Marilyn: ‘Mijn vriend overleed plotseling tijdens mijn zwangerschap’

Marilyn: ‘Mijn vriend overleed plotseling tijdens mijn zwangerschap’

Als Marilyn zwanger is van haar tweede kind, maakt ze zich op voor een prachtige periode vol spanning, geluk en het vooruitzicht van een mooi gezin. Helaas komt er over deze periode een gitzwarte wolk: haar vriend Ricardo overlijdt plotseling tijdens haar zwangerschap. “Mijn leven stopte toen ik hem vond.”

Toen Marilyn (25) vorig jaar zomer zwanger bleek te zijn, was dit in eerste instantie even schrikken. “Het was niet helemaal gepland, ik was een paar maanden terug pas bevallen van onze eerste zoon. Maar we waren er natuurlijk hartstikke blij mee. Op mijn eerste zwangerschap hebben we namelijk best lang moeten wachten: ik werd uiteindelijk zwanger met behulp van hormoontabletten. De tweede zwangerschap was dan ook een aangename verrassing, ook voor mijn vriend Ricardo.”

Op de grond
De zwangerschap van Marilyn verloopt goed, op wat lichamelijk klachten na vanwege de snelle opeenvolgende zwangerschap. Als ze 32 weken is, gaat ze op een vrijdagavond samen met haar vriendinnen uit eten. “Onze zoon Bruce was uit logeren, want het was de bedoeling dat als ik thuis zou komen, we daarna nog samen de stad in zouden gaan. Dit zou dan de laatste keer zijn, omdat ik het gevoel had dat m’n kind wat vroeger geboren zou worden.” Maar als Marilyn 's avonds laat thuiskomt van het etentje, verandert haar toekomst voorgoed. “Ik vond Ricardo in de slaapkamer op de grond.”

“Dat moment vergeet ik nooit meer. Je leven stopt gewoon. Ik kon niet meer denken. Het enige wat ik zei was: ‘Oh mijn God, oh mijn God’. Ik heb meteen 112 gebeld en geprobeerd hem te reanimeren. Maar dat ging allemaal niet meer; ik kon overduidelijk zien dat hij al overleden was. M’n buren hadden een harde bonk gehoord: waarschijnlijk toen hij viel. De begrafenisondernemer heeft m’n vriend uit huis gehaald en naar het ziekenhuis overgebracht voor autopsie. Het bleek dat hij een hartstilstand heeft gehad. M’n ouders hebben mij opgevangen. Ik wilde geen stap meer in ons oude huis zetten."

"Hoe dit heeft kunnen gebeuren is niet uit de autopsie gebleken. Er is wel een andere arts die de autopsie nu gaat bekijken. Mijn vriend was een grote man van 1.90 meter die niet rookte en niet dronk. Ik kan er met m'n hoofd niet bij dat hij zomaar is overleden, dus ik wil er alles aan doen om erachter te komen hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Beeld: Shutterstock

Zwangerschap & bevalling
“Ik heb na zijn overlijden helemaal niet meer van de zwangerschap kunnen genieten”, geeft Marilyn toe. “Ik zag tegen zo veel dingen op. Het liefst wilde ik dat m’n kind in mijn buik bleef zitten. Hoe moest ik dat allemaal doen zonder hem? Maar uiteindelijk moet je toch. Ik was moe, uitgeput en emotioneel. Ik zag de bevalling ook helemaal niet zitten. Ik dacht: ik kan dit helemaal niet zonder hem. Ik wíl dit niet zonder hem doen. Ik ging ook naar een gynaecoloog die me extra in de gaten hield. Met 37 weken werd ik ingeleid. Het ziekenhuispersoneel was bang dat ik (onbewust) de bevalling zou tegenhouden, omdat ik elke keer riep dat ik het niet wilde. Ze hadden het allemaal heel goed geregeld in het ziekenhuis: ik kreeg een hele grote kraamsuite voor mezelf. Het personeel gaf me alle tijd en mogelijkheden en iedereen mocht komen. Het inleiden is heel goed gegaan. In anderhalf uur was mijn zoon Jace Ricardo geboren, net zo snel als mijn eerste zoon.” 

En dan ga je het ziekenhuis uit zonder je partner. “Dat vond ik het allermoeilijkst. Het klopte niet meer. Heel mijn toekomstbeeld was weg. Ik zal nooit meer een gezin hebben zoals een gezin hoort te zijn. Dat is heel confronterend, daar heb ik het de eerste weken heel moeilijk mee gehad. Het is nu geen gezin meer, maar gewoon ik met de kinderen. Het is nooit meer compleet.” 

