Dit is de waarde van een thuisblijfouder in 2024

Dit is de waarde van een thuisblijfouder in 2024

De thuisblijfouder wordt vaak ondergewaardeerd en onderschat. Maar hoeveel geld wordt er eigenlijk bespaard met een thuisblijfouder? Beike Biotechnology heeft onderzoek gedaan om de waarde van een thuisblijvende ouder te bepalen. 

Methode

Door te kijken naar de uren die een thuisblijfouder besteedt aan alle taken, kon de waarde van hun werk tijdens de opvoeding bepaald worden. Het onderzoek bevat tachtig wereldsteden en baseerde zich op de grootte van het gezin. Een ouder met één kind heeft minder uren aan taken te besteden dan een ouder met vier kinderen.

In het onderzoek zijn ze uitgegaan van een aantal aannames. De duur van de kinderen in het ouderlijk huis is tot en met twintig jaar, tussen de geboorte van elk kind zit twee jaar en er is geen verdere steun van familie en/of vrienden voor de thuisblijfouder. Elk land heeft verschillende culturen en verschillende opvoedingsstijlen, maar het onderzoek heeft zich gericht op een mondiale middenklasse bij het gedrag bij de ouders. Er is een tijdsbestedingsmodel gemaakt met de taken van een thuisblijfouder met gegevens van OECD (Organization for Economic Cooperation and Development).

Er is een lijst gemaakt met te besteden uren op basis van huiselijk onderhoud en verzorging voor het kind. De lijst is op basis van een huishouden met twee kinderen. Als resultaat besteedt een thuisblijfouder 200.8 uur per maand aan alle taken. 

Zo is er bij huiselijk onderhoud gekeken naar schoonmaken (19.9 uur p.m.), boodschappen (14.3 uur p.m.), koken (23.7 uur p.m.) en kleding wassen (11.8 uur p.m.).

Bij verzorging van het kind is er gekeken naar vervoer (16.8 uur p.m.), emotionele support (84.1 uur p.m.), bijles (7.3 uur p.m.) en plannen en administratie (22.9 uur p.m.).

De prijs van elk aspect is bepaald door de hoeveelheid wat een gezin zou uitgeven als het werk zou zijn uitbesteed. Zo is steeds het gemiddelde tarief van elke stad gepakt. Hierbij kan je denken aan tarief van de gemiddelde schoonmaker, oppas en bijvoorbeeld een bijlesdocent.

Top 3

De top drie steden zijn:

  1. Zürich, Zwitserland, €5391 kosten per maand
  2. Basel, Zwitserland, €4979 kosten per maand
  3. San Francisco, USA, €4891 kosten per maand

Verder staan er vier Nederlandse steden in de lijst:

  • 29. Den Haag, €3179 kosten per maand
  • 34. Rotterdam, €3073 kosten per maand
  • 36. Amsterdam, €3017 kosten per maand
  • 41. Utrecht, €2869 kosten per maand

New Delhi, India is op de laatste plek gekomen met €450 kosten per maand. India is een arm land en New Delhi ook. Wij, Nederlanders, verdienen met achttien miljoen inwoners meer dan de 1,4 miljard inwoners in India.

Bevindingen

Er komen een paar opvallende bevindingen naar voren. De vervoerkosten zijn laag in Nederland. Alles in Nederland is relatief dichtbij dus is er minder lang vervoer nodig vergeleken met landen zoals Zwitserland en Amerika. In Nederland wordt er bijvoorbeeld ook veel meer gefietst naar school. Verder zijn de boodschappen opvallend. De prijzen van boodschappen in Nederland zijn al flink gestegen, maar in Zwitserland zijn boodschappen nog duurder. In Amerika zijn gezonde voedingsmiddelen erg duur en ongezond eten weer goedkoop.

Verder valt op dat schoonmakers in Zürich, Basel en San Francisco veel duurder zijn dan schoonmakers in Nederland. Voor het daadwerkelijk schoonmaken is het tarief 555 euro in Zürich en Basel, en 461 euro in San Francisco. In Nederland is dat 288 euro gemiddeld in de vier Nederlandse steden.

Het onderzoek toont aan dat het uitbesteden van veel huishoudelijke taken veel geld kost. Dus reden genoeg om thuisblijfouders meer waardering te geven in plaats van kritiek!

Ben jij een thuisblijfouder? Hoe bevalt dat?

Lees ook

Amsterdam in de top 10 van meest kindvriendelijke steden ter wereld
Thuisblijfmoeder zijn: is dat eenzaam of niet?

Beeld: Canva.com
Bronnen: Beikecelltherapy.com
Cbs.nl
Cbs.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50