Nee, je kind hoeft niet elke dag in bad

Nee, je kind hoeft niet elke dag in bad
 • in Kinderen
 • 3
 • 38223
 • 13/08/2021

Veel kinderen lijken er een hekel aan te hebben: in bad gaan. En dus is het soms weer een regelrechte strijd om zonder kleerscheuren en zonder dat je badkamer verandert in een subtropisch zwemparadijs, je peuter of kleuter in bad te krijgen. Maar… moet het eigenlijk wel zo vaak?

Acteur Ashton Kutcher en zijn vrouw actrice Mila Kunis onthulden onlangs dat ze hun kinderen pas in bad doen als ze er vies uit zien. Niet alleen kregen ze heel veel kritiek over zich heen toen ze deze onthulling deden, maar ze kregen evenveel medestanders. Wie heeft er nu gelijk?

Lees ook
Lezeressen vertellen: zo vaak gaat mijn kind in bad

Volgens de experts

We willen natuurlijk allemaal dat onze kinderen schoon en hygiënisch zijn, maar volgens experts betekent dit echt niet dat het nodig is om je kind elke dag in bad te doen. Sterker nog, als je kind te vaak in bad zit kan zijn of haar gevoelige kinderhuid uitdrogen en kan het leiden tot het verergeren van huidaandoeningen als eczeem, zo meldt Yahoo Parenting. Het lijkt misschien tegen je gevoel in te gaan, maar minder in bad gaan is beter voor de huid.

Baby

Baby’s in het bijzonder kunnen vaak een zeer gevoelige huid hebben, en aangezien ze nog niet veel bewegen zijn ze meestal niet zo vies. Zolang je de luier van je baby maar vaak genoeg verschoont en zijn onderkant schoon houdt, is een bad vaak helemaal niet nodig. Zolang een baby niet vies eruitziet of stinkt, is een natte spons of een washandje onder de armen en in de huidplooien al voldoende.

Kinderen

Zodra je kind in plassen gaat stampen, aardappels in z’n haar gaat smeren en meer van dat soort dingen: ja, dan is het inderdaad nodig om hem of haar vaker in bad te doen. Net als wanneer ze zich in het zweet gaan werken. Niemand wil een kind naar school sturen die naar rotte eieren ruikt, maar dat betekent niet dat je je kind elke dag de huid van het lichaam af moet schrobben. Een fijn idee voor de moeders die wel wat meer tijd voor zichzelf kunnen gebruiken!

Lees ook
Ouders voelen zich schuldig als kind niet elke dag in bad gaat

Hoe vaak in bad?

De American Academy of Dermatology zegt dat – tenzij ze natuurlijk vies zijn – je kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar over het algemeen maar een of twee keer per week in bad hoeven. Dat klinkt als weinig, maar als je kind niet vies is, hebben ze het niet vaker nodig. En een beetje viezigheid is niet per se slecht voor een kind. Een beetje vuil en bacteriën kan zelfs goed zijn voor je het ontwikkelen van zijn of haar immuunsysteem.

Tegen de tijd dat je kinderen gaan puberen, adviseert de American Adademy of Dermatology een dagelijkse douchebeurt, maar we gaan ervanuit dat je dan geen gevecht meer hoef aan te gaan met om hem of haar onder de douche te krijgen…

Hoe vaak badder jij je kind?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • 12345678

  Hier wordt de oudste van bijna 4 ook elke dag ingesopt en afgespoeld in bad 🤷🏼‍♀️ Haren wassen we om de dag

 • Flamingobaby

  Mijn dochter gaat wel elke dag in bad.. ze is bijna anderhalf en vind badderen leuk. Tegelijk staan mijn vriend of ik dan onder de douche en is het heel gezellig in de badkamer. We wassen niet elke dag met zeep, dat doen we ongeveer 2x in de week.

 • Lama94

  Zo'n één keer in de week. Als hij echt vies is eerder.

  Hij is nu 9 maanden en we hebben nog geen zeep oid gebruikt.

  Badderen vindt hij geweldig! Helaas kan het niet vaker omdat zijn eczeem dan erger wordt. Dat het water lauw is deert hem niet, zo lang hij maar kan spetteren.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50