Mama biecht op: ‘Ik wíl helemaal geen borstvoeding geven’

Mama biecht op: ‘Ik wíl helemaal geen borstvoeding geven’
 • in Voeding
 • 17
 • 1266
 • 03/12/2023

Als je er bewust voor kiest om geen borstvoeding te geven, lijkt het alsof er een taboe op rust. Er zijn maar weinig moeders die daar openlijk voor uit durven te komen. Marscha denkt daar anders over: 'Ik heb helemaal geen zin in dat gedoe aan mijn borsten. Een baby kan het ook prima doen met flesvoeding en daar schaam ik me helemaal niet voor!'

“Ik heb het bij mijn zus gezien: wat een drama dat borstvoeden! Zij wilde per se haar kindje borstvoeding geven. Ze had zich er helemaal in verdiept. Online alles uitgezocht, een lactatiedeskundige geraadpleegd en echt iedereen die ze maar kon spreken vertelde ze over haar borstvoedingsplannen en hoe goed het allemaal zou zijn.”

Borstvoeding blijkt drama

“Na een zware bevalling was het moment suprême daar... Maar viel dat even tegen... Het lukte haar maar niet om aan te leggen. De lactatiedeskundige kwam langs, gaf haar advies, maar elke voeding was het een drama. Ik zag mijn zus alleen maar stressen als het weer zover was.

Ook mijn neefje was niet tevreden. Hij bleef maar huilen na elke voeding. Tot overmaat van ramp kreeg mijn zus een vette borstontsteking eroverheen. Al snel kwam ook naar voren waarom mijn neefje maar bleef huilen: mijn zus had niet genoeg voeding, dus hij bleef maar honger hebben. Kortom niemand werd blij van borstvoeding.”

Geen borstvoeding

“Dus toen ik zwanger bleek te zijn, was het eerste wat ik me voornam: ik ga geen borstvoeding geven. Ik kijk wel uit. Ik denk dat mijn kind het ook prima kan doen met flesvoeding en dat het helemaal niets tekortkomt. Bovendien zijn mijn borsten mijn pride & joy en ik ben als de dood dat borstvoeding ervoor gaat zorgen dat ze gaan hangen.”

Geen risico nemen

“Nu weet ik heel goed dat er heel wat vrouwen gaan steigeren bij mijn bekentenis, omdat zij ervan overtuigd zijn dat borstvoeding het allerbeste is, maar als ik naar mijn zus kijk, dan weet ik genoeg: borstvoeding hoeft niet altijd het beste te zijn. Het kan ook uitlopen op een complete teleurstelling. En het hoeft natuurlijk niet zo bij mij te gaan, maar ik ga dat risico niet nemen. En daar schaam ik me helemaal niet voor.

Als jij denkt dat borstvoeding voor jou het beste is, moet je dat vooral doen, maar ik hoop dat mij pleidooien van hoe goed het wel niet is voor je kind, worden bespaard. Ieder zijn ding.”

Ook iets opbiechten?

Wil je ook iets opbiechten? Dat kan! Via dit formulier kun je jouw biecht helemaal anoniem naar de redactie sturen.

Lees ook:

Mama biecht op: 'Ik had een orgasme tijdens mijn bevalling'
Mama biecht op: 'Ik wilde haar niet in mijn armen nemen vlak na haar geboorte'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (17) Stuur een bedankje


 • IIdsinga

  Na een traumatische 1e bevalling wilde ik alsnog per se mijn zoontje de borst geven. Helaas liep melkproductie af (moeder en kind moesten echt bijkomen van de bevalling en aanhappen was lastig) dus aanvullen met kunstvoeding. En toen ik na 4 weken proberen 2 dagen deed over 1 voeding kolven was ik er klaar mee en ben volledig op kunstvoeding overgestapt. Wat een rust in huis!

