding. Het kwam er grofweg op neer dat ik er eigenlijk ‘geen zin’ in had en dat viel me eerlijk gezegd vies van mezelf tegen. Tot week 11 heb ik getwijfeld, maar ik ondernam geen actie. Na die tijd is aanmelden niet meer mogelijk en dat gaf me destijds stiekem wel rust. Ik ben blijkbaar toch niet zo sociaal en maatschappelijk betrokken als ik altijd van mezelf had gedacht. Jammer! 

Ik hoop dat ik er bij een volgende zwangerschap wel de motivatie voor kan vinden om mee te doen, want ik vind Moeders voor Moeders een fantastisch initiatief. Maar inmiddels kan ik helaas niets anders dan toch begrip opbrengen voor de zwangeren die hun urine gewoon doorspoelen...

Hebben jullie meegedaan met Moeders voor Moeders?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (22) Stuur een bedankje


  • seonsyain

    Zelf heb ik 2 x meegedaan en 1 x niet. Mijn beide zussen kunnen moeilijk zwanger worden, dus ik zag het als mijn 'plicht' om mee te doen. Maar fijn vond ik het niet. Hier moest je de flessen zelf naar een verzamelplek brengen. Naast de hoofdingang van het plaatselijke bejaardenhuis. Vooral in het begin toen we het nog niet aan iedereen wilden bekendmaken, vond ik dat vervelend. Ging dan speciaal 's avonds na zonsondergang. Want in een 'ons-kent-ons-dorp' wil je niet dat kennissen je ouders feliciteren dat ze opnieuw opa/oma worden als je dat zelf nog niet eens aan ze hebt verteld. En het was ook best een kunst om niet misselijk te worden als je de urine in de fles moest gieten. Ik nam dan een grote hap lucht, hield mijn adem in en ging pas weer verder ademen als ik de wc-deur achter me had gesloten.

    De eerste keer heb ik volledig meegedaan. De tweede keer heb ik tot 11 weken meegedaan, maar gestopt ivm een miskraam. Ik vond trouwens dat ze heel attent waren nadat ik meldde dat ik de flessen per direct naar het verzamelpunt bracht, omdat ik een miskraam verwachtte. De derde keer wou ik zoveel mogelijk genieten van de zwangerschap (al vond ik dat wel lastig) en heb ik ervoor gekozen om het niet weer te doen.

    Wat er precies mee gedaan wordt, geen idee. Ik lees allerlei dingen hieronder tussen de opmerkingen. Ik kies ervoor om te geloven dat het wel voor een goed doel was.

  • yune

    Bij een eventuele 2de zwangerschap doe ik ook niet meer mee, ik kan de geur in die flessen echt niet verdragen, dat in combinatie met misselijkheid is niet te doen..

  • LiekeStoop

    Ik had me bij mijn eerste zwangerschap opgegeven en bij de tweede week een lekke fles gekregen... Hele toilet stonk naar het schoonmaakspul (supervies!) dat in die fles zat, verschrikkelijk als je zwanger en misselijk bent. Toen meteen gestopt.

    Ik had al wat kritische verhalen gehoord en ging me er toen nog eens in verdiepen. De kritische vragen die ik stelde, werden niet beantwoord. De enige reactie die ik kreeg was; "wij zijn een stichting zonder winstoogmerk". Maar alles gaat naar een farmaceut mét winstoogmerk die genoeg verdient aan de medicijnen, die geen openheid van zaken geeft omtrent omzet, waar de hCG precies naartoe gaat (bijvoorbeeld afslankmedicatie), wat het oplevert dat de hCG kant en klaar wordt aangeleverd ipv kunstmatig gefabriceerd wordt, wat in de meeste landen wordt gedaan en of de medicatie goedkoper wordt aangeboden doordat het productieproces goedkoper is. Mijn vragen zouden doorgestuurd worden, maar dat is iemand 'vergeten' blijkbaar, nooit meer wat gehoord.

    Ik voel me dus niet schuldig en ik vind het een heel naar idee dat andere vrouwen zich schuldig voelen omdat ze het niet doen of het dwars door de misselijkheid heen doen, terwijl ze het er niet echt bij kunnen hebben.

    Aan de andere kant, als je je er prettig bij voelt om bij te dragen, moet je het lekker wel doen, maar schuldgevoel heeft hier echt geen plaats wat mij betreft.

    Ik zou het een heel ander verhaal vinden als de farmaceut aantoonbaar de medicatie goedkoper aanbiedt doordat het op deze manier wordt gefabriceerd.

    Een iets ouder artikel, maar wel vrij uitgebreid: https://www.businessinsider.nl/wat-doet-schering-plough-met-de-urine-van-zwangere-vrouwen/

  • Lau17

    Ik heb 1x meegedaan 1 weekje, toen kreeg ik mijn miskraam dus hield het op.

    Ik ben al 10 jaar bezig met mijn kinderwens en echt afhankelijk van deze hormonen, dus kotsen of niet ja ik zou zeker weer mee doen om andere vrouwen ook een kans te kunnen geven.

  • .FamilyFirst

    Ik heb 1 x mee gedaan, en zou het niet nog een keer doen, heb het tot het eind volgehohden maar man wat vond ik het een ellende. Heb 4 kinderen en pas bij de 4de mee gedaan ook.

  • JeLuMi

    2x meegedaan. Na de 2e bevalling een bloedtransfusie gehad dus mocht ik de 3e en 4e zwangerschap helaas niet meedoen.

    Kleine moeite.

