Mama biecht op: ‘Borstvoeding geven? Wat viel dat even tegen zeg!’

Mama biecht op: ‘Borstvoeding geven? Wat viel dat even tegen zeg!’
  • in Voeding
  • 0
  • 549
  • 17/06/2023

Of je nu wel of geen borstvoeding geeft... als je maar doet waar je je goed bij voelt. Deze BabyBytes-lezeres biecht op dat zij borstvoeding geven een zware beproeving vond. ‘Ik heb het veel te lang tegen mijn zin in gedaan. Zou het nu compleet anders aanpakken!’ 

“Het was eigenlijk heel vanzelfsprekend dat ik borstvoeding ging geven. In de familie komen allergieën en eczeem voor, dus ik hoorde alleen maar verhalen dat ik minstens zes maanden borstvoeding moest geven om zo misschien allergieën te voorkomen, of minder erg te maken. Nu lees ik weer dat er verschillende onderzoeken zijn die dat tegenspreken. Maar goed; in mijn tijd werd beweerd dat het verstandig zou zijn en ik wilde er alles aan doen om het goed te doen voor mijn kleine..."

Borstvoeding niet zo vanzelfsprekend

“Achteraf gezien is niemand er blij van geworden dat ik geprobeerd heb om het zo lang vol te houden. Borstvoeding geven is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het moet ook maar ‘even’ lukken. Dat ging in het begin dus helemaal niet. Het aanleggen lukte maar niet. Iets met een lastige tepel... Tips van de lactatiedeskundige maakte het geven van borstvoeding ook niet eenvoudiger.”

Lactatiedeskundige

“Bij de eerste lactatiedeskundige had ik het gevoel dat ze me maar een aansteller vond, dat ik even m'n tandjes op elkaar moest doen en moest doorzetten voor mijn kind. Met mijn kind was ondertussen geen land te bezeilen, want die krijste de boel bij elkaar, omdat hij niet genoeg voeding naar binnen kreeg. Ik had het gevoel dat ik de hele dag aan het voeden was: uren bezig met borstvoeding en dan nog bijvoeden omdat mijn kind niet genoeg had gehad. Dodelijk vermoeiend.”

Borstontsteking

“Niet alleen lukte het voeden niet: ik kreeg nog een vette borstontsteking eroverheen, waardoor ik me krap beroerd voelde. En het bleef niet bij die ene keer: er volgden nog twee borstontstekingen. En ik maar stug blijven volhouden en niet van opgeven willen weten...Om eerlijk te zijn heb ik veel te lang tegen mijn zin in volgehouden.”

Oververmoeid door geven van borstvoeding

“Na zes maanden was ik oververmoeid, chagrijnig. Mijn baby was niet blij, mijn partner evenmin. Niemand in het huis had er baat bij dat ik door bleef gaan met borstvoeding. Wat was ik blij dat toen een invaller bij het consultatiebureau zei dat ik mezelf niet langer moest kwellen. Dat was nergens voor nodig en dat ik me absoluut niet schuldig moest voelen als ik wilde overstappen op kunstvoeding. Zij zag in dat het allemaal bepaald niet van het leien dakje ging en dat ik juist moest genieten van deze tijd. Wat was dát ontzettend fijn om te horen. Er gleed een last van mijn schouder af. Waarom moet ik mezelf nog langer kwellen? Niemand, echt niemand werd hier vrolijker van.”

Kunstvoeding

“Toen mijn kind eenmaal aan de kunstvoeding was, keerde de rust eindelijk terug in huis. Ik voelde me weer mezelf worden, mijn kind werd een stuk rustiger en was heerlijk verzadigd en mijn partner hoefde zich ook geen zorgen meer te maken over ons en genoot van de flesjes die hij kon geven.”

'Doe waar je je goed bij voelt'

“Aan anderen wil ik laten weten: ga af op je eigen gevoel en laat je niet gek maken door de ‘wijze’ adviezen van je omgeving. Als ik erop terugkijk, zou ik het compleet anders aanpakken. Dus doe waar je je goed bij voelt en dan komt het echt allemaal goed, voor iedereen!” 

Wil je ook wat opbiechten? Dat mag! Via dit formulier kun je je verhaal aan de redactie vertellen, geheel anoniem! 

Lees ook:

Mama biecht op: 'Ik schaam me voor mijn na-de-bevalling-lichaam'
Mama biecht op: 'Ik vond zwanger zijn helemaal niet leuk'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50