  Toen ik zwanger raakte van de 2e wilde ik weer heel graag borstvoeding geven, maar als het niet lukte zou ik direct stoppen. Onze dochter heb ik 14 maanden mogen voeden totdat ze zelf niet meer wilde.

  Prima als je geen borstvoeding wilt/kunt geven, maar om nou je keuze te maken op 1 ervaring, die niet eens van jezelf is is wel erg kortzichtig.

 • Rupsje1995

  Ik ben wel van het eerst proberen, maar ik snap dus echt totaal niet waarom mensen tot in de treuren proberen het kind uit de borst te laten drinken terwijl het echt niet wil. Geeft het kindje de fles, wordt het ook wel groot van en scheelt iedereen stress. Kolven om het vervolgens in een fles te doen begin ik ook niet aan, waarom dubbelop als er een goed alternatief te koop is?

  Daarnaast vind ik een maand of 9 voeden wel prima, daarna kunnen ze gewoon koemelk drinken. Dat gelurk ben ik dan allang zat en blij dat ik mijn lijf weer terug heb.

  Oh en als je bang bent dat het gaat hangen kan je beter niet aan kinderen beginnen. Knapper wordt je er meestal niet op.

 • Jvb

  Ik heb drie kinderen, waarvan eentje enkele maanden borstvoeding, eentje enkele weken en eentje helemaal niet. Mijn ervaring is dat borst of fles helemaal niets uitmaakt. Niet in krampen, niet in hechting, niet in weerstand.

  Flesvoeding is in NL van goede kwaliteit. Het who advies van borstvoeding geldt voor de hele wereld en ja, er zijn landen waar fles echt nooit de voorkeur heeft, maar daar horen wij niet bij. Alle kinderen die een moeder hebben die niet zelf kán voeden en daarom een fles geeft, komen niets tekort. Als een moeder niet wíl en daarom een fles geeft, komt die baby ook niks tekort.

  Ik heb overigens nooit opmerkingen gekregen toen ik direct de fles gaf, ik zou me daar pas druk om maken als het zover komt. Wat ik wel merk is vaak als iemand twijfelt om te stoppen, er heel veel mensen het direct hebben over het beste voor je kind, doorbijten, zo zonde, etc. Had ik ook toen ik bij de oudste heel graag wilde stoppen. Ben echt langer dan ik wilde door gegaan door de druk die ik daardoor ervaarde.

  Laten we vooral blij zijn dat we in een land wonen met opties en vrije keus. 100 wegen naar Rome, en de enige juiste weg is de weg die bij jezelf past. Voor iedereen anders dus.

  Maar wat betreft die hangtieten... Genen en leeftijd kunnen het eea voorkomen, maar heb je dat geluk niet, dan de helpt de zwangerschap je borsten al om zeep voor je baby er überhaupt is. Borstvoeding is niet wat er voor zorgt dat ze gaan hangen. De extra cupmaten die je tijdens je zwangerschap er bij krijgt, de stuwing die je krijgt (die je dus ook krijgt als je niet voedt) de hormonen, dat is wat het hem doet. Als je eenmaal voedt, verandert er niet zo gek veel meer.

 • Rachel38

  ik begrijp niet dat er zo'n taboe rust op het niet willen geven van borstvoeding. ik heb dat 12 jaar geleden bij mijn zoon bewust niet gedaan, had geen zin in dat hele gedoe en heb er gewoon echt helemaal niets mee. En dat is niet omdat ik mijn kind dat niet gun of niet het beste wil voor mijn kind. het was gewoon een weloverwogen en bewuste keuze. Mocht het me gegund zijn nog eens zwanger te worden en een mooi wondertje te krijgen zou ik precies dezelfde keuze maken. beetje jammer dat zo'n artikel dan als negatief wordt gezien

 • Charhm

  Jammer dat dit negatieve bericht geplaatst wordt.

  Feit is dat de hele mensheid bestaat door borstvoeding. Er was simpelweg niks anders… pas begin 1900 was er flesvoeding…

  Ik vind het zo n flauwekul en zo n gezeur iedere keer weer.

