Mag je je kind meenemen in het stemhokje?

Mag je je kind meenemen in het stemhokje?

Woensdag 22 november: de dag van de Tweede Kamerverkiezing! Ga jij stemmen? Maar hoe doe je dat als je kinderen hebt? Want een veel gestelde vraag: 'Mag je kind mee in het stemhokje?'

Stemmen is een echte privéaangelegenheid, dus logisch dat je dan als enige in een stemhokje mag staan. Maar hoe zit dat als je je kind meeneemt, omdat het even echt niet anders kan? Mag je dan je kind meenemen in het stemhokje?

Dít is het antwoord

De Kiesraad is daar heel duidelijk in: in principe mag het niet, omdat je maar met één persoon tegelijk in een stemhokje mag in verband met het stemgeheim. Maar als er sprake is dat van enige beïnvloeding van een kiezer absoluut geen sprake kan zijn, bijvoorbeeld als je met je kind van drie jaar naar het stemlokaal gaat, dan kun je als kiezer toestemming vragen aan de voorzitter van het stembureau.

Tips

Om problemen te voorkomen is het misschien handig om:

  • Samen met je partner/bekende naar het stembureau te gaan, zodat de een op het kind kan letten als de ander aan het stemmen is.
  • Een oppas voor je kind te regelen.
  • In het uiterste geval, maar de kans is niet heel groot dat dat lukt: je kind op schoot van de voorzitter zetten als je geen toestemming krijgt... Is natuurlijk niet echt leuk voor je kind, en waarschijnlijk ook niet leuk voor de voorzitter;-)

Lees ook:

Kinderopvang: dit zeggen de politieke partijen erover in hun verkiezingsprogramma
Dít verandert er financieel in 2023 voor ouders

Bron: Kiesraad.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


  • Njenz

    Stembureau in de gymzaal naast de school. Net na schooltijd gaan stemmen, dus alle stemhokjes stonden vol met ouders met hun kroost 馃き Niemand die hier iets van zei. Mijn kleuter mocht het vakje inkleuren en de envelop in de stembus gooien terwijl ik al zijn vragen rondom het stemmen kon beantwoorden.

  • Chudo

    Nog nooit van mn leven gestemd馃槍

  • Shrimp

    Doe normaal.. neem ze bijna elke keer mee

  • Lady-Whistledown

    Heb ook wel eens mijn kinderen meegenomen toen ze nog jong waren. Nooit commentaar gehad. Je hoeft als ouder echt geen halsbrekende toeren uit te halen. Wil je echt je kind niet mee: dan is het toch het makkelijkste om als ouders om en om naar het stembureau te gaan? Blijft kind gewoon thuis.

  • Sharon

    Hier hebben ze echt never nooit niet moeilijk gedaan.

  • Maartje07

    Ik heb mijn kinderen echt wel eens meegenomen, nog nooit iets over gehoord.

  • seonsyain

    Altijd meegenomen naar het stembureau tot ze 4 jaar waren. Vanaf 4 jaar gestemd terwijl ze op school zaten. Het is niet eens in me opgekomen om te vragen of mijn kind mee mocht, maar het gewoon gedaan. Nog nooit een opmerking over gehad.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50