Lezeressen vertellen: pasgeboren baby, deze corona-maatregelen neem ik…

Lezeressen vertellen: pasgeboren baby, deze corona-maatregelen neem ik…
  • in Moeder
  • 1
  • 15104
  • 30/03/2020

Het zijn enge tijden, zeker als je net bevallen bent. Je wil je kleintje natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen het coronavirus. Zo doen deze lezeressen dat...

Elisa: “11-02-2020 is onze tweede zoon geboren. We hadden een kraamfeest gepland op 04-04-2020 maar dat hebben we uitgesteld tot wanneer we zeker weten dat het allemaal weer veilig is... Zelf al sinds het weekend verkouden hoesten keelpijn en benauwd... De twee kindjes ook verkouden en hoesten dus ook wij zitten in quarantaine alleen manlief heeft gelukkig nergens last van dus die doet de boodschappen! Dus ook een beetje genieten van ons gezin alleen”.

Ingrid: “Ook hier volledige quarantaine. Op af en toe een rondje lopen na. Heb een baby van bijna drie weken en nog erg weinig mensen hebben hem gezien. Alle kraamvisite is afgebeld. Ik vind het echt doodeng. Heb ook nog twee meisjes van 9 en 3 die zich thuis moeten vermaken. Ga vandaag wel beginnen met een soort van rooster”.

Laura: “Wij hebben een peuter van twee en een baby van 11 weken. Beide zijn ze de afgelopen twee weken enorm ziek geweest. Onze dochter van twee koorts, flink verkouden. Gelukkig nu weer onder controle. Onze zoon van 11 weken is afgelopen weekend nog op de corona poli geweest. We mochten niet naar de reguliere huisartspost aangezien hij enorm verkouden was en flink koorts had. Hij is nu weer een beetje aan de betere hand. Hoop dat het allemaal niet te lang duurt. Maar voor nu in bijna volledige isolatie om niemand anders ziek te maken”.

Frances: “Ik heb een zoontje geboren 27-01-2020 en ik blijf eigenlijk binnen. Geef borstvoeding omdat ik het idee heb dat het beter voor zijn weerstand is. Ik heb ook een zoon van vijf en dochter van drie. Wanneer ik echt naar buiten moet, doe ik een doek over de wagen want mensen hebben nog wel eens het idee dat ze zo in je kinderwagen mogen duiken... Ik spreek thuis al af met mijn kinderen dat ze nergens aankomen en bij mij blijven. Ik vind het een spannende tijd en soms is het lastig voor mijn kinderen omdat ze hun vriendjes en vriendinnetjes missen. Bij thuiskomst gelijk onder de douche en we wassen echt honderd keer per dag onze handen”.

Marielle: “Morgen is ons zoontje een week oud. Ik heb een keizersnede in het ziekenhuis gehad en alleen de eerte dag mochten mijn andere twee kinderen en opa en oma nog komen. Vanaf de volgende dag was alleen je partner nog welkom. Ben dus veel alleen geweest in het ziekenhuis. Zaterdag mochten we eindelijk naar huis en toen hebben we de andere opa en oma nog even langs laten komen. Voor de rest willen we nu geen bezoek meer hebben. Hebben alleen de kraamzorg over de vloer. De verloskundige en de mensen van het consultatiebureau komen ook niet langs. Oja, en dan nog niet te hebben over dat mijn vriend tot drie keer toe geen babyvoeding kon krijgen bij de Jumbo. Nu gelukkig een kleine voorraad”.

Renate: “Ik heb een peuter van twee en een baby van vijf weken. Ik vind het super eng. Niet eens voor de kindjes aangezien er gelukkig geen of weinig ernstige gevallen bekend zijn... Ik ben bang dat mijn man of ik de ernstige variant gaan krijgen waardoor we de zorg voor onze mannen niet meer op ons kunnen nemen. Ook merk je nu in de supermarkten dat het hamsteren extreem wordt: babyvoeding/flesvoeding moet je geluk mee hebben en Brinta pap is misschien nog wel een groter drama. Door omstandigheden hadden we kraambezoek uitgesteld. Die zouden eigenlijk deze weken langskomen... Helaas is dat nu door het coronavirus geen optie”.

Lees meer over het coronavirus...

Zoë: “Hier ook een baby’tje van nog geen twee weken oud. Ben zo enorm blij dat ik met 38 weken ben ingeleid - zou vandaag zijn uitgerekend. Vanaf vrijdag in sociaal isolement. Manlief werkt nog maar houdt afstand tot de mensen en heeft virusdodend en bacteriedodend desinfectiemiddel bij voor z’n handen. Af en toe een blokje om naar buiten - zolang het nog kan en mag - en ook dan desinfectie spul mee”.