  • Barbamammie79

    Nooit gedaan en geen spijt of schuldgevoel.

    Niet heel sociaal? Wat een onzin...

    Verdiep je er eens in... hCG kan gewoon gemaakt worden... de urine van vrouwen is daar helemaal niet voor nodig.

    Bovendien wordt het ook voor de dieren industrie gebruikt.... voor de fok....

    En voor afslankproducten

    Maar nogmaals... hCG is gewoon maakbaar in een fabriek.

    Dus ik zal wel gek zijn om mee te doen.

    Google maar eens op... hcg uit urine/welk doel....

    Succes.

    Als je alleen maar het foldertje van moeders voor moeders leest.... tja...

  • mijn~meisje

    die beker is zo groot dat de plas echt niet over je handen komt hoor! ik heb twee keer meegedaan en geen spijt. Ik zou het zo weer doen.

  • Celian

    Bij twee zwangerschappen wel gedaan maar dit werd beide een miskraam en ik vond het heel vervelend om ze te moeten bellen en zeggen dat ze geen flessen meer hoefden te komen omwisselen. Dus bij de laatste zwangerschap mij niet meer aangemeld.

  • ME1214

    De eerste werd een miskraam, bij de 2e heb ik veel stress in het begin ervaren door veel bloedverlies en lukt het mij niet om mij hierop te concentreren. Daarnaast eindigde de 2e zwangerschap in pre-eclampsie, waardoor ik vanaf 28 weken urine dagelijks moest sparen. Daardoor bij mij. 3e zwangerschap niet meegedaan. Ik zou het nu denk ik wel doen, maar of er ooit een 3e kindje komt....

  • Lady-Whistledown

    Ja, ik heb beide keren meegedaan. Alleen thuis. Ben niet met de flessen gaan zeulen.

    Tevens: waarom een foto van frisdrankflessen???

  • Ohmamamia

    Ik heb twee keer meegedaan, vond het niet zo'n grote moeite. Misschien kan ik goed mikken 😅 was ook niet zo misselijk.

    Nu derde zwangerschap woon ik in het buitenland en is er geen moeders voor moeders. Maar anders had ik ook niet meegedaan. Beetje jammer dat de mvm mevrouw die bij de verloskundige werkt, wat in het zelfde gebouw zit als het consultariebureau, blijkbaar mijn zwangerschap besproken heeft. Bij het volgende cb bezoek werd ik ermee gefeliciteerd door de verpleegster. Die echt niet kon vertellen waar ze de info vandaan had 🙄 Niet sjiek.

    Heb er verder niets mee gedaan, ging toen ook naar een andere verloskundige, maar mijn pies kon ze vergeten.

  • Mommiebakster

    1x wel. Nadien niet meer ivm meerdere keren een bloedtransfusie . Dan is deelname niet meer mogelijk.

  • Mjn

    Ik heb er niet aan meegedaan. Ik vond het ook een kleine moeite maar omdat mijn 'mee doe periode' precies in de piek van Corona was (maart en april) voelde ik me er niet prettig bij. En omdat wij een afgesloten tuin hebben kan het ook niet zonder contact omgeruild worden. Dan moet ik het pontificaal voor mijn voordeur zetten. Wellicht volgende keer wel, mocht het ons gegund zijn.

  • NVH

    Ik deed bij mijn eerste zwangerschap mee, maar dit werd een miskraam. Dat is de reden dat ik er tijdens deze zwangerschap voor gekozen heb om niet mee te doen, omdat ik niet constant bezig wilde zijn met het idee dat ik zwanger was. Ik had er te weinig vertrouwen in om te geloven dat het nu wel goed zou gaan..

  • 2019mama

    Ik had er bij de eerste zwangerschap nooit over na gedacht eerlijk gezegd. En nu wilde ik me er eens in verdiepen, maar zag ik direct dat ik niet mee mag doen, omdat ik een bloedtransfusie heb gehad. Voor mij ook geen deelname dus.

  • Nog-even!

    Ik heb nooit meegedaan... Was er sowieso te misselijk voor. Maar ik kan er ook niet helemaal achterstaan... Naast dat het voor goede doelen wordt gebruikt, verdwijnt een deel vh HCG naar vage alternatieve afslankmethodes en de rest urine wordt gebruikt voor kunstmest.... Dat maakt het opeens iets minder "mooi": er wordt gewoon aan verdiend. En flink ook.

  • Mamamadelief

    Jeetje dit is totaal nieuw voor mij😱

  • Barbamammie79

    Klopt Nog Even... en voor de fok industrie... en een gedeelte gaat naar het buitenland

    HCG is trouwens perfect maakbaar.... urine van zwangeren is helemaal niet nodig.

    Onderzoek het maar eens.....

    Ik heb nooit mee gedaan. Ik zou niet weten waarom.

  • Paprikaplantje

    Ik had het me ook voorgenomen hoor... Maar werd met 8 weken zo misselijk dat ik nergens anders aan kon denken dan de dag overleven. Ook een miskraam gehad hiervoor, dus kon er eigenlijk zelf niet van uit gaan dat het goed zou gaan deze keer.

    Heel vervelend want er komt geen volgende keer, maar voelde me er wel rot over.

  • Barbamammie79

    Je rot voelen is nergens voor nodig....

    Urine is helemaal niet nodig. Ze kunnen het ook gewoon maken.

    Bovendien wordt het ook massaal gebruikt voor andere doelen....

    Google maar eens op: hcg uit urine/welk doel

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50