Ben jij gelukkiger in een traditionele rolverdeling?

Ben jij gelukkiger in een traditionele rolverdeling?

De man die het geld verdient en de vrouw die thuisblijft of parttime werkt en de zorg van de kinderen en het merendeel van het huishouden op zich neemt. Is dat het beste voor je relatie? Volgens socioloog Niels Blom wel.

Voor zijn onderzoek liet hij meer dan 10.000 stellen tussen de 24 en 65 jaar uit Nederland, Australië en Groot-Brittannië meerder malen vragenlijsten invullen over hun relatie, werk en inkomen. Ook werden ze tussen de een en vijftien jaar gevolgd.

Lees ook:
Lezeressen vertellen: 'Ik werk en mijn partner zorgt voor de kinderen'

Minder tevreden over relatie

Hieruit kwam naar voren dat de stellen minder tevreden over hun relatie als in de loop der jaren de vrouw meer was gaan verdienen dan de man. Ook werd de relatie minder hecht als de man zijn baan verloor. Opvallend was dat er niets in de relatie veranderde als de vrouw werd ontslagen.

Denk jij dat het wat uitmaakt voor jouw relatie hoe de rollen zijn verdeeld?

Bron: Volkskrant.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • Charliecharlie

  Ik dacht altijd dat ik niet feministisch was. Blijk ik het toch te zijn (niet in de al te woke-zin van het woord dan).

  Ik heb tien jaar opleiding achter de rug, mijn man een stuk minder (zonder oordeel overigens, hij heeft een prima baan). En dan tóch is het, als hij vier dagen werkt, “goh wat goed!”. Ik werkte er vier (nu voorlopig drie) en dan is het “goh, best veel hoor!”. Sorry, waar hé, waarom?!

 • MommyMN

  Zo waar dit!

  Toen wij onze eerste kregen vroeg mijn schoonmoeder ook “hoeveel ga je werken?” Toen ik zei dat ik vier dagen ging werken en baby drie dagen naar de opvang zou gaan, zag je haar denken: wie ging die vierde dag dan doen? Ze kon er écht niet opkomen, dus ik “nou, haar vader. Jouw zoon.” Haar reactie was “oh [naam zoon], wat gooooeeeed!” Nu kan ik er wel om lachen, maar op dat moment dacht ik wel ‘serieus?! We krijgen toch samen een kind?’

 • boterbloemen

  Ik werk minder dan mijn man, maar we verdienen evenveel. Financieel gelijk dus, al voel ik absoluut die drang naar financiele onafhankelijk niet. We hebben ook gewoon alles op 1 hoop. Maar verder aardig traditioneel in de relatie. Ik doe het grootste deel van het huishouden, ik kook, ik doe het meest met de kinderen. Ik verzorg mijn man graag, en hij laat zich graag verzorgen. Hij is echt niet te beroerd om (ongevraagd) iets op te pakken of mij eens een ochtendje vrij te gunnen, maar het merendeel doe ik. Hij gaat toch voornamelijk over het vuilnis en de auto's 😅 En dat vinden we beiden een goede verdeling.

 • MienB

  Ik vind het prima om huisvrouw te zijn en voor de kindjes te zorgen. Mijn mening is dat man en vrouw gelijk zijn, alleen zijn ze verschillend en die verschillen vullen elkaar mooi aan. Het ene kan niet zonder het ander.

  Veel vrouwen zijn bang om financieel 'afhankelijk te zijn van hun man. Maar hoe mooi is het als het vertrouwen zo diep zit, dat je die afhankelijkheid aandurft? Sommigen voelen zich 'schuldig', maar voelt de man zich schuldig dat hij afhankelijk is van jou, als verzorgster van huis en kids? Nee toch?

  Je doet niet mee met de maatschappij? Onzin, je bent de hoeksteen van de maatschappij. Man en kinderen komen 'thuis' bij jou. Daardoor kunnen zij de dagelijkse beslommeringen beter aan, wat de maatschappij weer ten goede komt

  Ieder zijn/haar eigen ding natuurlijk. Wat voor ons gezin werkt, kan weer anders zijn voor een ander gezin. Het moet ook haalbaar zijn.

 • Shrimp

  Hier sluit ik mij bij aan 🤜🏻

 • seonsyain

  Zo denk ik er ook over. Het zorgt ook voor rust voor iedereen in het gezin. En ja... ik ben inderdaad niet financieel onafhankelijk en ik heb geen pensioen opgebouwd. En als we op een gegeven moment uit elkaar gaan (waar ik niet van uitga), dan zal dat voor mij wel extra vervelend zijn financieel gezien denk ik. Maar anderzijds, de jaren dat ik voor onze kinderen en het huishouden heb gezorgd pakt niemand ons meer af. En kinderen zijn maar 1x klein en ik denk dat ze later met een goed gevoel terugkijken op de tijd dat mama gewoon thuis voor ze was en tijd voor ze had.

  Hier werkt de 'ouderwetse' rolverdeling in ieder geval prima.

 • Shrimp

  Ik vind het heerlijk zo. Ik vind het ook niet echt aantrekkelijk ofzo als mijn man minder zou verdienen.🙈Ik wil wel een “ meerdere” in mijn man hebben. Niet dat ik hem dump hoor als hij werkloos wordt ; in voor en tegenspoed 🥰. Maar hij is ook gewoon net wat slimmer en daar houd ik van .

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden