Kindgebonden budget: wanneer en hoe kun je dat aanvragen?

Kindgebonden budget: wanneer en hoe kun je dat aanvragen?

Als het niet lukt om alle kosten te dekken met alleen kinderbijslag, kan je recht hebben op het kindgebonden budget. Dit budget is bedoelt voor gezinnen die anders niet rond kunnen komen. Maar wat is het kindgebonden budget precies en hoe weet ik of ik hier recht op heb?

Wat is het kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget is bedoelt voor gezinnen met een laag tot midden inkomen. Het is een bijdrage die bovenop de kinderbijslag wordt uitgekeerd. Het kindgebonden budget wordt per kind maandelijks uitgekeerd. Hoe meer kinderen hoe hoger je budget.

Heb ik recht op het kindgebonden budget?

De volgende voorwaarden moeten van toepassing zijn om het kindgebonden budget te ontvangen:

  • Je hebt één of meer kinderen in het gezin die jonger zijn dan 18 jaar
  • Je krijgt van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kinderbijslag.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning met recht op toeslagen.
  • Je hebt niet een te hoog inkomen

Als je wilt weten of je in aanmerking komt met het kindgebonden budget kan je een proefberekening laten maken op de website van de belastingdienst. Het budget hangt af van hoeveel kinderen je hebt en hoe hoog het inkomen is.

Het aanvragen van een kindgebonden budget

Voor het kindgebonden budget hoef je zelf geen aanvraag in te dienen. Je krijgt automatisch een bericht van de Belastingdienst Toeslagen. In sommige gevallen gebeurt dit niet automatisch. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de Belastingdienst nog niet weet dat het kind bij jou in huis woont omdat het kind nog ingeschreven staat bij je ex-partner. In dat geval moet je het zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Gezinssituatie

Ook bij de volgende situaties kan je recht hebben op het kindgebonden budget:

  • Je bent co-ouder
  • Je hebt een samengesteld gezin
  • Je woont met je kind bij je ouders
  • Je woont in het buitenland
  • Je hebt een stief-, pleeg- of adoptiekind

Wanneer is de ingangsdatum van het kindgebonden budget

Als je voldoet aan de voorwaarden om het kindgebonden budget te ontvangen, krijg je vanaf de eerste maand dat het kind is geboren het kindgebonden budget. Voor pleeg- en adoptie kinderen heb je recht op het kindgebonden budget als ze deel hebben genomen aan het huishouden. Je hebt geen recht meer op het kindgebonden budget als het jongste kind 18 jaar is geworden.

Eventuele veranderingen

Als er veranderingen plaatsvinden in je inkomen of woonsituatie kan dit gevolgen hebben voor he kindgebonden budget. Deze veranderingen moeten doorgegeven worden aan de Belastingdienst Toeslagen. De Belastingdienst berekent dan het aangepaste budget. Als je inkomen stijgt kan het zijn dat je geen recht meer hebt op toeslag. Houd hier rekening mee.

Heb jij baat gehad aan het kindgebonden budget?

 

Lees ook: 

Een baby is al duur genoeg: 15 tips om geld te besparen 
Yes! Toch extra kinderopvangtoeslag

Bron: Judex

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


  • Jvb

    Kgb is inderdaad niet bedoeld voor gezinnen die anders niet rond kunnen komen. Hoeveel je krijgt, is o.a. afhankelijk van hoeveel je verdient. En er is een inkomensgrens, als je meer dan een bepaald bedrag verdient, heb je geen recht meer op kgb. Maar dat is zeker geen lage grens, je kunt met een heel ruim inkomen gewoon kgb krijgen hoor.

    Ps: vind het vervelend om de taalnazi te zijn, maar voor een artikel vind ik het toch storend dat er een aantal taal- en tikfouten in staan.

  • Maartje07

    Jup. Dit ook. Artikelen op een website moeten in de eerste plaats vrij zijn van spelling- en grammaicafouten.

  • Maartje07

    Dit lijkt me verouderde en incomplete informatie. Wij hebben een bovenmodaal inkomen (dus niet laag- of een middeninkomen). Sinds de geboorte van onze jongste (4e kind) hebben wij recht op KGB. Iets wat in ongelofelijk vond, maar wel klopt.

    Daarnaast krijg je meer toeslag voor kinderen tussen de 12-15 jaar en verhoogt de toeslag nogmaals bij kinderen van 16-17 jaar.

  • flierefluiter

    Precies. Wij verdienen ook meer dan modaal, en toch kgb. Dus ‘niet rond kunnen komen’ is hier compleet niet aan de orde.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50