Lichte daling in deelname vaccinaties tegen kinderziekten

Lichte daling in deelname vaccinaties tegen kinderziekten
  • in Baby
  • 3
  • 2443
  • 01/07/2016

Vaccinaties zijn tegenwoordig een omstreden onderwerp. Online lees je veel verhalen van moeders die niet meer vaccineren of moeders die oproepen om juist wél te blijven vaccineren. In de praktijk blijkt dat het aantal kinderen dat deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland licht is gedaald.

De meeste vaccinaties zijn in 2015 ten opzichte van 2014 0,5% minder gegeven. Waar dit aan ligt durft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) echter niet te zeggen. “We hebben hier geen verklaring voor. En daar willen we ook niet over speculeren”, aldus een woordvoerder van het RIVM, dat de cijfers donderdag bekendmaakte. Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat uit twaalf inentingen voor infectieziekten bij kinderen, zoals hepatitis B. De gemiddelde deelname aan de vaccinatierondes is al jaren hoog: tussen de 92% en 99%.

Dalingen
Er is dus echter wel een lichte afname in het aantal deelnemers aan de meeste inentingsrondes. Zo daalde deelname aan de hepatitis B-prik (voor kinderen van 1 en 2 jaar oud) van 94,5% naar 93,8%. En de revaccinatie voor DTKP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) voor 5-jarige kleuters daalde van 91,9% naar 91,5%. "In het verleden zijn regionaal vaker dergelijke schommelingen waargenomen, maar ze zijn nu voor het eerst in het hele land geconstateerd", aldus het RIVM. Het instituut wil de deelname in de toekomst graag hoog houden. "Een hoge deelname aan het programma is belangrijk om te voorkomen dat infectieziekten weer terugkomen."

Hoe denk jij over vaccineren?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: Nu.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50