Hoe Marilyn de maanden nadat ze haar vriend op de grond vond heeft beleefd, kan ze amper beschrijven. “Ik leefde - en leef nog steeds - in een roes. Ik besef het nu, vier maanden later, nog steeds niet echt. Heel veel mensen denken dat het leven gewoon doorgaat, zij gaan ook door. Maar ik... Ik móet ook door, want ik heb nu twee kindjes. Ik moet wel de deur uit en dingen blijven doen. Maar als ik me dan leuk aankleed, zeggen mensen al heel gauw: ‘Je ziet er goed uit.’ Ze denken dat het dan weer goed met me gaat. Maar moet ik dan in m’n pyjama de deur uit? Ik denk dat het voor anderen moeilijk te begrijpen is, en dat is logisch. Het is ook een rare situatie.”

Zonder papa
Met Marilyn en Ricardo's zoontje gaat het hartstikke goed. “Hij is nu drie maanden oud. Het is – net als onze eerste zoon Bruce – een heel zoet kindje. Hij slaapt door en is superlief.” En Bruce, die nu 14 maanden oud is? “Hij merkt er weinig van dat zijn vader er niet meer is lijkt het. Ik merk niks aan hem. Ik heb wel een foto van de bevalling van mij en m’n vriend bij het bed op de commode. Dan zeg ik: ‘Kijk dat is mama, en dat is papa.’ En dan wijst-ie gewoon naar papa zoals hij naar mama wijst. Ik denk dat-ie het gewoon niet meer weet. In het begin liet ik geen foto’s zien. Ik dacht: dadelijk zegt-ie ‘papa’ en mist hij ‘m. Maar dat moet ik wel doen; hij moet vanaf het moment dat hij dingen gaat beseffen, wel weten dat hij een vader heeft. Mijn grootste angst is als hij naar school gaat. Ik wil hem dan beschermen. Ik zou het zo erg vinden als ze met de vraag naar me toekomen: ‘Waarom heb ik geen papa?’ Daarom laat ik nu ook wel de foto’s zien met zijn vader. Voor hem en z’n broer komt de moeilijkste periode nog.”

Beeld: Shutterstock

Zonder partner
En hoe gaat nu met Marilyn? “Ik heb ups en downs. Het ergste vind ik het voor de kinderen. Voor het overlijden van mijn vriend waren we aan het kijken naar een nieuwe woning, omdat het appartement waar we in woonden maar twee slaapkamers had. Nadat ik Ricardo in onze woning vond ben ik bij m’n ouders gaan wonen. Na de crematie heb ik een nieuw huis gekregen waar ik samen met m’n ouders ben gaan wonen. De kinderen en ik heb hebben allemaal een eigen kamer. Dat gaat hartstikke goed. Ook heb ik veel steun aan vrienden. Daarnaast ga ik momenteel naar een psycholoog. Het praten helpt altijd wel, ook al besef ik het nog niet echt. Maar de avonden vind ik het ergst. Overdag ben ik bezig met de kinderen; ik word geleefd. Maar als de kinderen in bad zijn gegaan en op bed liggen, zit ik eigenlijk altijd huilend op de bank. Dan ga ik malen en me afvragen waarom dit ons moest overkomen." 

Gelukkig kan Marilyn wel nog van het moederschap genieten. “Daar haal ik echt mijn energie uit. Ik weet waar ik het voor moet doen. Soms denk ik: ik wil m’n bed niet uitkomen. Maar dan hoor ik m’n oudste zoontje roepen. Je moet er toch uit. Als ik dan zijn kamer inloop, hem aankijk en hij in zijn bedje zit te lachen, denk ik: daar doe ik het voor. Daar haal ik echt al mijn energie en kracht uit.” 

Toekomst
“Ik heb momenteel geen toekomstbeeld meer. Ik leef gewoon met de dag. Ik probeer alles voor mijn kinderen te doen: ik zal ze alles geven wat ze nodig hebben en ik probeer een moeder en vader in één te zijn. Ik besef nu ook dat het leven je wordt gegeven, maar ook zo voorbij is. Wie had gedacht dat m’n vriend kwam te overlijden? Ik doe alles wat ik wil doen. Ik twijfel niet meer over dingen. Ik leef een stuk bewuster: als ik iets wil, ga ik het gewoon doen.” 

Lees HIER onze vorige real life-verhalen.

Heb jij ook iets heftigs meegemaakt of heb je een niet-gangbare levensstijl? Mail dan naar inga@babybytes.nl en wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Ashleyjessy

  Pfff💔

 • BabyKL

  Vreselijk....

  Had dit ook niet moeten lezen geloof ik. Ben zelf nu in de 17e week van ons kindje en toevallig heet mijn vriend ook ricardo en zit hartkwalen in zijn familie.. bah. Dit gun je je ergste vijand nog niet eens!

 • Onze.wens.naar.geluk

  Wat heftig zeg geen woorden voor

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50