Kleiner embryo door ultrabewerkt voedsel 

Kleiner embryo door ultrabewerkt voedsel 
  • in Voeding
  • 1
  • 1761
  • 29/12/2022

Niet alleen roken tijdens je zwangerschap zorgt ervoor dat de embryo in je baarmoeder kleiner wordt, ultrabewerkt voedsel blijkt hetzelfde effect te hebben. 

Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat vrouwen die voor en tijdens hun zwangerschap veel ultrabewerkt voedsel eten een kleiner embryo in hun baarmoeder hebben. Volgens Lenie van Rossem, voedingsdeskundige en epidemioloog bij het Erasmus MC zie je bij vrouwen die minder ultrabewerkt voedsel eten dat het embryo gemiddeld wat groter is. 

Wat is ultrabewerkt voedsel? 

Ultrabewerkt voedsel zijn voedingsmiddelen die uit veel ingrediënten bestaan en die overbodig zijn voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan verpakte en lang houdbare producten als koeken, chips, frisdranken, sauzen, fastfood en kant-en-klaar-maaltijden. 

Volgens schattingen is zo'n 10 tot 50 procent van wat we eten in Europa ultrabewerkt voedsel. Je kunt de voedingsmiddelen herkennen aan een lange ingrediëntenlijst en aan ingrediënten zoals suiker, palmolie, zout, geraffineerde bloem en allerlei E-nummers. 

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat deze voedingsmiddelen de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker, dementie en zelfs overlijden groter maakt. Nu blijkt dus dat het niet alleen een negatief effect heeft op de gezondheid van zwangere vrouwen, maar ook op die van ongeboren baby's.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden er 700 zwangerschappen gevolgd. Via een vragenlijst mochten de deelneemsters invullen wat ze precies aten voor en tijdens hun zwangerschap. De onderzoekers hielden ook de groei van de embryo's en het gewicht van de baby's van hoofd tot romp bij. Het bleek dat een toename van 10 procent van het eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen een significant effect hebben op het ongeboren kind. 

Bij het onderzoek is rekening gehouden met andere factoren die invloed hebben op de ongeboren baby. Van Rossem: “Want vrouwen die ongezonder eten, roken en drinken hebben vaker minder gezondheidskennis. Daar hebben we rekening mee gehouden en we zagen nog steeds dat het effect van ultrabewerkte voeding op het embryo bleef staan.” 

Hetzelfde effect als roken 

Ze schrok dat dit effect al zo vroeg in de zwangerschap te zien is en vergelijkt het met het effect van roken tijdens de zwangerschap: “We weten dat vrouwen die roken ook een kleiner embryo hebben en we zien dat het effect van ultrabewerkt voedsel in die richting komt.” 

Ze hoop dat zwangere vrouwen beseffen dat ze al heel vroeg in de zwangerschap invloed kunnen uitoefenen op de gezondheid van hun kindje. 

Meer onderzoek 

Om erachter te komen waarom het embryo achterblijft in de groei is meer onderzoek nodig. Maar volgens Van Rossem staat het vast dat ultrabewerkt voedsel niet alleen dik, maar ook ziek maakt én effect heeft op het ongeboren kind. 

Heb jij veel ultrabewerkt voedsel gegeten voor en tijdens je zwangerschap?

Lees ook:

Waarom je suiker het beste kunt vermijden tijdens je zwangerschap
De gekste dingen waarnaar je verlangt als je zwanger bent

Bron: EenVandaag 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50