Lezeressen vertellen: wel of geen pijnstilling bij de bevalling?

Lezeressen vertellen: wel of geen pijnstilling bij de bevalling?

Heb jij voordat je kleine ter wereld kwam, nagedacht over het wel of geen gebruik maken van pijnstilling bij je bevalling? Dit is waar de BabyBytes-lezeressen voor kozen. 

Onlangs plaatsten we het artikel over een online keuzehulp die je advies kunt geven of pijnstilling bij je past en in welke vorm. Daar kwamen verschillende reacties op. 

“Voor beide valt wel wat te zeggen. Hier ervaring met beide. Met ruggenprik bij de eerste in het ziekenhuis na stagnatie van ontsluiting en uitputting en met tweede kindje een thuisbevalling met enkel fitnessbal, TENS en bevalbad. Zonder pijnbestrijding vond ik toch fijner bevallen, in verband met de flow van bevalhormonen en mijn lichaamseigen vorm van pijnbestrijding: endorfine. De ontsluiting was erg pijnlijk maar wel dragelijk door in beweging te blijven, blijven ademhalen. De pers fase nam lichaam het over. Dat is eerst even schrikken maar zoveel fijner dan gecoacht moeten persen. Kwartiertje later was ‘ie er. Bij mijn inleiding moest ik eerst nog ruim vijf uur wachten totdat ik persdrang voelde totdat de ruggenprik enigszins was uitgewerkt, en deed ik er 45 minuten over om te persen. Uiteindelijk moet de vrouw hierin haar eigen gevoel volgen en zelf de regie nemen.” 

“Ik ben een schijtluis wat betreft medicatie en ik heb een naaldenfobie, dus voor mij zat er niks anders op dan bevallen zonder. Is twee keer prima gegaan.” 

“Ik wilde geen pijnbestrijding en kon het goed aan. Ja het deed pijn, maar ik wist: ‘Dit is even'.” 

“Ik mocht niet meer... Ik kwam door een fout van de verloskundige in het ziekenhuis met volledige ontsluiting. Dus spijtig genoeg mocht ik niks meer voor de pijn. Mocht ik nog een keer de kans krijgen nog keer kind te krijgen, zou ik wel kiezen voor pijnbestrijding in vorm van de ruggenprik als dat lukt tenminste, maar het kan anders lopen dan je plant.” 

Forumleden over pijnstilling bij de bevalling 

Ook op het forum werd gevraagd welke vorm van pijnstilling is gebruikt bij de bevalling: 

Bad 

“3,5 week geleden ben ik in bad bevallen en dat kan ik zeker aanraden. Het maakte het iets minder erg en misschien ben ik daardoor niet zo erg gescheurd. 
Als ik nog een keer zou bevallen dan zou ik weer in bad willen.” 

“Ik ben twee keer thuis bevallen, dus zonder pijnbestrijding. Dat wil zeggen; zonder medicatie. Twee keer ook in bad bevallen, en bij de eerste moest ik er op een gegeven moment uit van de verloskundige, omdat ze wilde voelen. Twee of drie weeën buiten het water opgevangen, en ik wist niet hoe snel ik weer terug het water in wilde. Dat maakte echt heel veel verschil! Als je het zo bekijkt, is in water bevallen ook een vorm van pijnbestrijding. En dan is het een vorm waarvan ik je ook uit ervaring kan vertellen dat het werkt, en inderdaad de scherpste kanten van de pijn haalt.” 

Ruggenprik 

“Ik heb bij mijn tweede een ruggenprik gehad omdat ik een enorme weeënstorm had door de opgewekte weeën. Bij de eerste kon dat niet en was het een stressbevalling doordat mijn baby niet goed reageerde. Maar wat heb ik genoten van de rust tijdens die bevalling. En genoten van het persen. Was veel bewuster bezig met het kindje krijgen. Bij de eerste was het overleven. De derde ook zonder, maar ik stond toen ook zeker open voor een ruggenprik, maar dat was een hele andere bevalling. 
Enige nadeel vond ik van de ruggenprik dat ik weken nog pijn had van waar ze hadden geprikt.” 

Pijnstillingpompje 

“Ik heb uiteindelijk tijdens mijn bevalling morfinepompje (remifentanil), ging ik erg lekker op hahaha. Mocht hem maar 4-5x gebruiken omdat mijn bevalling snel ging en je tijdens het persen de morfine niet meer mag gebruiken. Het voelt een beetje alsof je te veel gedronken hebt, maar hielp mij vooral tussen de weeën door ontspannen. De pijn neemt het niet weg maar de scherpe randjes gaan er vanaf. Zou dit zo weer doen.” 

“Ik heb het remifentanil-pompje uiteindelijk gebruikt. Ik wilde eigenlijk geen pijnstilling, maar het duurde lang dus de verloskundige zei dat ik even tot rust moest komen en adviseerde iets te nemen om even te scherpe randen eraf te halen. Ik kon dan met vlagen even doezelen om weer op krachten te komen. Binnen nu en een maand moet ik weer bevallen en ik zou voor hetzelfde gaan. Het was relatief snel uitgewerkt, en ik heb het persgedeelte bewust ervaren met gevoel van regie.” 

Meer reacties lees je op het BabyBytes-forum.

Lees ook:

Rachel (22): 'Van mijn bevallingsplan kwam niets terecht'
Linda lijdt aan baar-angst. Toch beviel ze twee keer

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50