Lezeressen vertellen: ‘Ik had een mannelijke verloskundige’

Lezeressen vertellen: ‘Ik had een mannelijke verloskundige’

Zou jij het een probleem vinden om een mannelijke verloskundige te hebben? Er kwamen heel wat reacties binnen van onze lezeressen. “Norbert is nog steeds mijn held en is me altijd bijgebleven.”

'Ik was heel even verbaasd'

Lianne: “De zwangerschap van onze tweede dochter was chaotisch. Ik had zwangerschapsdiabetes en er was veel gedoe over de groei van de baby: ze was te groot, toen te klein en uiteindelijk juist gemiddeld. Ik heb hierdoor 12 verschillende verloskundigen en gynaecologen gezien, allen vrouw. Dus toen de bevalling begon was ik wel even verbaasd dat er een mannelijke verloskundige stond, ik dacht ze inmiddels allemaal wel gezien te hebben! Hij is samen met de verpleegkundige de hele tijd bij ons gebleven (ik was de enige bevalling in het ziekenhuis op dat moment). Het was een hele fijne ervaring, ik voelde me denk ik zelfs meer op mijn gemak bij een man. Minder druk om een praatje te maken, gewoon je ding doen. Waardoor de bevalling uiteindelijk heel vlot ging. Mocht ik ooit een derde kindje krijgen dan hoop ik hem weer te treffen!”

Lees ook:
Een mannelijke verloskundige: deze lezeressen vertellen hun verhaal

'Verdomd goed in zijn werk'

Inge: Bij de verloskundige praktijk waar ik zat werken drie vrouwen en een man. Vanaf het begin is er aandacht voor de zwangere. Zo kon je aangeven of je hiertegen bezwaar hebt en kon je aangeven of je de controles liever door een vrouwelijke verloskundige laat doen. De eerst inwendige echo werd door hem gedaan en ook meerdere controles. De controles werden afgewisseld met zijn vrouwelijke collega’s en eigenlijk voelde er voor mij geen verschil tussen een mannelijke of vrouwelijke verloskundige.

Toen de weeën begonnen heb ik gebeld en was de mannelijke verloskundige aan het werk. Hij kwam checken en constateerde dat ik vier centimeter ontsluiting had. Hij zou over twee uur terugkomen. Een kwartier nadat hij weg was, kon hij terugkomen, omdat mijn vliezen waren gebroken en er persdrang was. Eenmaal terug kon de bevalling beginnen en binnen no time was onze dochter geboren. Hij was heel kalm en begeleidde mij goed tijdens de bevalling. Vanaf het begin had ik geen moeite met een mannelijke verloskundige. Het is zijn werk en daar is hij verdomd goed in!”

'Hij is me altijd bijgebleven'

Christina: “Na een spoedkeizersnede kreeg ik bijna direct een mannelijke verpleegkundige toegewezen, genaamd Norbert. Hij waste mij (als enige verloskundige) en hij was heel aardig, heel meelevend en in voor een echt gesprek. Ik heb me daarna nooit meer zo goed gevoeld bij een verpleegkundige als bij hem. Bij mijn volgende keizersnee had ik helaas niet zo'n goede verpleegkundige. Norbert is nog steeds mijn held en is me altijd bijgebleven.”

'Lekker rustig en hands-off'

Mieke: “Al heel wat jaren zijn wij bij dezelfde verloskundigenpraktijk voor vier zwangerschappen. Twee miskramen en ook twee mooie kindjes mogen krijgen. In deze praktijk zijn twee verloskundigen werkzaam; een man, Hans, en een vrouw, Nienke. Mijn laatste bevalling is ook door Hans begeleid. Hans is een hele kundige en fijne verloskundige. Rustig, hands-off wanneer dit kan maar wel duidelijk wanneer het nodig is. Daarnaast weet hij ontzettend veel. Zo heb ik mijn bevalling zonder interventie van Hans kunnen doen, maar greep hij direct in zodra duidelijk werd dat mijn dochter een te lage lichaamstemperatuur heeft. En bij beide dochters had hij al vroeg het geslacht goed voorspeld. Je merkte aan alles dat hij het werk al heel lang doet en weet waar hij mee bezig is!”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50