Leren proeven: zó doe je dat volgens voedingsdeskundige Roos

Leren proeven: zó doe je dat volgens voedingsdeskundige Roos
  • in Voeding
  • 0
  • 1404
  • 26/02/2023

Net zoals een kindje leert rollen, kruipen en lopen, is proeven ook een vaardigheid die je kindje mag gaan leren. Roos van Mama Roos Kookt, is de nieuwe BabyBytes-voedingsdeskundige en legt precies uit hoe je je kleine kunt leren proeven.

Leren proeven begint al eerder dan je denkt. Een baby proeft namelijk al mee met de moeder tijdens de zwangerschap. Het vruchtwater van de moeder smaakt steeds een beetje anders, afhankelijk van wat ze heeft gegeten. En in de buik proeft je kleintje lekker mee. Dat is heel nuttig, een smaak die een baby vaker proeft, gaat je kleintje namelijk steeds lekkerder vinden. Zo kan een baby dus al rustig wennen aan de smaken die vaak gegeten worden in zijn omgeving.

Mee proeven in de buik

Er is onlangs een onderzoek geweest naar hoe baby’s mee proeven in de buik van hun moeder. Zwangere vrouwen kregen allerlei soorten producten te eten en daarna werd via een echo gekeken hoe hun baby hierop reageerde. Als een baby’tje een positieve uitdrukking op zijn gezicht had, werd dit door de onderzoekers geïnterpreteerd als lekker. Bij een negatieve grimas werd dit gezien als niet lekker. En niet alleen de gezichtsuitdrukking telde mee, ook hoe vaak een baby slikte. Wat denk je?

Wortel werd lekker gevonden door ongeboren baby’s, terwijl boerenkool nog niet zo gewaardeerd werd. Deze uitkomst is heel logisch als je kijkt naar hoe een kindje leert proeven.

Smaakvoorkeuren

Een baby heeft in de buik, en daarna, namelijk al aangeboren smaakvoorkeuren. Die smaakvoorkeuren zijn zoet en umami (hartig). Als een baby ongeveer vier maanden is, komt zout er ook bij als smaakvoorkeur. Wortel is een zoete groente, dus logisch dat een klein baby’tje hier al blij van wordt.

De meeste groenten zijn echter best bitter, en fruit is vaak wat zuur. Deze gezonde producten vergen dus best wat oefening om te leren eten. Zuur en bitter moet een kindje vaak eerst regelmatig proeven, voordat hij het lekker gaat vinden. Belangrijk dus om regelmatig aan je kindje te geven. Nu komt het goede nieuws… Als moeder kun je jouw baby hier een handje bij helpen! Door regelmatig bittere en zure producten te eten, terwijl je baby nog in de buik zit of aan de borst drinkt. Ook de borstvoeding smaakt namelijk elke keer een beetje anders, naar hetgeen de moeder gegeten heeft.

Hoe kun je je baby leren proeven?

Dus als jij je kindje gezond wil leren eten, wat staat je dan nu te doen?

  1. Ervoor zorgen dat je kindje aan bittere en zure smaken leert wennen. Bekendheid maakt namelijk lekker! Eet dus zelf lekker veel gezonde producten, zodat je kindje hieraan went. Tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft in de borstvoedingsperiode.
  2. Je mag ook de keuken in om verse en gezonde eerste hapjes te gaan koken! Een heerlijk recept voor een bloemkoolhapje voor baby’s vanaf vier maanden vind je hier. Met dit hapje went je kindje aan een bittere smaak EN proeft je baby de smaak van een super gezonde groente! Veel kookplezier!

Liefs, Mama Roos

Lees ook:

Kleiner embryo door ultrabewerkt voedsel
Lezeressen vertellen: 'Ik voed wel/niet op verzoek'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Hi! Ik ben Mama Roos, mama van drie meiden, voedingsexpert én oprichter van: www.mamarooskookt.nl. Een online platform, waar je alles vindt over gezond eten voor jouw baby of peuter. Van gezonde snoep inspiratie tot recepten waar het hele gezin van smult. En van uitgewerkte eetschema’s tot een praktische cursus, waarmee jouw kind van groenten gaat houden. Een methode die zelfs met een drukke agenda te volgen is ;-). Leuk weetje: mijn dochter haar lievelingsgroente is pastinaak!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50