  Nee je hoeft geen borstvoeding te geven en ik ga niemand over halen maar tegenwoordig willen vrouwen alles maar waar het echt omdraait, hun kind en de gezonde toekomst die het tegemoet moet treden, staat niet meer op de eerste plaats. • Barbamammie79

  Jammer dat je je keuze af laat hangen van 1 ervaring van 1 persoon

  Ik heb juist met medelijden zitten kijken naar een kleine baby die flesvoeding kreeg en die niet kon poepen en krijste van de buikpijn.

  Zat ik daar naar te kijken met letterlijk mijn baby aan de borst en straks een lekkere spuitluier haha

  Ach weet je... ieder haar ding hoor. Maar ik blijf erbij dat baby's het het beste doen op bv... over het algemeen.

 • Charhm

  Helemaal mee eens wat je scjrijft

 • Chudo

  De boobies gaan niet hangen door borstvoeding hoor!

  Maar verder, iedereen moet het voorzich weten! Borstvoeding is niet heilig hoor!

  Ik geef zelf totaal al 5 jaar borstvoeding en echt een voorstander maar ik snap ook totaal als mensen het niet willen geven. Het vergt heel wat inspanning en bloed zweet en tranen en niet iedereen is even sterk om het vol te houden

 • Lady-Whistledown

  Het niet willen geven van borstvoeding vind ik helemaal prima, lekker zelf weten. Maar het niet willen geven om redenen die niet eens waar zijn, vind ik erg vreemd.

 • flierefluiter

  Jij vind hier geen oordeel inzitten? Een mening kan ook prima (ver)oordelend zijn

  “ je je kind iets misgunt wat speciaal voor hem/ haar gemaakt is”

  Weet je, ik was echt zo blij met m’n depressie (1e zwangerschap) en medicatie (2e) dat ik geen bv mocht geven. Want ik wilde het sowieso al niet. Alleen nu had ineens iedereen er begrip voor. Ik ben zo’n vrouw die geen gelurk aan m’n borsten hoef. En pottenkijkende VK’s en Kraamzorg. Of ze er nou voor gemaakt zijn of niet. Klaar. Alleen: door harde oordelen als ‘misgunnen’ e.d. gaan vrouwen dat dus nooit toegeven. Want je wordt gelijk met de grond gelijk gemaakt dat je een slechte moeder bent en je kind iets ontneemt.

 • Lady-Whistledown

  Flierefluiter, je reageert op mijn reactie maar je citeert iemand anders.

 • flierefluiter

  Mening = ik vind dat je het moet proberen.

  Oordeel = je misgunt je kind iets

 • Shrimp

  Een mening begint met ; ik vind dat. Een oordeel is een stelling; Het is zo dat. Maar ik werd gewoon chagrijnig van de hele toon van het artikel dus sorry.. misgunnen was een hard woord. Maar dat je het niet eens probeert dat snap ik echt niet….Maar ik haal het wel weg, ik wil je niet kwetsen . Sorry , de BV maffiosa komt heel af en toe ongefilterd boven drijven.

 • flierefluiter

  @shrimp; met een mening hoef je het inderdaad niet eens te zijn. Jij vindt het egoïstisch. Dat is jouw mening en daar zal ik nooit over vallen. Daarna volgde een oordeel (oordeel = niet hetzelfde als een standpunt, geen feit, oordelen betekent in feite dat je een waardeoordeel plakt op het gedrag van een ander.). En ik viel inderdaad over die harde woorden.

  Degene die dit stuk heeft geschreven (of verzonnen, ik twijfel nog wel eens aan de oorsprong van dit soort artikelen 😅) mag zich wel eens gaan verdiepen in haar pride zoals ze het noemt. Want die borsten van mij zijn ook echt niet meer wat ze ooit waren 😜

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50