Moeders steeds vaker economisch zelfstandig

Moeders steeds vaker economisch zelfstandig

Vrouwen verdienen genoeg om zelfstandig rond te komen. In de afgelopen 45 jaar is de financiële onafhankelijkheid bij vrouwen gegroeid van twintig procent naar bijna zeventig procent. Maar hoe zit dat met de verschillen met de man en het moederschap?

Economisch zelfstandig

Bij de generatie millennials (1981-1996) en generatie Z (1997-2012) is het verschil tussen man en vrouw het kleinst, dit blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS: "Dat de economische zelfstandigheid van vrouwen fors is toegenomen, zal niemand verbazen. Ze komen steeds meer in de buurt van de mannen."

Bijna 70 procent van de vrouwen boven de 15 jaar die niet meer naar school gaan, verdient nu genoeg om zelfstandig te zijn, bij de mannen is dit 82,7 procent. Je bent financieel onafhankelijk als je een inkomen hebt dat gelijk of hoger is aan het bijstandsniveau (in 2022: 1.100 euro per maand).

Kinderen

De komst van kinderen is een belangrijk verschil tussen man en vrouw. Vrouwen zijn steeds vaker financieel onafhankelijk omdat ze volop werken. Op het moment dat ze nog geen kinderen hebben verdienen mannen en vrouwen even vaak boven het bijstandsniveau.

Twee jaar geleden ging 45 procent van moeders minder werken en bij de mannen was dat zeven procent. Inmiddels is deze zogeheten kinderdip veel minder geworden. Van Mulligen stelt dat Nederlanders gemiddeld rond hun dertigste kinderen krijgen. De daling bij vorige generaties van economische zelfstandigheid is vrijwel verdwenen. Vrouwen blijven volop aan het werk terwijl ze een kind hebben.

Stijging

Van Mulligen verwacht dat de economische zelfstandigheid in de toekomst alleen maar verder zal stijgen; dit is bijvoorbeeld bij generatie Z het geval. "Een deel van hen is nu natuurlijk nog bezig met hun opleiding en studenten zijn in dit onderzoek niet meegenomen. Maar mijn verwachting is dat de verschillen tussen mannen en vrouwen in economische zelfstandigheid kleiner zullen worden in de toekomst. Al zal dat niet snel gaan. Als er niets gebeurt, dan kan het zo nog honderd jaar duren voordat de verschillen volledig verdwenen zijn."

Moeders van nu hebben meer financiële onafhankelijkheid dan ooit.

Lees ook: 

Kindgebonden budget: wanneer en hoe kun je dit aanvragen?
Dit is de waarde van een thuisblijfouder in 2024!

Beeld: Canva.com
Bron: Parool.nl
AD.nl

Nieuw bij BabyBytes: de bevallingsverhalen podcast

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Anna-76

    Nu nog de verschillen verlagen in salaris w.b opleidingsniveau. Als Hbo verpleegkundige ( niv.6) verdien je minder dan andere Hbo opgeleide medewerkers.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50