Long covid: ruim 200 kinderen hebben er last van

Long covid: ruim 200 kinderen hebben er last van

Wie dacht dat alleen volwassenen last konden hebben van long covid, heeft het mis. Er zijn in Nederland namelijk ruim 200 kinderen met long covid die op dit moment in behandeling bij de longcovid-poli in Amsterdam zijn, maar er is te weinig kennis over de behandeling 

Postcovid-poli 

De postcovid poli voor kinderen bestaat nu twee jaar en inmiddels is het duidelijk dat de coronapandemie grote gevolgen heeft gehad voor kinderen die dit hebben. Niet alleen dat, maar het hakt er ook in bij de gezinnen. 

Symptomen 

Kinderlongarts Suzanne Terheggen-Lagro vertelde aan EenVandaag uitgebreid over de symptomen en gevolgen. "Sommige kinderen hebben vooral moeite met inspanning, anderen hebben een gevoel van wazigheid en veel hoofdpijn. Sommigen zijn afgevallen of hebben last van benauwdheid. Alles komt voorbij en wij zien sowieso kinderen die ernstig beperkt worden: ze kunnen geen volle schooldag meer aan, zijn gestopt met sporten, blijven zitten op school", vertelt ze. "Het is indrukwekkend wat wij zien aan belemmeringen en de impact die dit heeft.'' 

Gevolgen 

Sommige ouders zeggen hun baan op, omdat hun kind veel thuis is en begeleiding nodig heeft. Het is duidelijk dat long covid dus niet alleen fysieke gevolgen heeft, maar ook mentale gevolgen voor onder andere de familie. 

Oplossingen 

Qua oplossingen tasten doktoren nog een beetje in het duister, want van de ziekte is nog vrij weinig bekend. Denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurt in het lichaam. Terheggen-Lagro vertelt: "We proberen nu vooral het lichaam tot rust te brengen en heel langzaam weer op te bouwen. Daarnaast verwijzen wij door naar behandelaren dicht bij huis die de kinderen en hun familie kunnen helpen bij hun herstel. Zo helpt de kinderergotherapeut bij het zoeken naar hoeveel fysieke en mentale belasting een kind op een bepaald moment aankan. Ook de karakter-eigenschappen en het gezin worden geëvalueerd."  

Heb jij ervaring met long covid? Hoe ga jij er mee om? 

Lees ook

Lezeressen vertellen: pasgeboren baby, deze corona-maatregelen neem ik…
Dít kan corona met je placenta doen

Bron: EenVandaag

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50