Mannen: 'Vrouwen zijn geschikter om kleine kinderen op te voeden’ 

Mannen:

Blijkbaar denkt Nederland nog in traditionele rolpatronen. Uit cijfers van de Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat mannen vaker dan vrouwen vinden dat vrouwen geschikter zijn om kleine kinderen op te voeden. 

Die traditionele rolverdeling willen we eigenlijk niet, want 4 op de 10 ouders van kinderen jonger dan 18 jaar zouden het liefst werk en zorg gelijk willen verdelen. Maar als we naar de praktijk kijken, komt daar weinig van terecht: bij slechts 1 op de 10 stellen wordt werk en zorg gelijk verdeeld.  

Maar liefst 60 procent van de ouders vindt dat zorg gelijk verdeeld moet worden, maar vaders vinden meer dan moeders dat vrouwen geschikter zijn om kleine kinderen op te voeden.

Werk

Wat ook opviel was dat ruim 80 procent vindt dat moeders met kinderen tot vier jaar niet of hooguit 28 uur per week zouden moeten werken. Moeders van kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar wordt 28 uur of meer vaker geschikt gevonden.

Kinderopvang

En dan nog de kinderopvang: bijna twee derde van de ondervraagden vindt het geen goed idee om baby's tot 1 jaar twee tot drie dagen naar de kinderopvang te brengen. Voor een dreumes vindt bijna de helft dat. Als het om peuters gaat dan wordt daar weer anders over gedacht: 75 procent vindt een aantal dagen kinderopvang een goed idee.

Andere (opvallende) resultaten

Wat verder nog uit de Emancipatiemonitor naar voren komt: 

  • 45 procent van de moeders gaat minder werken bij de geboorte van het eerste kind 
  • De meeste moeders met kinderen jonger dan 18 jaar werken 20-35 uur per week. 
  • Mannen passen hun werkpatroon veel minder vaak aan bij de geboorte van hun eerste kind 
  • Vaders met kinderen tot 13 jaar moeten volgens de meeste van de ondervraagde deelnemers minimaal 28 uur per week werken. 
  • Twee derde van de moeders die in deeltijd werken, willen graag meer werken.

Hoe is bij jullie werk en zorg met elkaar verdeeld?

Lees ook:

Ben jij gelukkiger in een traditionele rolverdeling?
Zó zien echte vaders eruit

Bron: CBS.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Nog-even!

    Tja, momenteel moeten de "idealen" van bepaalde groepen verheven worden boven de natuur... Dat niet iedereen in die idealen gelooft, kan ik ze niet kwalijk nemen...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50