Een mannelijke verloskundige: deze lezeressen vertellen hun verhaal

Een mannelijke verloskundige: deze lezeressen vertellen hun verhaal

In Canada studeerde er voor het eerste een mannelijke verloskundige af. Voor ons aanleiding om te kijken hoe dat nu in ons land zit, want ook al zijn ze ver in de minderheid, er zijn hier mannelijke verloskundigen. Wij vroegen naar jullie ervaringen.

Marloes: “Toen ik een keuze moest maken voor een verloskundige was mijn keuze snel gemaakt: ik had al vele goede verhalen gehoord over deze man. Elke afspraak ging ik er met plezier heen. Nadat ik veel harde buiken kreeg en moest minderen met werken stond hij 200 procent klaar voor mij.

Toen ik 37 weken zwanger was, was het zover. Mijn verloskundige was een kei in badbevallingen dus daar ging ik het bad in. Uur naar uur gingen voorbij en toen was het moment daar, onze zoon was er bijna. Wat hielp hij ons er doorheen. Mijn ervaring was top! Tuurlijk zal een vrouwelijke verloskundige anders zijn, maar ik was blij met de keuze die ik had gemaakt.”

Lees ook
Mijn bevallingsverhaal: 'Ik beviel zonder verloskundige'

Esther: “Bij mijn eerste bevalling een vrouw gehad en bij de tweede een man. Ik kan een mannelijke verloskundige aan iedereen aanraden: super relaxed, lekker nuchter en heel duidelijk. Precies de eigenschappen die je nodig hebt bij een bevalling.”

Sietske: “Ik heb een mannelijke verloskundige gehad bij de tweede bevalling. Dat is me niet zo goed bevallen. Ik vond het toch gek.. een man. Een man die je onderzoekt, een man die je vertelt wat je kunt verwachten, terwijl hij het nooit heeft meegemaakt. Dat merkte ik toch wel. Om half 12 met, volgens hem, drie centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis gegaan. ‘Doe maar rustig aan hoor! Als ik je zo zie moet de pijn nog veel erger worden!’ Om 12.15 uur kwamen we aan. Ik ben direct onder de douche gegaan. Om 13.00 uur hield ik het niet meer. Volgens hem had ik zeven centimeter ontsluiting. ‘Het zou nog wel even duren.’ Vijftien minuten later had ik persdrang. Volgens hem moest ik het wegzuchten en mocht ik een beetje druk geven. Hij ging weer weg, want het het zou nog wel een uur duren. Tien minuten later rende mijn vriend de kamer uit om hem te halen. Haar hoofdje was al geboren toen hij binnenkwam. Gelukkig is alles goed gegaan maar het had heel anders af kunnen lopen. Voor mij geen mannelijke verloskundige meer!”

Shannon: “Ons tweede kind is ter wereld gebracht door een mannelijke verloskundige. Tijdens de controles vond ik hem zeer bot en heb ik aangegeven dat ik niet meer door hem geholpen wil worden. Nu was het zo dat mijn eerste bevalling super snel ging en ik was gewaarschuwd, dit kan nu ook gebeuren! Dat was ook zo, ik belde de verloskundige en ja... ‘Hij’  had dienst. Het maakte mij niets meer uit. De weeën kwamen opeens om de 2 minuten! Aangekomen in het ziekenhuis zei hij tegen mij: ‘Ik zie dat je mij er niet bij wil hebben, maar ik denk dat je niet zo heel lang meer de tijd heb voor je gaat bevallen.’ Ik zei: ‘Het maakt me niets uit!’ Na een snelle controle en door de hevige weeën besloot hij om mijn vliezen te breken, zodat ik nog even kon lopen... Nou, dat lopen is niet meer gebeurd en het ging zo snel dat mijn man de verloskundige moest halen want de ontsluiting ging binnen dertig min van vier naar tien centimeter.

Zo snel als hij kon probeerde hij zijn schort aan te doen, maar ik moest al persen! Binnen vijf minuten, kwam ze ter wereld. Alles is goed gegaan en ik moet zeggen dat er geen verschil zat tussen mijn eerste bevalling met een vrouwelijke verloskundige en de tweede bevalling met een mannelijke verloskundige. In de kraamweek is hij nog een keer langs geweest en heb ik hem nogmaals bedankt voor het snelle handelen en de fijne ervaring.”

Lycia: “De dag dat ik werd ingeleid, kwamen we aan in het ziekenhuis, waar we werden opgewacht door een oudere dame, in mijn ogen een echte oer-verloskundige. We hadden er alle vertrouwen in. Toen mijn vliezen werden gebroken, gaf ze aan dat haar dienst erop zat en dat haar collega het zou overnemen. Blijkbaar stond haar collega al die tijd tegen het aanrecht aangeleund, maar hij was me nog niet opgevallen door alle nieuwe indrukken.

Hij was een jonge jongen met opgerolde mouwen, een getatoeëerde arm inclusief hipsterknotje. Alles behalve het cliché beeld van een verloskundige. Ondanks een ongemakkelijk begin verliep de dag zoals gehoopt. Tegen de tijd dat ik mocht bevallen was alle ongemakkelijkheid compleet verdwenen. Al met al een goede ervaring met een mannelijke verloskundige!”

Ella: “32 jaar geleden was ik zwanger van mijn jongste dochter en ik had twee mannelijke verloskundigen. Ze heten allebei Jan: oudere Jan en jongere Jan.

Ze waren toen volgens mij de eerste twee mannelijke verloskundigen in Nederland. Ik ben thuis bevallen en daar heeft oudere Jan bij geholpen.De hele zwangerschap en bevalling is een hele fijne ervaring geweest mede door hun. Ze waren zo lief, vol aandacht en zorgzaam.

Oudere Jan was ook op latere leeftijd gaan studeren voor verloskundige, omdat het bij de geboorte van zijn zoon het mis was gegaan:  zuurstofgebrek bij de bevalling. Waarvan hij toen dacht: ‘Dit was niet nodig geweest, dit kan ik beter’. Toen besloot hij een carrièreswitch te maken.”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal was hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders. Naast haar freelance redactiewerkzaamheden is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50