Meer Vlaamse baby's door vruchtbaarheidsbehandeling

Meer Vlaamse baby

Er worden bij onze Zuiderburen steeds meer baby's geboren na een vruchtbaarheidsbehandeling. Zo blijkt uit cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) in Vlaanderen dat 1 op de 14 vrouwen in 2015 na een vruchtbaarheidsbehandeling zwanger wordt. Twintig jaar geleden was dat nog 3,4 procent.

Lees ook:
Onderzoek: vruchtbaarheidsbehandeling werkt in driekwart gevallen

Er is in die tijd dus heel wat veranderd. Een IVF-behandeling wordt in Vlaanderen sinds 2003 terugbetaald, maar nog steeds groeit het aantal vrouwen dat een bezoek brengt aan een fertiliteitskliniek.

Sneller naar vruchtbaarheidskliniek

Deskundigen zeggen dat stellen nu sneller de hulp van een vruchtbaarheidskliniek inschakelen. “Waar koppels vroeger ten minste een jaar ‘oefenden’ voor ze naar een specialist stapten, doen ze dat nu soms al na zes maanden.” Fertiliteitsspecialiste, Petra de Schutter, vertelt de Belgische krant De Standaard: “ Ik schat dat misschien 10 tot 15 procent van de proefbuisbevruchtingen te wijten kan zijn aan overconsumptie.”

Nederland

In Nederland werd in 2015 ook een recordaantal van 4.765 ivf-baby’s geboren, meldt Nu.nl. Dat is een groei van 2,5 procent met het jaar ervoor. Volgens gynaecoloog Jesper Smeenk is de toename te danken aan betere resultaten met embryo’s die ingevroren zijn bewaard en op een later moment in de baarmoeder zijn geplaatst.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50