Mamablogger Wytske over vooroordelen: 'Waarom wil je weten of ik fles- of borstvoeding geef?'

Mamablogger Wytske over vooroordelen:
  • in Moeder
  • 9
  • 5345
  • 23/07/2018

Als je papa en mama wordt, komt er een hoop op je af. Veel dingen zijn nieuw en moet jezelf ontdekken. Maar er zijn ook veel stereotypen en vooroordelen die soms maar al te waar blijken te zijn. Een aantal schoot me laatst binnen, terwijl ik zat te eten.

Willekeurige mensen vragen of je fles- of borstvoeding geeft

Ik geef altijd eerlijk antwoord, dat het flesvoeding is. En soms bespeur ik dan zon reactie van: “O…” wat bij mij dan het gevoel geeft dat ik het niet goed doe. Eigenlijk moet ik aan die mensen vragen waarom ze dat willen weten. Er zijn toch zat andere vragen die je kan stellen aan ouders met een klein kindje? Zoals: welk spelletje vindt hij leuk om te spelen? Of: ga je met hem douchen of in bad? Leuke vragen, zonder oordeel. En laten we de vraag over doorslapen ook meteen maar overslaan. Nou mag ik met mijn kindje niet klagen, maar het is niet fijn om te horen dat iemands kindje al wel doorslaapt en jijzelf een nachtbraker hebt. Het ouderschap is al vermoeiend genoeg en in dit geval werken goedbedoelde adviezen niet. De betreffende ouders zullen zelf al genoeg dingen proberen.

Lees ook de vorige blog van Wytske:
Spannend: vliegreis met een baby

Slapen is fijner dan seks

En als je kindje dan eindelijk slaapt, dan sta je niet meteen in de slaapkamer klaar om volwassenzaken te doen. Dan zorg je soms dat je zo snel mogelijk ook klaar bent om te slapen, om wat extra uurtjes proberen in te halen. Er zijn keren dat je dan toch seks gaat hebben omdat het anders zo lang geleden is, of dat je denkt aan een vluggertje. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: je hebt seks gehad en je kan op tijd slapen.

Mensen vragen hoe het met de baby gaat en niet met jou

Ergens kan ik me de vraag wel voorstellen. Als buitenstaander wil je een leuk antwoord horen bij zo’n schattig wezentje. Maar als volwassene ben je toch meer dan je kindje? Ik merkte dat ik het heel fijn vond dat er mensen waren die vroegen hoe het met mij ging en hoe het ouderschap beviel. Dat je eerlijk kan zijn en je hart kan luchten. En intussen vertel je natuurlijk genoeg over hoe het met je kindje gaat, want natuurlijk blijft dat ook heel leuk om te doen.

Mensen kijken in je wagen; je baby is gemeengoed

Ik vind het persoonlijk meestal niet erg als er mensen in mijn wagen willen kijken. Ik heb het mooiste kindje van de wereld, dat vinden natuurlijk alle moeders van hun eigen kind (nog zo’n stereotiep). Wat ik wel erg vind, is als mensen zomaar met hun handen die wagen in gaan. Het gebeurde me een keer dat mijn kindje eindelijk sliep, wilde iemand die doek bij zijn gezicht wat weghalen. Ik moest me inhouden om niet iets erg onaardigs te zeggen. Wat me ook een keer verbaasde, was dat ik boodschappen aan het doen was met mijn kindje. Er kwam een vrouw langs en ze deed erg veel moeite om een blik te kunnen werpen in de kinderwagen. Toen ze eindelijk kon kijken, zei ze niks! Geen complimentje, geen bevestiging dat hij schattig was, gewoon niks.

Spuugvlekken en poeppraat

Deze is echt waar. Als je kindje veel spuugt, wat volgens mij nog best wel wat kindjes doen, dan zitten je eigen en zijn kleren geregeld onder de vlekken. Hoe goed wij ons altijd probeerden in te bouwen met hydrofiele doeken, want spuugdoekjes waren soms te klein, hij vond precies het onbedekte gaatje. Op een gegeven moment wen je er zo aan, dat je met kleine vlekjes gewoon de deur uit gaat en je kindje niet meteen meer schone kleren aan trekt. Ik had zelfs een keer een klein beetje poep op mijn witte shirt. Ik vond het niet erg voor mezelf, maar meer dat iedereen het kon zien. Babypoep is toch anders dan dat van jezelf of je partner. Het is ook onschuldig om erover te praten. Zeker in het begin als ze net geboren zijn, wil de kraamverzorgster er alles over weten. En misschien, omdat poep normaal een taboe is, is het nu extra fijn om het erover te hebben.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Wytske Borst is getrouwd en is net moeder geworden van haar eerste kind. In het dagelijks leven is zij leerkracht op een basisschool. Naast haar werk vindt ze het leuk om met vriendinnen af te spreken en om spelletjes te doen. Af en toe is ze ook met iets creatiefs bezig voor in huis.  Ze schrijft over de dingen die ze tegenkomt als vrouw en als moeder.

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50