Kimberley: “Jammer maar helaas!! Gezondheid boven alles. Alles is afgezegd, ik stuur de familie en vrienden regelmatig wat filmpjes en foto’s toe of facetime ze. Onder geen beding dat ik het risico ga lopen dat mijn zoon van twee maanden en die van twee jaar besmet gaan worden. Ze blijven lekker thuis en af en toe een frisse neus halen door een blokje om te lopen. En dan nog met een grote boog om andere heen. Direct nadat ik ergens geweest ben handen wassen en alles schoonmaken. Je zal er een gewoonte van moeten maken dat opletten en poetsen. De komende maanden zijn we hier nog niet klaar mee. Zijn eerste verjaardag gaan we dan maar groots vieren, hopelijk is het virus dan redelijk op z’n retour”.

Pleun: ”Onze Liene is 14 februari 2020 geboren. Daarnaast hebben we nog een dochter van 14 maanden en een zoon van 2,5 jaar. De pasgeboren baby komt niet buiten. Wij gaan ook de supermarkt niet meer in (bestellen online) of andere dingen buiten de deur doen. Met de andere twee ga ik nog wel elke dag een stukje fietsen in een natuurgebied. Manlief werkt thuis en komt ook niet buiten de deur. Gelukkig hebben we een grote tuin… Dit alles om ervoor te zorgen dat onze jongste niet besmet raakt want koorts is zeer gevaarlijk voor een kind onder de 3 maanden. Aangezien er vrij weinig bekend is over dit virus en pasgeborenen spelen wij op safe. Kraambezoek dus ook nog (bijna) niet gehad. Heel blij dat de bevalling al achter de rug is… Handen wassen tot ze schraal zijn... Maar dat was ik al wel gewend met drie kinderen in de luiers!”

Iris: “Hier een dametje van zes weken. Alleen hoogst nodige wordt gedaan. Onbekende mensen niet welkom in huis en sociale leven ligt even plat. Nadeel is dat ik zelf en mijn zoontje van drie ook in de risicogroep vallen. Mijn man werkt in een vitale beroepen groep dus ik zal echt boodschappen moeten doen met de kids”.

Daniëlle: “Onze zoon is morgen vijf weken en we hebben al het kraambezoek afgezegd wat nog gepland stond. Dan maar foto’s sturen, afspreken komt later wel weer”.

Jose: “Helaas hier een baby van vier weken met een hartafwijking (VSD). Hij heeft hierdoor heel weinig energie en heeft al moeite om een flesje leeg te drinken. Een virus zoals corona kan voor hem hele grote gevolgen hebben. Ik ben hierdoor echt super bang dat iemand van ons gezin het oploopt en hem ermee besmet. Dus mijn dochter blijft thuis van school (ook al voordat de scholen dicht gingen) en wij blijven echt in huis. Een erg ongezonde situatie maar ik weet niet hoe we dit anders aan zouden moeten pakken”.

Nanda: “Ik heb geen idee hoe ik er mee moet omgaan... Ik heb drie kinderen van 6, 4 en 5 weken, er is niemand die iets kan vertellen over hoe het virus voor baby’s is en wat te doen als een van ons het krijgt. Wat doe je dan met een newborn in huis? Ook vind ik het zorgwekkend dat babyvoeding nauwelijks te krijgen is. Nu heb ik mijn dochter aan de pepti maar over die leveringen maak ik mij ook zorgen... Hoe gaan ze dat doen als alles dicht gaat? Hoe krijg ik m’n pepti? Kan haar moeilijk weer op normale voeding zetten…”

Kyra: “Ik heb een kleuter van vier, net begonnen op de basisschool. En een baby van drie weken. De baby komt eigenlijk niet meer buiten, ons zoontje alleen in onze tuin. We vinden het maar doodeng. Ik heb een keizersnede gehad, die vrij heftig is verlopen, waardoor ik nog herstellende ben. Mijn partner zorgt dus nu voornamelijk voor ons. Wel zo prettig vooral vanwege die gekte in de supermarkten en het hamsteren op babyvoeding. De kraamvisite hebben we allemaal afgezegd. Als alles over is, geven we maar een baby borrel”.

Welke (extra) maatregelen nemen jullie?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija was online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en dreumes Norah (oktober 2019) en baby Hunter (mei 2021). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • MamaJL

    Ik zorg wel altijd dat ik een reservepak babyvoeding heb staan. Als het reservepak aangesproken wordt, direct een nieuwe verpakking gaan zoeken. Zo ook met paracetamol.

    Ik heb nu al één keer, helemaal in het begin, meegemaakt dat onze jongste verkouden was en koorts kreeg van 39.5. Toen was er nergens paracetamol te krijgen. Heeft manlief uiteindelijk nog een doosje gehaald bij de nacht apotheek. Dat gaat ons niet nog eens gebeuren.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50