Dít kan corona met je placenta doen

Dít kan corona met je placenta doen

Er wordt steeds meer bekend over wat corona bij zwangere vrouwen kan veroorzaken. Onlangs berichtten we nog dat de deltavariant ervoor kan zorgen dat zwangere vrouwen vaker in het ziekenhuis belanden. Maar nu blijkt uit onderzoek dat covid-19 ook negatieve gevolgen heeft voor je placenta.

Uit kleinschalig onderzoek in Nederland blijkt dat het virus kan leiden tot een kapotte placenta. In elk geval één kindje is overleden aan een kapotte placenta na een corona-infectie bij de moeder, meldt RTLnieuws.nl.

Lees ook
Corona zorgt voor groot spermatekort

Onderzoek

Sam Schoenmakers, gynaecoloog-perinatoloog aan het Erasmus MC werkte mee aan het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Viruses. Volgens hem werd tijdens de eerste coronagolf een zwangere vrouw die positief in het ziekenhuis opgenomen. Ze had geen coronaklachten meer en had een normale zwangerschap, maar ze voelde haar kind niet meer in haar buik bewegen. Uit een hartfilmpje bleek dat haar kindje er ineens heel slecht aan toe was.

Spoedkeizersnede

De baby werd vervolgens gehaald met een spoedkeizersnede. Uit onderzoek aan de placenta bleek dat die was geïnfecteerd met het coronavirus. Verder bleek dat de moederkoek grotendeels kapot was, waardoor de baby nauwelijks zuurstof meer had gekregen. Volgens Schoenmaker had het kindje het waarschijnlijk niet overleefd als ze een paar dagen later waren geweest.

Placenta's

Door dit voorval besloot het ziekenhuis de placenta’s van alle zwangere die corona hadden of hebben gehad te onderzoeken. Het bleek dat bij 4 van de 36 placenta’s een unieke combinatie van afwijkingen te zien was die nog niet eerder waren ontdekt. Volgens Schoenmaker werden er ook buiten het onderzoek placenta’s aan getroffen die op dezelfde manier waren beschadigd. Deze bleken ook afkomstig van vrouwen die tijdens de zwangerschap corona bleken te hebben gehad.

Ook al gaat het om een kleinschalig onderzoek, de wetenschappers zijn er vrijwel zeker is dat er een verband is met covid-19. Schoenmakers: “Er bevallen ook vrouwen met bijvoorbeeld een griepinfectie, maar dan zit het virus vrijwel nooit in de placenta. De hoeveelheid vrouwen bij wie dit nu is aangetroffen en de ernst ervan vinden wij erg zorgwekkend.”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • Lady-Whistledown

  Dus toch maar een artikeltje aan gewijd? Mosterd na de maaltijd als je het mij vraagt. Een van de forumleden was jullie allang voor.

 • Ordinary-Miracle

  Zo fijn ook dat alle informatie gedeeld wordt in het artikel… gelukkig las ik zelf een post op instagram hierover van vroedvrouwmargot. Zij legt helder uit wat de media zegt en wat daar eigenlijk van waar is.

 • Lady-Whistledown

  Want wat 1 vroedvrouwtje op Insta zegt is natuurlijk helemaal waar! Nee dus. Dat is slechts haar mening.

 • Charliecharlie

  Ik heb “dat vroedvrouwtje” ook even bekeken en dat is wel echt een goede. Die haalt de originele artikelen erbij en geeft er tekst en uitleg (en nuance) bij.

 • Dyonne.

  Ook logisch, als dit zo'n enorme effect heeft op je longen kan dit nooit goed zijn voor een zwangere... Snap niet dat mensen hier uberhaupt over in discussie gaan.

 • Charhm

  Dat is het nadeel van heel veel domme mensen en toegang tot internet 😉

 • Charliecharlie

  Haha. Oh ja, want het was zo’n groot succes toen dit artikel op het forum geplaatst werd. Discussies alom… de corona-wantrouwer wil het toch allemaal niet horen… Het komt volgens hen toch allemaal van ‘big pharma’ vandaan 😉

 • Charhm

  Erg hè…

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50